Robertas Oppenheimeris

„Tapau mirtimi, pasaulio griovėju“, – pasakė R. Oppenheimeris po dalyvavimo Manhatano projekte, kurio metu kurtos atominės bombos vėliau krito ant Hirošimos ir Nagasakio miestų Antrojo pasaulinio karo metais.

Audringų įvykių buvo kupinas ir asmeninis mokslininko gyvenimas. Jis permiegojo su vedusia moterimi Kitty (filme ją vaidina Emily Blunt) vieno pobūvio metu, vėliau moteris išsiskyrė ir ištekėjo už jo. 1940 m. jie susituokė, susilaukė dviejų vaikų, bet šios santuokos metu R. Oppenheimeris atnaujino romaną su ankstesne meiluže Jean Tatlock (filme ją vaidina Florence Pugh); 1944 m. J. Tatlock nusižudė.

J. Robertas Oppenheimeris

Albertas Einsteinas

Alberto Einsteino seksualinis gyvenimas irgi buvo audringas. Fizikas (filme „Oppenheimeris“ jį vaidina Tomas Conti) išrado garsiąją lygtį E = mc2, o monogamijos formulės jam nepavyko atrasti.

1919 m. jis išsiskyrė su žmona Mileva ir vedė pusseserę Elsą, su kuria jau buvo meilužiai. Gana greitai po vestuvių jis ją apgaudinėjo su savo sekretore Betty, turėjo ir kitų meilės nuotykių tiek Elsai esant gyvai, tiek po jos mirties 1936 m. A. Einsteinas mirė 1955 m., būdamas 76 m.

Marie Curie

Lenkų kilmės mokslininkė, radiologijos srities pradininkė Marie Curie buvo ištekėjusi už prancūzo Pierre Currie. Po 11 santuokos metų jis žuvo, partrenktas arklių ekipažo.

Po ketverių metų tarp 43 m. dviejų vaikų motinos (kine ją vaidino Rosamund Pike) ir jaunesnio mokslininko Paulo Langevino, kuris buvo vedęs ir turėjo keturis vaikus, prasidėjo audringas romanas.

Sužinojusi apie vyro meilės nuotykius, jo žmona sukėlė skandalą, tai vos nesutrukdė M. Curie gauti Nobelio premiją. Galiausiai P. Langevinas nesutiko skirtis su žmona. M. Curie mirė 1934 m., būdama 66 m. amžiaus.

Marie Curie

Sigmundas Freudas

Sigmundas Freudas – psichoanalizės pradininkas, daug dėmesio skyręs seksualinio geismo tyrinėjimams. Austrų kilmės psichoanalitikas 1886 m. vedė Martha Bernays. Jie susilaukė šešių vaikų ir išgyveno santuokoje ilgiau nei 50 metų.

Tiesa, psichiatras Carlas Jungas tvirtino, kad S. Freudas turėjo romaną su žmonos jaunesne seserimi Minna. Kaip matyti iš vieno Šveicarijos viešbučio registracijos žurnalo, jiedu buvo apsistoję dviviečiame kambaryje kaip vyras ir žmona.

Seras Clive‘as Sinclairas

Britas verslininkas, išradėjas seras Clive Sinclairas turėjo pelningų įmonių, o jo išrastas elektrinis automobilis „C5“ nebuvo sėkmingas. Pašėlęs išradėjas būdamas 69 m. išsiskyrė su žmona Ann (su kuria jie buvo susilaukę trijų vaikų), ir 2010 m. vedė 33 m. striptizo šokėją Angie Bowness. Po septynerių santuokos metų jie išsiskyrė.

Silpnybę gražioms moterims turėjęs C. Sinclairas mirė 2021 m., sulaukęs 81 m.

Stephenas Hawkingas

Fizikas Stephenas Hawkingas dėl motorinius nervus pažeidžiančios ligos jau daugiau nei 50 metų sėdi neįgaliojo vežimėlyje, o kalba, pasitelkdamas kompiuterį.

Po 20 santuokos metų su Jane jis įsimylėjo vieną iš savo slaugių – Elaine Mason. Trijų vaikų tėvas išsiskyrė su žmona ir vedė Elaine 1995 m. Vis dėlto 2006 m. pora išsiskyrė.

Vėliau jį ne kartą matė striptizo klubuose. 2018 m. jis mirė, sulaukęs 76 m. S. Hawkingas yra sakęs, kad moterys jam yra „visiška paslaptis“.

Stephenas Hawkingas

Charlesas Darwinas

Ch. Darvinas parašė knygą „Rūšių teorija“, kurioje pateikė evoliucinę gyvųjų organizmų natūralios atrankos teoriją. Kad ir domėjosi natūralia atranka, biologas 1839 m. vedė savo pirmos eilės pusseserę Emma Wedgwood.

Pora gyveno laimingai, susilaukė 10 vaikų. Tiesa, Ch. Darwinas nerimavo, kad palikuonių silpnos sveikatos priežastis – artimos giminystės individų kryžminimasis, t. y. santuoka su pussesere. Trys jų vaikai mirė dar maži. Kartą jis netgi parašė: „Mes – vargšų šeima, mus reikia sunaikinti.“

Benjaminas Franklinas

Amerikietis tyrėjas, rašytojas, mokslininkas Benjaminas Franklinas išrado žaibolaidį. Su žmona Deborah Read jis turėjo du vaikus, taip pat turėjo nesantuokinių vaikų – kalbama, net 15.

Pasakojama, kad jis dažnai lankydavosi viešnamiuose ir norėjo nuvilioti iš bičiulio meilužę.

Leonardo Da Vinci

Jis nutapė vieną garsiausių pasaulyje paveikslų „Mona Lisa“, o seksą laikė šlykščiu. Jis taip ir nevedė, neturėjo vaikų. Tiesa 1476 m. tuo metu 24 m. genijus vos išvengė suėmimo už sodomiją, nes buvo užtiktas su 17 m. modeliu. Jį išteisino, tačiau l. Da Vinci pasirinko celibatą likusiam gyvenimui.

Leonardo da Vinci ir jo atradimai. Scanpix/VidaPress/Shutterstock nuotr.

Seras Isaacas Newtonas

Teigiama, kad visuotinės traukos dėsnį Isaacas Newtonas išrado, pamatęs nuo obels krentantį obuolį. Įdomu tai, kad jis nebuvo vedęs ir nutraukė draugystę su bičiuliu, kuris norėjo supažindinti jį su moterimi. Manoma, kad I. Newtonas mirė 1727 m., būdamas 84 m. amžiaus, taip ir nepraradęs nekaltybės.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)