R. Rudoko įvaizdis nesikeičia, regis, jau daugybę metų. Laidos žiūrovė pasiteiravo, kada aktorius pirmą kartą nusiskuto plaukus ir kodėl niekada nekeičia šukuosenos.

„Šis įvaizdis atsirado, kai buvau 33-34 metų. Aš, repetuodamas viename iš E. Nekrošiaus spektaklių „Hamletas“, dar buvau truputį garbanotas, bet tos garbanos po truputį jau švietėsi. Vieną gražią dieną atėjo mūsų kostiumų dailininkas Juozas Statkevičius ir sako: „man atrodo, kad Ramūnui reikėtų nusikirpti plaukus“. Nekrošius, pats būdamas plikas, pritarė. Kitą dieną atėjau visiškai plikas, visi man paplojo ir sakė „liuks“. O po to man net nebekilo mintis jų auginti“, – kalbėjo Ramūnas.

Ėmęs kalbėti apie vaikystę ir priežastis, kodėl tapo aktoriumi, žinomas vyras neišsiplėtė. Jis tikino, kad istorija labai paprasta – dėl tam tikrų priežasčių kitaip būti ir negalėjo.

„Bus trumpas pasakojimas – Rokiškio liaudies teatras, mano abu tėvai – aktoriai, pagrindinių vaidmenų atlikėjai. Pirmą vaidmenį atlikau būdamas septynerių, už tai net ir algą gavau. Mano mama buvo kultūros namų direktorė, o tiems namams ir priklausė teatras. Tai mama galėjo leisti man sumokėti algą, – sakė aktorius. – Kam išleisdavau pinigus? Kramtoškei, kondensuotam pienui.“

R. Rudoko tėtis norėjo, kad sūnus būtų sportininkas, šaulys ir bandė nukreipti jį į šias sritis. Tuo tarpu mama, pati būdama menininke, traukė į teatro pasaulį. Ramūnas septynerių metų ėmė lankyti muzikos mokyklą.

„Dramos būrelis mokykloj, dramos būrelis kultūros namuose, pusiau profesionalus liaudies teatras. Buvau tame nuo pat vaikystės, todėl ta veikla mane taip ir įsuko“, – sakė jis.

Laidos „Nepatogūs klausimai“ svečias juokėsi sulaukęs buvusio klasės draugo klausimo apie rūkymą ir bandymą nuslėpti tabako kvapą grįžus į namus.

„Buvo kokia 10-11 klasė. Prisirūkydavom, paskui ir vynelis eidavo. Pamatydavom, kad tėvai grįžinėja, reikėdavo eiti į namus. Eidavau palei savo laiptinę, o ten – rūtų darželis. Paimdavau rūtų ir ištrindavau veidą, kad nekvepėtų cigaretėm. Mano tėvai būdavo lengvai rūkantys, tai jie, aišku, užuosdavo, jei pareidavau prisirūkęs, gaudavau velnių. Bet prabundu vieną dieną ir jaučiu, kad kažkas negerai su mano lūpom. Nuo nosies iki barzdos buvo vienas didelis šašas. Per naktį iškilo vandeningos pūslės, o ryte visos sprogo. O aš atsikeliu, šeštadienis ir mano antros eilės pusseserės vestuvės, kuriose aš esu pabrolys. Yra nuotraukų iš tų vestuvių, – juokėsi R. Rudokas. – Rūtos labai alergizuoja.“

Fast Lap lenktynių finalas

Laidoje nuskambėjo ir istorija apie tai, kaip pašnekovas įstojo į aktorinį ir kaip po dviejų metų netikėtai buvo priverstas tarnauti kariuomenėje.

„Iš pradžių norėjau stoti į režisūrą, nes nežinojau, kas tas aktorinis. <...> Bet į mokyklą atvyko garsi to meto Lietuvos aktorė, pamatė mūsų saviveiklinį mokyklos vaidinimą, sako, „tau reikia atvažiuoti į Vilnių, į aktorinį pabandyti stoti“. Ji man viską papasakojo. Po kelių mėnesių atvažiavau į Vilnių, į pirmą susitikimą, į pirmą pokalbį su pedagogais. Buvo keli šimtai žmonių, mūsų priėmė vos keliolika. Buvau be proto laimingas. Pirmus du metus buvau euforijoj. Paskui mane paėmė į kariuomenę. Tuo metu taip buvo – leisdavo įstoti, pabaigti metus, tada paimdavo į kariuomenę dviem metams, o tada neva turėdavai grįžti mokytis toliau. Aš po metų į kariuomenę neišėjau, nes turėjau pažinčių. O kas atsitiko po dviejų metų? Susipažinau su nuostabaus grožio mergina, gal gimė kažkokie jausmai ir aš tėvams atvežiau kvietimus į zaksą. Tėtis sakė gerai, jokių problemų. Vienas jo skambutis tam, kam reikia – po savaitės turėjau pirmąjį šaukimą, po poros savaičių – antrą, o paskui jau tave praktiškai išveždavo. Ir aš išvažiavau“, – kalbėjo Ramūnas, kuris su minėta mergina taip ir nesusituokė.

Seriale „Moterys meluoja geriau“ R. Rudokas vaidina jau 16 sezonų iš eilės. Jo personažas Marijus pažįstamas visiems serialo gerbėjams, aktorius prisipažino, kad gatvėje ar bare jį sutikę žmonės kreipiasi būtent šiuo vardu.

„Tie 16 metų sprogo, prabėgo žiauriai greitai. Viskas tuo pasakyta. Kiek man artimas šis personažas? Geras aktorius turi stebėti aplinką, žmones, gyvenimą, turėti pavyzdžius, kuriuos gerbia, idealus. Man nesvetima šita mokykla. Kai mokėmės akademijoj, važiuodami troleibusu žiūrėdavom, kaip žmonės elgiasi. Telefonų nebuvo, laikraščių troleibusuose irgi niekas neskaitydavo, jie tiesiog bendraudavo, žiūrėdavo į aplinką. Tai personažų būdavo galima prisigaudyti va tiek, – dalijosi laidos svečias. – Matydavau, kad kai kurie aktoriai kalba pakreipę lūpą, tarsi per vieną pusę. Pagalvojau, gal tas Marijus irgi galėtų toks būti? Tai toks jis ir išėjo. Mes su Jampolskiu ateinam, vieną kartą perskaitom tekstą ir dialogas yra. Mums nereikia repetuoti savaitę.“

Marius Jampolskis, Ramūnas Rudokas, Eimutis Kvoščiauskas

Vienu metu R. Rudokas dirbo net 6 Vilniaus teatruose ir, kaip pats teigė, viską suspėjo. Aktoriui įsiminė kartą jam pasakytas režisieriaus E. Nekrošiaus komentaras.

„Jis sakydavo – devyni darbai, dešimtas badas. Ir aš vistiek suspėjau viską. Kuo daugiau dariau, tuo daugiau suspėjau. Man nuo to kaifas. Dabar kurį laiką man norisi truputį sustoti, turėti daugiau laiko sau. Anksčiau galėjau 6 valandą keltis, 12 nakties gultis ir nereikalauti laiko sau. Galėjau dirbti, dirbti, dirbti. Dabar man reikia pusantros – dviejų valandų per dieną sau. Kas yra laikas sau? Sporto salė, jėgos aitvarai, kalnų slidės. Aš ten pailsiu, išsikraunu, pasiruošiu kitiems darbams. Darydamas kardio planšetėje galiu persiskaityti scenarijų, pasiruošti kitai dienai, galva pailsi, su niekuo nebendrauju. Man nereikia emocijų sporte – reikia tik pabūti su savimi, nusinulinti. Čia yra visa esmė“, – atskleidė R. Rudokas.

Pasiteiravus, ar ir gyvenime aktorius toks pat nurautas kaip ir atlikdamas vaidmenis, pašnekovas šyptelėjo.

„Namuose esu dar didesnis psichas. Kadangi mano nuostabiai, jaunai ir protingai žmonai visada labai patiko Marijaus personažas, tai aš nevengiu atėjęs namo pasakyti: „labukas, mažule“. Jai patinka. Tai tik tiek ir atsinešu. Jeigu namuose šeima manęs neklaustų, kaip sekasi, turbūt niekada nieko ir nepasakočiau. Esu iš tų, kuriems apie darbą namie geriau nekalbėti, – tikino Ramūnas. – Tarp kitko, visą laiką einu anksti miegoti. 10 valandą jau visą laiką miegu. Užmiegu skaitydamas. O keliuosi šeštą, tai va toks režimas.“

R. Rudokas sulaukė ir nepatogaus klausimo apie nepagarbų elgesį su aptarnaujančiu personalu, tačiau nei akimirkai nepasimetė. Aktorius patikino, kad šio darbo subtilybes puikiai žino, tad nevengia dalinti pastabas, jei mano, kad to reikia.

„Pats esu dirbęs šį darbą ir esu šito darbo profesionalas. Esu ketvirtos kategorijos barmenas-padavėjas. Esu išlaikęs egzaminus ir žinau, kaip ten viskas turi būti. Tai kodėl, kai atsisėdu restorane, atėjęs jaunas žmogus man aiškina, kad taip būti negali? Yra vienas labai mandras restoranas, nenoriu sakyti kur. Aš ten niekada nebeužeinu, nors tame pastate lankausi kiekvieną dieną. Vieną dieną buvo labai perkeptos stintos, nors sakė, kad labai didelės ir geros, o atnešė tokias, kur vien tešla. Buvau paėmęs išsinešimui, nes labai mėgstu stintas. Toliau, mano draugas vegetaras, atėjęs į tą restoraną, vieną kartą leptelėjo, kad „lavonų nevalgo“, o padavėja nubėgo į virtuvę pasakyti šefui. Paskui pasakiau pastabą, kodėl ne vienu metu atnešė maistą, kodėl neturi alaus – normaliai paklausiau, o sulaukiau atsakymo, kad „nenorim ir neužsakom“. Sakau, palaukit, kaip jūs taip nepagarbiai su manim kalbat, svečias juk visada teisus“, – kalbėjo aktorius.

Pašnekovas kadaise persirgo ir vadinama žvaigždžių liga. Jos simptomus jis tikino pajutęs vos išgarsėjęs, tačiau ilgainiui prie dėmesio priprato.

„Įsivaizduok, ateina metas, kai tave gatvėje pradeda pažinti visi. Ne vienas ir du, o nuo vaiko iki seno. Pajunti euforiją, pradedi pūstis, imi sklęsti trupučiuką virš šaligatvio. Užsimeti akinukus, išeini į Gedimino prospektą ir esi toks pakylėtas. Paskui prie tavęs bare kažkas prieina, grubiau kažką pasako, iškart įsižiebi, įsižeidi, iškart kumščius į darbą. Yra buvę tokių situacijų. Esu ir gavęs, ir davęs. Bet kai buvau kokių 36-erių, šitie dalykai baigėsi“, – atskleidė Ramūnas.

Ramūnas Rudokas ir Justina Rudokė

O koks aktoriaus santykis su vakarėliais? Ar juose aktorius vis dar lankosi?

„Neslėpsiu, kelis kartus esu buvęs Berlyne. Esu buvęs, žinau, mačiau, nemanau, kad esu įklimpęs ir netūsinu kelias paras, bet tikrai nuvažiuosiu į festivalį „Ant bangos“. Taip išėjo, kad paskutinius du metus ten nebuvau, bet ketinu atnaujinti vizitus. Tuoj su vaikais atvarysim“, – juokėsi R. Rudokas.

2021-ųjų metų gruodį Ramūnas Rudokas dėmesio centre atsidūrė per pėsčiųjų perėją nepraleidęs ir sunkiai sužeidęs pėsčiąją. Moteriai tuomet lūžo kaulai, o garsus vyras atsidūrė teisme. Jo baudžiamoji byla nutraukta, vyras vienerių metų laikotarpiui buvo perduotas sutuoktinei Justinai Rudokei. Tačiau žinomas aktorius turėjo sumokėti 1 tūkst. eurų į Nukentėjusiųjų nuo nusikaltimų fondą. Teismas atsižvelgė į R. Rudoko prašymą ir laikinai neatėmė teisės vairuoti.

„Prisidirbau, paverkiau ir viskas. Ką čia pasakot? Vaidyba ten buvo. Kas gi teisme verkia? Tik aš ir Gražulis. Iš tikrųjų, tai viskas buvo labai rimtai, tikra, tikras įvykis, tikras teismas. Tai buvo pamoka, ačiū Dievu, kad ta pamoka taip baigėsi visoms pusėms, be jokių tragiškų įvykių. Pamoka, kad mes, lietuviai, kaip sakė vienas garsus šių dienų lenktynininkas, vairuojame per daug atsipalaidavę. Pagaunu, kad aš vairuoju per daug atsipalaidavęs. Negali žinoti, kas atsitiks kitą sekundę. Taip ir atsitinka. Aš dabar žiūriu, kaip vairuoja mano jauna žmona, neseniai išsilaikiusi teises, tai jau matau atsipalaidavimą. <...> Prieš darydamas posūkį pažiūrėjau į perėją – ten nieko nebuvo. Man užteko akimirką nukreipti dėmesį nuo perėjos ir pažiūrėti, kiek mašinų atvažiuoja, dar spėjau pamatyti, kad už manęs jau darosi kamštis. Ėmiau sukti, tuo tarpu moteris išėjo truputį skersai į perėją. Bet aš vistiek turėjau viską įvertinti. Tai gali atsitikti bet kam ir manymas, kad „man taip tikrai nebus“, yra klaidingas“, – sakė „Nepatogių klausimų“ svečias.

2011 metais R. Rudokas taip pat buvo susidūręs su policijos pareigūnais. Tąkart vyras buvo sustabdytas Nidoje neblaivus, tačiau atsisakė pūsti į alkotesterį, elgėsi ne itin mandagiai.

„Mes tik įvažiavom į Nidą su chebra, atsidariau langą, pasisveikinau su pareigūnais. Jie taip pažiūrėjo į mane, sakiau, „ko čia žiūrit į mane, dar negirtas“. Ir nuvažiavom į prieplauką. Po dviejų dienų liepė pūsti. Būčiau nedaug įpūtęs ir ta istorija būtų taip ir pasibaigusi. Bet gi ne, aš nesutikau pūsti“, – seną istoriją prisiminė Ramūnas.

Ramūnas Rudokas

Santuoka su žmona Justina aktoriui – antroji, tačiau rimtų santykių su moterimis jis turėjo ir daugiau.

„Vieninteliai rimti santykiai, kuriuos aš turiu, turėjau ir turėsiu yra dabar. Kitaip nebus. Visą gyvenimą ėjau iki to, ką turiu dabar. Žmogus, kuris atėjo į tą tašką, turbūt irgi taip pat galvoja. Mes turim rezultatą, o kai tai turi, gali pasakyti myliu visa širdim, protu, siela. Džiaugiuosi tuo, ką turiu ir apie kitą kartą negalvoju“, – atviravo aktorius.

Laidos žiūrovas klausė, kuo R. Rudokui neįtiko buvusi mylimoji, šokėja Katerina Voropaj, su kuria jis susipažino šokių projekto metu.

„Niekas nesako, kad kažkas kažkuo įtiko ar neįtiko. Daug kas ir man neįtiko, daug kam gyvenime aš neįtikau. Čia gali būti poruojamas su kuo tik nori, bet jei „pora kaip tvora, kiaura ir kiaura“, tada viskas ir baigiasi“, – sakė laidos pašnekovas.

Šiuo metu Ramūnas turi keturis vaikus. Dvi dukros jau suaugusios ir kuria savo šeimos. Ar aktorius bendrauja su visomis savo atžalomis?

„Bendraujam, viskas tvarkoj. Niekada nesakiau, ką nuo ko turiu, bet visada deklaravau, kad vaikų turiu. Dukros suaugusios, viena daug metų gyvena Londone, visai neseniai sėkmingai ištekėjo. Kretos saloje atšventėm vestuves. Kita dukra baigė medicinos mokslus, dirba Lietuvoje, masažuoja, atstatinėja žmones po traumų. Turi gražius gyvenimus, tuoj turės savo šeimas. Sūnūs vienas už kitą mažesni – vienam 8-eri, kitam 5-eri. Vienas mokykloje, kitas – daržely. Tėvas – taksistas, vakarais ir kartais rytais. Viskas yra nuostabu. Visi matomės, visi bendraujam, – pasakojo R. Rudokas ir užsiminė apie auklėjimo taktiką. – Mano taktika gyvenime visą laiką buvo tokia – vieną kartą pasielgti pakankamai griežtai, kad suprastų, o toliau reikia tik priminti jam. Jokio psichologinio smurto toliau naudoti nereikia.“

O ar R. Rudokas prisimena visų savo vaikų gimimo datas?

„Liepos 16 – vyriausia dukra, gegužės 29 – jaunesnė dukra, jaunesnis ir vyresnis sūnus gimę tą pačią dieną, rugsėjo 26. Tik trijų metų tarpas“, – nustebino pašnekovas.

Su modelio darbą dirbusia Justina garsus vyras susipažino prieš 7-erius metus, o tuomet santykiai klostėsi savaime ir labai greitai. R. Rudokas prisiminė ir pirmąjį jųdviejų susitikimą restorane.

„Susipažinom žuvies restorane toje pačioje gatvėje, kurioje dabar sėdim. Jinai 20 kartų nubėgo į tuliką pasidažyti ir pasižiūrėt, ar gerai atrodo – taip jaudinosi. Čia buvo pirmas mūsų susitikimas. Užsakiau mums 20 austrių, nes prieš tai komunikavom, klausiau, ką ji mėgsta valgyti. Sakė, kad austres. Kai atėjo, pamačiau, kad net neprisiliečia prie tų austrių. Tai aš turėjau visas jas suvalgyti, nes, pasirodo, ji nebuvo jų ragavus. Bet po 7 metų bendro gyvenimo mes jau valgom austres kartu“, – juokėsi pašnekovas.

Ramūnas Rudokas, Justina Žeimytė-Rudokė

Justina už Ramūną kone perpus jaunesnė, tačiau aktoriui amžius nieko nereiškia. Pasak laidos svečio, jis ir pats jaučiasi esantis gerokai jaunesnis.

„Senyn – durnyn, taip anksčiau sakydavo. Meilė nesirenka nei amžiaus, nei grožio. Džiaugiuosi, kad man vis dar su moterimis pavyksta. Galite tai laikyti viduramžio krize, kaip norit. Man niekada nepatiko per jauni žmonės, niekada nenorėjau santykių su nepilnamečiais, bet taip jau atsitiko. Nesijaučiu senas ir aš. Visą laiką sakiau, kad man 22 metai ir jie nesikeičia. Tikiuosi, kad ir nesikeis, – šypsojosi aktorius. – Labai greitai suėjom, labai greitai susituokėm, labai greitai atsirado vaikas. Ir staiga mes turim pradėti pažinti vienas kitą. Niekam nelinkėčiau šito. Gyventi pradėjom praktiškai po to, kai viską pasidarėm. Mes ir dabar vis iš naujo pažįstam vienas kitą. Kartais atrodo, kad išlindo kažkas naujo, kas man galbūt nelabai patinka, bet tai yra tas pats, gal tik kitokia spalva. Negalvokit, kad mes namuose abu atsisėdam virtuvėj prie stalo, žiūrim vienas į kitą, glostom vaiko galvelę ir mylim, bučiuojamės. Ne, visko yra. Mūsų namai nėra be dūmų.“

R. Rudokas, sulaukęs klausimo apie tai, ar nesunku buvo prisiminti, kaip auginami maži vaikai ir kaip keičiamos sauskelnės, šyptelėjo ir papasakojo istoriją.

„Pirmasis momentas buvo paprastas ir aiškus – Santariškėse vyksta gimdymas, atvažiuoju kitą dieną, viskas jau prasideda. Matau, kad tuoj gimdys, atbėgu pas gydytojus, sakau eikit, jau. Pagimdė, mes į atskirą palatą, viskas gerai. Sakau, bėgu, tuoj kažko nupirksiu. Aš į mašiną, į parduotuvę – bonkę vodkės šaltos čiukšt. Ateinu į palatą, aišku šito niekas nežino. Justina klausia, ką darysiu, sakau, turiu aplaistyti, man vaikas gimė. Prasidariau, šalia sumuštinukai. Jai šokas, o man netrukdo. Aš žinau, ką daryti, esu su tuo susidūręs, viską matau. Žinau, kaip elgtis su vaiku. O juk jauna, graži ir protinga žmona turi pati viską pamatyti, sužinoti“, – šypsojosi garsus aktorius.

Visą pokalbį su Ramūnu Rudoku galite pamatyti Delfi TV laidoje „Nepatogūs klausimai“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)