45-erių Julija ir 21-erių Daša pozavo ant raudonojo kilimo Linkolno centre, Manhatane, kartu su aktoriais ir filmo komanda. Pirmoji kino premjera įvyko 2022 m. sausio mėnesį „Sundance“ kino festivalyje.

Slapta nufilmuotame 98 minučių dokumentiniame filme, kaip skelbia dailymail.co.uk., išsamiai papasakojamas kovos su korupcija aktyvisto gyvenimas, daugiausia dėmesio skiriant 2020 m. antrajai pusei, kai Aleksejus ir jo komanda, esant slėptuvėje, aptiko prieš jį nukreiptą pasikėsinimo nužudyti planą.

Julija Navalnaja su dukra Daša

45-erių opozicinės partijos lyderis tais pačiais metais buvo apnuodytas nervus paralyžiuojančia medžiaga „Novičiok“. A. Navalnas pasijuto blogai rugpjūčio 20 dieną, Tomsko oro uoste išgėręs arbatos. Jį ištiko koma ir po dviejų parų jis buvo nuskraidintas į kliniką Berlyne. Po to sekė ilgas gydymosi procesas.

Kanados režisierius Danielis Roheris turėjo prieigą prie Aleksejaus po jo apnuodijimo – laikotarpiu, kai Navalnas ir jo komanda bendradarbiavo su tiriamosios žurnalistikos leidiniu „Bellingcat“, taip pat su kitomis tarptautinėmis naujienų organizacijomis, tokiomis kaip CNN.

Filmą prodiusuojant „CNN Films“ ir „HBO Max“, D. Roheris išsamiai rodo, kaip buvo tiriamas A. Navalno pasikėsinimas nužudyti, kurį Vladimiras Putinas ir Rusijos vyriausybė neigia. Nepaisant to, komanda rado Kremliaus dalyvavimo įrodymų.

Režisierius sakė: „Aleksejus Navalnas negali papasakoti istorijos, kas jam nutiko. Mūsų filmas parodo jo didžiulę drąsą, kovojant su autoritariniu režimu ir korupcija Rusijoje“.

Filme taip pat yra scenų, kuriose įamžintas Aleksejus, jo žmona bei jų dukra, Kalifornijos Stanfordo universiteto studentė.

Filmas „Navalny“ bus pasiekiamas nuo 2022 m. pavasario „CNN Films“ ir „HBO Max“ platformose.

Julija Navalnaja su dukra Daša

Delfi primena, kad A. Navalnas buvo įkalintas praėjusiais metais, kai grįžo į Rusiją po gydymosi Vokietijoje. Opozicijos lyderis dėl išpuolio, kurio metu jis buvo sunkiai apnuodytas, kaltino Putiną.

Kremlius teigė neturintis įrodymų, kad Navalnas buvo apnuodytas ir atmetė bet kokį Rusijos vaidmenį šiame nusikaltime.

A. Navalno areštas išprovokavo virtinę protestų visoje šalyje, kuriuose dalyvavo dešimtys tūkstančių žmonių. Valdžia sulaikė maždaug 11 tūkst. žmonių; daugelis jų gavo baudas ar 7-15 arešto parų.

Rusijos teismas kalinamą Kremliaus kritiką šių metų kovą pripažino kaltu dėl lėšų grobstymo, už kurį jam skirta laisvės atėmimo bausmė gali būti reikšmingai pratęsta, pranešė vienas naujienų agentūros AFP žurnalistas.

„Navalnas vykdė sukčiavimą, tai yra svetimo turto pasisavinimą apgaulės būdu ir piktnaudžiaujant pasitikėjimu“, – paskelbė teisėja Margarita Kotova.

Jos žodžius citavo AFP reporteris, dalyvaujantis teismo posėdyje, surengtame pataisos kolonijoje netoli Maskvos, kur yra laikomas A. Navalnas, atliekantis pustrečių metų laisvės atėmimo bausmę.

Vėliau teisėja taip pat pripažino A. Navalną kaltu dėl lengvesnio nusikaltimo – nepagarbos teismui.

A. Navalnas, balsingiausias prezidento V. Putino kritikas šalyje, buvo įkalintas praeitais metais pagal senus kaltinimus dėl sukčiavimo, kai sugrįžo į Rusiją.

A. Navalnas pasirodė improvizuotoje teismo salėje vilkėdamas juodą kalinio uniformą. Žurnalistai į salę nebuvo įleisti ir stebėjo posėdį vaizdo ryšiu gretimoje patalpoje.

Opozicionierius atidžiai klausėsi, kaip teisėja M. Kotova skaito nutartį ir kai kada šypsodavosi, sakė AFP reporteris.

Tyrėjai kaltino A. Navalną panaudojus asmeninėms reikmėms kelis milijonus JAV dolerių, paaukotų jo politinėms organizacijoms.

Prokurorė praėjusią savaitę paprašė prailginti laisvės atėmimo bausmę A. Navalnui iki 13 metų ir perkelti jį į „griežto režimo“ koloniją, kur jam tektų kalėti griežtesnėmis sąlygomis.

A. Navalnas savo kaltės nepripažįsta.

Už lėšų pasisavinimą numatyta maksimali bausmė – 10 metų nelaisvės, už nepagarbą teismui – šeši mėnesiai.

Prokurorė taip pat paprašė opozicionieriui skirti 1,2 mln. rublių (10,5 tūkst. eurų) baudą.

Po A. Navalno arešto jo organizacijos buvo paskelbtos „ekstremistinėmis“ ir uždarytos, o daugelis jo svarbių bendražygių baimindamiesi persekiojimo pabėgo iš Rusijos.

Rusijos pareigūnai atmeta JAV ir Europos Sąjungos reikalavimus paleisti A. Navalną ir nutraukti jo šalininkų persekiojimą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją