Renginio vedėjo Rolando Mackevičiaus kalbintas atlikėjas teigė, kad šiuo metu galvoje sukasi mintys apie birželio 9 dieną, jo laukiantį didelį koncertą Vingio parke.

„Šiemet, ne tik Vilniui 700 metų. Aš esu 40 metų scenoje, o tuo man labai sunku patikėti. Planuoju tai atšvęsti surengdamas didelį koncertą. Mano paties gimtadienis – vasaros pabaigoje, ne kartą buvę, kad per jį koncertuoju. Tai geriausias būdas sulaukti daug svečių ir negaminti maisto“, – juokėsi A. Mamontovas.

Tiesa, jis pabrėžė, kad nedrįsta žmonių skaičiumi koncerte konkuruoti su grupe „Foje“, tik norėtų, jog tai būtų geras reginys jo gerbėjams.

„Neapgaudinėju savęs, nebent jūs nustebinsite mane, bet aš sau tokio iliuzinio lūkesčio nekeliu, nesinori susikurti kančią ateityje“, – šypsojosi A. Mamontovas.

Atlikėjas pasakojo, kad jo gerbėjai išvys labai didelę sceną, joje pasirodys orkestras. Taip pat bus ir speciali erdvė, apsupta specialia garso sistema.

„Koncerte mes dažniausiai garsą girdime iš priekio, tačiau čia žmonės patys bus garso viduje, ruošiame erdvinę garso sistemą. Pasirodys labai specifinis kolektyvas. <...> orkestras yra labiau inertiškas. Rinkdami dainas mes pirmiausia galvojame apie tai, kad jos, kai bus atliekamos su orkestru, gerai skambėtų. Be jokios abejonės, išgirsite žinomas, mėgstamas, mylimas dainas. Būkime atviri. Žmonės į koncertus ateina dėl senų dainų. Iš vienos pusės džiaugiuosi, kad turiu dainų, dėl kurių žmonės ateina, iš kitos pusės, kuriu kažką naują, o tą naują vis sunkiau įterpti tarp to seno“, – teigė A. Mamontovas.

Žinomas dainininkas pastebėjo, kad kartais jam kuriant dainas apima džiaugsmas, supranta, jog pavyko įgyvendinti tai, ką buvo numatęs, tačiau gerbėjai naujo kūrinio nepamilsta.

„Žmonės dažnai pastebi tokią dainą, kuri atrodo, kad parašyta paprastai. Tačiau ji tampa hitu. Tuomet galvoju, ar turiu stengtis rašydamas“, – juokėsi A. Mamontovas.

„Perklausos“ renginyje buvo aptartas ir 2020 metais išleistas atlikėjo albumas „Perlai ir Sakuros“, A. Mamontovas pasakojo, kaip vyko jo kūrybinis procesas.

„Albumo klausymas turbūt yra vyresnės kartos žmonių įprotis. Aš dar priklausau tai kartai, kuri laukia viso albumo, o ne klauso vienos išleistos dainos. Mėgstu paleisti visą albumą ir jį visą perklausyti. Albumas yra tam tikra kelionė, per kurią tave veda atlikėjas. Kartais sau sakau: „Gal užtenka leisti albumus, gal reikia atsisėsti, padaryti dainą, išleisti singlą“.

Lyg ir bandžiau taip daryti, bet parašau vieną dainą, parašau dar vieną, trečią ir matau, kad iš jų galima sudėti albumą. Jų neleidžiu po vieną. Parašau visas albumo dainas ir tik tada sėdu įrašyti. Eigoje galbūt dar viena ar dvi dainos atsiranda, bet, kai turiu bent septynias ar aštuonias naujas dainas, žinau, jog galiu pradėti įrašinėti albumą. Matau, kad tos dainos turi kažkokią vieną rišančią liniją“, – teigė A. Mamontovas.

Pašnekovas pasakojo, kad perklausęs įrašytą albumą „Perlai ir Sakuros“ džiaugėsi, jam jis atrodo labai pavykęs, nes įgyvendino savo sumanymus.

„Norėjau, kad jis skambėtų taip, kaip skamba, būtent dėl to, kaip mano kūrinys, ir patinka. Jei klausytumėme visų „Foje“ albumų, labiausiai man patinka paskutinis – „1982“, atrodo idealus, nors „Foje“ klausytojai galbūt su tuo visiškai nesutiktų.

Kurdamas „Perlai ir Sakuros“ susidūriau su keliais iššūkiais, kuriuos pats sau išsikėliau. Pirma, nusprendžiau įrašyti albumą, kuriame visos dainos skambėtų su pianinu. Daug metų kūriau dainas gitara, nusprendžiau, kad noriu pakeisti principą“, – pasakojo žinomas vyras.

Antra, internete jis teigė perskaitęs, kad jo gerbėjas suskaičiavo visus A. Mamontovo dainų žodžius ir padarė išvadą, kad dažniausiai pasikartojantis yra „dangus“.

„Nusprendžiau, kad tame albume nei karto nebus žodžio „dangus“. Aš ieškojau, kuo pakeisti tą žodį arba rašydamas tekstą galvojau, kaip jo išvengti. Kartais kūryboje tam tikri apribojimai tik pastiprina kūrybingumą, priverčia rasti kitokį sprendimą, neveda tiesiausiu keliu. Ačiū tam gerbėjui, kuris tai padarė“, – sakė A. Mamontovas.

Renginyje savo klausimus galėjo užduoti ir dainininko gerbėjai. Buvo teirautasi, ar A. Mamontovui buvo skaudu, kai iširo „Foje“, kaip jis tuomet išdrįso pradėti savo solo karjerą.

„Net nedrįsčiau lygintis su „Foje“, net jei dainų autorius tas pats, tai – du skirtingi dalykai. Man buvo labai gaila, kad iširo „Foje“, kad neberadome mus rišančių taškų, atsirado kažkokių nesutarimų. Buvo skaudu, bet tuo pačiu neišvengiama, žinojau, kad manęs laukia didžiulis iššūkis pačiam surinkti muzikantus.

Iš kitos pusės, daugelį savo albumų įrašiau vienas. Man labai patinka tai daryti vienam, ginčytis ir ieškoti sprendimų tuomet reikia tik su savimi. Tuo pačiu džiaugiausi galimybe, kad galiu realizuoti idėjas, kurių negalėjau su „Foje“. Tačiau buvo gaila laiko, laikotarpio, kuris jau buvo praėjęs. Nostalgiškai prisimindavau laikus, kai mes tik pradėjome groti ir viskas atrodė nauja, gaivu, stebuklinga. Paskui visa tai nutolo. Žinoma, buvo labai sunku po „Foje“. Bent dešimt metų nuolatos konkuravau su „Foje“, jaučiau, kad žmonės mane lygina“, – prisipažino atlikėjas.

Jis teigė, kad jam buvo labai sunku, nesinorėjo įrodinėti, kad jo muzika – tokia, kaip ir „Foje“, nes, anot A. Mamontovo, ji buvo kitokia. Be to, žinomas vyras susidūrė su gerbėjų vertinimu, lyginimu.

„Paskui kažkuriuo momentu įvyko persilaužimas. Manau, kai išleidau albumą „Geltona. Žalia,. Raudona“, nuo tada pajaučiau, kad manęs nebelygina su „Foje“, tapau atlikėjas. Netgi dabar man pasakojo, kad kažkokie jaunuoliai nustebo sužinoję, jog buvau „Foje“ dalis“, – pasakojo A. Mamontovas.

Anot jo, kai kurie „Foje“ gerbėjai, kai grupė išsiskyrė, buvo stipriai supykę ant A. Mamontovo, teigė, jog atlikėjas sugriovė jų mėgstamą grupę.

„Dalis gerbėjų mane prakeitė <...> Jei vis dar pykstate, žinokite, jau dabar tai tikrai jūs turite problemą, jums reikalinga pagalba, – juokėsi A. Mamontovas. – Bet, iš tikrųjų, buvo žmonių, kuriems atrodė, kad norėjau viską sau pasiimti, kad sugrioviau, išmečiau, bet tai nebeveikė, kad ir kaip liūdna buvo, kad ir kaip bandėme padaryti, kad tai veiktų, bet mūsų buvimas tapo sunkus.“

Visą renginio „Perklausos“ interviu su A. Mamontovu galite matyti straipsnio viršuje.

Renginio akimirkos:

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją