1. Charlesas Dickensas

Charlesas Dickensas – vienas garsiausių Viktorijos laikų rašytojų. Nors jo pasakojimai dažniausiai pradžiugina laiminga pabaiga, jo paties gyvenimo istorija prasidėjo netgi labai liūdnai. Jaunystę jis praleido kalėjime, kur atsidūrė už skolas. Vargšo rašytojo tėvas negalėjo grąžinti įsiskolinimų, todėl visa šeima buvo priversta jas mokėti sėsdami už grotų. Viktorijos laikų Anglijoje tokia praktika buvo gana įprasta. Galiausiai vaikinas įsidarbino fabrike, ir skolų našta šiek tiek palengvėjo. Be to, pasibaisėtinos darbo sąlygos tapo įkvėpimo šaltiniu. Brandą pasiekęs rašytojas mėgo pokštauti, buvo tikras optimistas. Be to, garsėjo keista biblioteka, kurioje netrūko leidinių keisčiausiais ir juokingiausiais pavadinimais.
Charlesas Dickensas

2. Albertas Einsteinas

Albertas Einsteinas buvo archetipinis pakvaišęs mokslininkas, kuris vienų buvo ir nepakenčiamai keistas, ir nuostabus. A. Einsteinas, nors ir buvo itin draugiškas ir išsilavinęs žmogus, savo biografijoje turėjo ir tamsių dėmių. 1901 metais mokslininkas kartu su savo pirmąja mylimąja Mileva Maric atostogavo Italijoje. Atostogos baigėsi, kai mergina suprato besilaukianti, o jaunasis mokslininkas neturėjo pinigų nei jai, nei mažyliui išlaikyti. 1902 metais porai gimė mergaitė Lieserl, tačiau jau 1903 metais mergaitės vardas iš A. Eisteino laiškų mylimajam dingo. Koks likimas ištiko mažylę, nežino niekas, tačiau spėjama, kad ji mirė susirgusi skarlatina.
Albertas Einsteinas

1912 metais mokslininko ir Milevos santykiai nutrūko (pora oficialiai išsiskyrė 1919 metais). A. Einsteinas netrukus vedė savo pusseserę Elsą Lowenthal. Gyvendamas santuokoje, ekscentriškasis mokslininkas turėjo ne vieną audringą romaną. Genijus? Taip. Mergišius? Tikrai taip.

3. Abrahamas Lincolnas

Abrahamas Lincolnas buvo labai įdomi asmenybė. Nors ir negimė lūšnoje, jo vaikystė buvo gana niūri. Kiekvieną dieną teko sunkiai dirbti, o būdamas devynerių neteko mamos. Jis pateko į istoriją kaip aukščiausias Amerikos prezidentas. Jo ūgis siekė 193 centimetrus. Net ir po prezidento mirties jo istorija nesibaigė. 1876 metais grupė apgavikų norėjo už prezidento palaikus gauti išpirką – prašė 200 tūkst. dolerių auksu ir vieno tuo metu kalėjusio bendrininko laisvės. Nusikaltėliai buvo sučiupti ir metams patupdyti už grotų.
Abrahamas Lincolnas

4. Napoleonas Bonaparte‘as

Napoleonas? Mažaūgis žmogelis, kurio vardu pavadintas kompleksas, bandė užkariauti visą Europą. Tiesą sakant, nebuvo jis toks jau mažas. Jo ūgis siekė 170 centimetrų. Tais laikams prancūzams tai buvo vidutinis ūgis. Karvedžio vaikystė buvo sunki – tėvas mirė nuo skrandžio vėžio, šeima liko be skatiko kišenėje, nes šeimos maitintojas pralošė visus pinigus. Mokykloje iš jo tyčiojosi – jis buvo visų nemėgstamas moksliukas. Bendraamžiams kliuvo ir jo korsikietiškas akcentas. Niekas nebūtų pagalvojęs, kad prieš jį vėliau klūpsis visas žemynas. Žinoma, kad Napoleonas kentėjo nuo hemarojaus. Sklando gandai, kad būtent šis negalavimas jam sutrukdė laimėti Vaterlo mūšį.
Napoleonas Bonaparte

5. Theodore‘as Rooseveltas

Theodore‘o Roosevelto istorija tikrai įspūdinga. Jis gimė pasiturinčioje Niujorko šeimoje. Vaikystėje dažnai sirgo, kentėjo nuo astmos, buvo labai aktyvūs ir neramus mažylis. Vaikystėje pradėjo boksuotis – norėjo išmokti apsiginti nuo stipresnių vaikų (pats buvo liesas). Besiboksuodamas buvo smarkiai susižalojęs kairę akį. Daug keliavo po Afriką ir Pietų Amerika, kur medžiojo ir studijavo egzotiškiausias gyvūnų rūšis.
Theodore‘as Rooseveltas

Smagiausia istorija susijusi su jo 1912 metais Milvokyje pasakyta kalba. Prezidentui besakant kalbą, žudikas bandė šalies vadovą nušauti, tačiau kulką sustabdė jo akinių dėklas ir sulankstytas kalbos tekstas. Prezidentas miniai tarsi tarp kitko pareiškė, kad jį ką tik pašovė, o tada toliau tęsė kalbą. Baigęs darbą, vyko į ligoninę, kur kulka buvo pašalinta. Šauniai padirbėjote, pone Rooseveltai, šauniai padirbėjote.

6. Petras Didysis

Jeigu reiktų sudaryti pačių keisčiausių monarchų sąrašą, Petras Didysis atsidurtų pačiame viršuje. Petras Didysis XVIII amžiuje buvo Rusijos caras. Suprasdamas, kaip jo imperija atsilieka nuo likusio pasaulio, jis nusprendė leistis į kelionę po Vakarų Europą, kurios metu tikėjosi rasti būdų, kaip modernizuoti savo šalį.

Petras Didysis kelionės metu apsimetė paprastu prekiautoju – nenorėjo būti atpažintas. Į Rusiją grįžo pasisėmęs daug idėjų, ką derėtų keisti. Įkūrė daug naujų mokyklų, pradėjo veikti Sankt Peterburgo uostas. Be to, visiems rusams, prigrasinęs papildomu mokesčiu, paliepė nusiskusti barzdas. Petras Didysis taip pat turėjo keistenybių muziejų, kurio eksponatai šiurpintų ir šiandien.

7. Charlie Chaplinas

Charlesas Chaplinas geriausiai žinomas dėl vaidmenų komedijose, tačiau jis tikrai turėjo ką papasakoti ir apie savo gyvenimą. Ch. Chaplino tėvai tikrai nebuvo sektini pavyzdžiai – motina turėjo du nesantuokinius vaikus, o tėvas šeimą paliko, kai būsimoji žvaigždė buvo dar visai mažas. Galiausiai jo mama mirė nuo kepenų ligos. Be to, dėl sifilio ir prastos mitybos turėjo psichikos problemų.
Charlie Chaplinas

Paties Ch. Chaplino gyvenimas taip pat buvo sudėtingas. Jis turėjo mokėti alimentus vaikui, kuris net nebuvo jo. Kai viena jauna moteris pareiškė auginanti aktoriaus ir režisieriaus vaiką, buvo atliktas kraujo tyrimas, kuris atskleidė, kad vaikas ne Ch. Chaplino, tačiau teisėjas neleido tyrimų rezultatų pateikti kaip įrodymų teisme, todėl jam teko kaip reikiant paploninti piniginę. Net po mirties jo istorija nesibaigė. 1977 metais buvo pagrobtas Ch. Chapino karstas, reikalauta išpirkos, tačiau po dviejų mėnesių jis buvo rastas.

8. Richardas Francis Burtonas

Šnipas, tyrinėtojas, kareivis – serui Richardui Burtonui apibūdinti žodžių netrūksta. Jo gyvenimo istorijos tikrai įspūdingos. 1853 metais jis įtikino Karališkąją geografų asociaciją jį atleisti nuo karinės tarnybos, kad galėtų vykti į Meką ir apsimesti musulmonu. Norėdamas dar geriau įsijausti į vaidmenį, jis netgi sutiko būti apipjaustytas. Tyrinėdamas Afriką, jis įsivėlė į konfliktą su Somalio kovotojais, buvo sužeistas ietimi, tačiau išsigelbėjo. Jis mokėjo daugiau nei 30 kalbų ir dialektų, vėliau dirbo diplomatu. O kiek dar istorijų liko nepasakota.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (13)