Sausio viduryje žinomas humoro kūrėjas išvyksta į solo kelionę – net pusantro mėnesio jis lankysis Tailande. Kaip tikina žinomas vyras – tai yra jo svajonė nuo paauglystės, o išsiskyręs su mergina rado tam puikų laiką.

„Vieną kartą vienas jau keliavau – buvau Italijos kalnuose. Tąkart vos nežuvau, realiai. Buvo tokia atbraila, reikėjo leistis nuo kalno labai stačiai ir buvo beprasidedanti audra. Pagalvojau, būtų toks geras vaizdas atsistojus ant krašto. Vidinis balsas man sakė: „Markai, gal jau čia truputį per drąsiai?“. Bet erelio vidinis balsas skatino tai padaryti. Nuėjau ir supratau, kad vis tik kartais reikia paklausyti to vidinio bailiuko balso. Per sekundę prasidėjo audra – buvau virš 3 kilometrų aukštyje. Nepaskaičiavau, kad oras gali keistis taip greitai. <...> Apsisukau – už manęs rūkas. Nebemačiau, nei kur ta stotis, nei kur funikulierius. Panikuodamas ėmiau kopti į kalną, pradėjau dūsti, ėmė temti akyse. Susmukau ant žemės. Ryšio nėra, telefonas šlapias. Kuprinėje – vos vandens, traškučių pusę pakelio, – pokalbį pradėjo Markas. – Kokias tris minutes galvojau, kad čia ir pasibaigs mano gyvenimas. Bet paskui spjaudžiausi kraujais – taip skaudėjo plaučius, atrodė, kad jie plyšo. Kai jau įlipau į funikulierių, pirmas dalykas ką pajutau burnoje – kraujo skonį.“

M. Žukauskas atviras – kelionėje po Tailandą jis planuoja išleisti iki 5000 eurų. Santaupų, pasak paties pašnekovo, jis turi, o ir kitaip būti negali – mažiausiai tris mėnesius per metus nebūna pasirodymų, tad tenka pinigus kaupti tam laikui.

„Kažkokio išskirtinio finansinio raštingumo neturiu, tiesiog suvokiu, kad gyvenu ne tik šia diena. <...> Kai esi komikas visą laiką šmėsteli mintis, kad tuoj viskas pasibaigs, tuoj būsi nebeįdomus. Kitas dalykas yra gegužės 1-oji, diena, kai reikia susimokėti mokesčius VMI. Aš ir dabar nesuprantu iki galo, kiek kokių mokesčių turiu sumokėti. Tailande norėsiu atsisėsti ir iki galo išsiaiškinti mokestinę Lietuvos sistemą. Tai stengiuosi turėti visą laiką tą sumą – primetu ir truputį daugiau, nei tikiuosi, kad bus“, – kalbėjo M. Žukauskas.


Prieš tapdamas „stand-up“ komedijos meistru Markas dvejus metus ieškojo savęs. Jaunas vaikinas išbandė įvairius darbus, tačiau potraukį scenai jautė ir tuomet.

„Bandžiau mokytis. Studijavau leidybą ir reklamą VU, bet nesupratau, kur įstojau. Tada tiesiog dirbau ir galvojau, kur ir ką daryti. Dirbau padavėju, tada rūbų parduotuvėj, paskui „Wolt'e“. Man visada patiko dirbti vienam, – tikino humoro kūrėjas. – Bet vežioti picas patiko – važiuoji, klausai muzikos, mėtai tuos užsakymus, būni su savimi. Bet visada norėjau dirbti su renginiais, vadyba. Būti prie scenos, ant scenos.“

Tad tapimas „stand-up“ komendijos kūrėju nebuvo netikėtas – pasak M. Žukausko, visa istorija klostėsi tarsi savaime.

„Viktorą Balykov žinojau ir anksčiau – jis buvo iš Klaipėdos. Na, ir jis užlipo ant scenos, kažkas man parodė tą video. Aš net nematęs pagalvojau, kad irgi norėčiau pabandyt. Bet paskui tą mintį užmiršau. Bet po poros mėnesių skridau iš Italijos – telefone neturėjau nei žaidimų, nei filmų. Galvojau, ką čia veikti – sugalvojau užsirašyti porą bajerių į telefoną. Pasižymėjau tris pastebėjimus iš lėktuvo – kas ten vyko. Praėjus dar kokiam mėnesiui sėdim su draugais Klaipėdoje, žiūriu – kažkoks „stand up“ renginys. Sakau, einam, pažiūrėsim. Viskas atrodė nekaip, prastai – bare buvo gal 50 žmonių. Ir vienas iš žmonių ant scenos staiga sako – jei kažkas nori pabandyti, po petraukos prašom užlipti, – prisiminė laidos svečias. – Nuėjau ir prajuokinau tuos žmones. Mane nufilmavo, grįžau namo, tą video 100 kartų peržiūrėjau. Viduj kažkas užsidegė, užsiregistravau į „open mic'ą“ Vilniuje. Pasisekė ir ten. Tada viskas užsisuko.“

Tiesa, nors šiuo metu Markas itin populiarus komikas Lietuvoje, vis tik blogų komentarų ar prastesnių pasirodymų pasitaiko ir jam.

„Man geras pavyzdys Mantas Stonkus, kuris šiemet tapo „Žalgirio“ ambasadoriumi. Sakykit, ką norit – man jis talentų talentas. Tai „žmogus-mašina“ scenoje ir visame kame. O visur komentarai – kodėl jį paėmėt, kiti blogi atsiliepimai. Galvoju, velnias, jeigu Stonkus, tiek gyvenime pasiekęs, gauna tiek neigiamų replikų, negi verkti man, sulaukus blogų komentarų? Emocijas, kad ir kokios jos bebūtų, turi būti žemiau logikos. Logika turi nugalėti“, – įsitikinęs komikas.

Marko paauglystė nebuvo varginga – jis augo pasiturinčioje šeimoje. Tačiau komikas neslepia, kad pinigai vienas iš nedaugelio gerų dalykų tuometiniame jo gyvenime.

„Mes neaugom labai turtingai – augom gerai. Mano patėvis tikrai turėjo pinigų – kai baigiau 12 klasių, mama su juo išsiskyrė. Augau gal ir ganėtinai turtingoje aplinkoje, bet pasakysiu taip – augau turtingai, bet nepasakyčiau, kad labai laimingai. Su patėviu nebuvo geri santykiai. Tas irgi mane pastūmėjo pasirinkti komiko kelią – gal čia kažkokios traumos, kad namuose dėmesio, meilės trūko. Iš mamos gaudavau pilną palaikymą, bet negaudavau iš patėvio, buvau sunkus vaikas. <...> Pasisekė augti prie pinigų, bet kažkur kažką kitką praradau. Bet patėviui šią vasarą padėkojau. Priėjau, sakau, „ačiū, kad suformavai suvokimą, kad galima gyventi gerai ir kad reikia norėt gyvent gerai“. Jis buvo piktas, negeras, bet stengėsi, kad mums visko užtektų“, – atviravo Markas.

Komikas atsivėrė ir apie konfliktą su kovotoju Dominyku Dirkščiu. Po savo pralaimėtos kovos ringe pastarasis Marką pavadino „grybu“.

„Aš tiesiog rodžiau nykščius į apačią, sakiau „būūū“ ir matyt jam nepatiko. Jeigu tai išveda iš kantrybės – čia jo problemos. Man juokinga, kaip jis save pateikia socialinėje erdvėje, jo pasisakymai. <...> Bet jis puikus kovotojas, norėčiau, kad prasimuštų Europos lygyje, kovotų, garsintų Lietuvą. Bet nenorėčiau, kad tai darytų homofobiniais pasisakymais arba pareiškimu, kad verkti yra blogai. Aš jį kaip sportininką gerbiu, o kaip viešą personą, pasisakantį tam tikrais klausimais – nesutinku su juo. Nematau nieko blogo, dėl ko reikėtų pykti“, – kalbėjo pašnekovas.

Markas sulaukė tiesaus klausimo apie atlyginimą – kiek vienas garsiausių šalies komikų uždirba per mėnesį?

„Aš tikrai nesakysiu sumų, bet galite patys paskaičiuoti. Yra bilietų kainos, pažiūrėkite, kiek tose vietose, kur pasirodau, telpa žmonių, pasidauginkite, pasiskaičiuokite. Pažiūrėkite, kiek turiu pasirodymų per mėnesį, jeigu taip įdomu. Čia labai lengva matematika. Pasakysiu vieną paslaptį – „stand up'e“ yra labai labai maži išlaidų kaštai. Mums nereikia nei garsistų, nei rekvizitų, nieko, – sakė M. Žukauskas. – Kartais net pagalvoju, kad per gerai sekasi. Labai gerbiu žmones, kurie dirba biuruose, viršvalandžius, nes aš to nesugebėčiau. Neišlaikyčiau savo dėmesio tiek laiko.“

Kartu su kitu komiku Viktoru Balykovu Markas pažįstamas seniai. Jiedu kartu filmavo tinklalaidę, drauge pasirodydavo ant scenos, tačiau netikėtai draugai nustojo kurti turinį ir ėmė tai daryti atskirai.

„Apie Viktorą galiu pasakyti tik tiek, kad jis yra savanaudis nedėkingas šūdžius. O jei rimtai – jokio pykčio nebuvo. Man juokingiausia, kaip žmonės nori galvoti kitaip. Gal žmonės nori įtikėti, kad aš esu toks ir anoks , ar jie tiesiog nori konfliktų? Jiems reikia dramos, reikia, kad kažkas pyktųsi. Bet esmė, kad nebuvo nei tas, nei tas variantas. Mes dirbom 2,5 metų, praleidom daug laiko kartu, buvome tiesiog suaugę. Su juo praleisdavau daugiau laiko, nei su savo mergina. Bet mes niekada nenorėjom niekam blogo, tiesiog vienas nuo kito truputį pavargom. Antras dalykas – norėjau padaryti solo, pažiūrėti, ar gali parašyti, ištempti valandą. Kai esi vienas, taip pat tau lieka visi pinigai. Tiesiog nusprendėm pabandyti atskirai. Porą mėnesių nebendravom, nes tiesiog reikėjo to atšalimo laikotarpio. Dabar mūsų su Viktoru santykiai yra geriausi, kokie tik yra buvę. Bus ir naujų projektų, ir turas“, – kalbėjo „Nepatogių klausimų“ svečias.


Šiuo metu su socialiniuose tinkluose sparčiai išpopuliarėjusiu Benu Lastausku tinklalaidę kuriantis Markas papasakojo jųdviejų pažinties istoriją.

„Realiai mes susipažinom kaip vaikinas su mergina. Feisbuke aš pamačiau jį, man patiko jo įrašai, palaikinau, tada jis mane pakvietė į draugus, aš priėmiau. Tada pradėjom vienas kitą sekti instagrame, atsakėm į vieną kitą instagramo istoriją, o tada ėjom į pasimatymą – į krepšinio varžybas, – juokėsi M. Žukauskas. – Pradėjom labai gerai sutarti. Važiavau į Šiaulius, į pasirodymą, dar turėjo vykti krepšinio varžybos. Pakviečiau jį važiuoti kartu. Mašinoj pajutom, kad mums gerai sekasi bendrauti. Pagalvojau, gal galėtume imti kurti tinklalaidę? Tad mūsų projektas išėjo natūraliai. Vienas kitą išstūmėm į viršų. Kas mane erzina jame? Jo kraštutinumai. Pavyzdžiui, staigus metimas rūkyti arba netikėtas perėjimas prie sveikos mitybos. Ir tai, kad jis yra bambeklis visur ir visada. Jis realiai bamba, burba.“

Tiesa, kai kurie „Nepatogių klausimų“ žiūrovai įstikinę, kad Markas tapo populiarus ir garsus tik ėmęs dirbti su Benu.

„Nelabai pripažįstu. Mes vienas kitam padėjom. Gal aš tiesiog sugebu atsidurti tam tikroje vietoje, tam tikroje situacijoje, bet pradėti tinlalaidę su Benu buvo mano idėja. Jis tuo metu nebuvo nei žinomas, nei kažkas. Tarp žmonių atsiranda sinergija. Kad aš juo bandžiau pasinaudoti – čia būtų kvailiausia, ką galima sakyti. Jeigu aš nebūčiau geras savo srityje, mes nebūtume taip susidirbę. Suveikė ir mano pažintys, Nidos visi renginiai. Su kažkuo kitu jis nebūtų to daręs. Mes esame puiki komanda ir tai veikia“, – kalbėjo pašnekovas.

M. Žukausas neslepia – jis mėgsta linksmybes, nevengia ir alkoholio. Komikas, skirtingai nei daugelis kitų „stand-up“ meistrų, nepašiepia žmonių, kurie savo laisvalaikį praleidžia baruose.

„Taip, mane galima sutikti vakarėliuose, ne visada blaivų, nėra, kad savo pasirodymuose tokius žmones traukčiau per dantį. Mėgstu pasilinksminti, bet dabar bandau atsikratyti super didelių linksmybių. Esu labai atviras su mama – ji žino viską. Jei ji matytų, kad kažkur grybauju ar tai jau kenkia karjerai, kad pasakytų. Ji mano saugiklis, mes turim labai gerą ryšį. Kol kas jaučiu, kad viskas man su tuo gerai. Tikiuosi, kažkada iš paprastų situacijų suprasiu, kad metas apsiraminti“, – tikino Markas.

Pašnekovas laidoje buvo itin atviras – vakarėliuose pasitaiko ne tik alkoholio, bet ir narkotinių medžiagų. Kodėl Markas vartoja narkotikus ir ar kolega Benas, to nedarantis, neturi įtakos jo linksmybėms?

„Atsitinka kartais ir atsitinka. O Benas nesikiša į mano gyvenimą. Gal jis kažkiek paknisa protą, bet labai minimaliai – o ir nelabai yra dėl ko. Prieš jį stengiuosi elgtis atsakingai. Man labai patinka dirbti su tokiu žmogumi, kuris nevartoja, negeria, mane tai irgi pristabdo. Nieko nėra nepagarbiau, kai darai projektą su žmogumi ir esi komoj. Stengiuosi, kad to nebūtų“, – sakė M. Žukauskas.

Markas sulaukė klausimo ir apie priklausomybę lošimams. Garsus vyras atviras – buvo metas, kai jam, ką tik atvykusiam gyventi į Vilnių, norėjosi lengvų pinigų ir nerūpestingo gyvenimo.

„Kazino aš nelabai lošęs, labiau – lažybų punktuose. Vienu kartu esu pralošęs gal 1000 eurų. Bet esu ir laimėjęs apie 1000 eurų. Gal aš neturėjau priklausomybės lažyboms, nes buvau užsiblokavęs, bet buvo metas, kai norėjosi lengvų pinigų. Pradėjau lošti. Domėjausi krepšiniu, tenisu – atrodė, kad viską žinau. Didžiausia lošėjų bėda – galvoti, kad viską supranti apie tą sproto šaką. Iš tiesų nesupranti nieko. Niekada nebuvau labai prasiskolinęs, bet galiausiai atsobodo – nueini kur nors su draugais, o tu nuolat sėdi, tikrini rezultatus. Laimi, pralošinėji, bet niekada neišeini į normalų pliusą. Atsibudau vieną rytą pralaimėjęs kokius 800 eurų, o po poros dienų turėjau važiuoti į kelionę, į Berlyną. Tada supratau, kad darau nesąmones. Užsiblokavau penkeriems metams – nuo to laiko gyvenimas, karjera į viršų. Bet pernai važiavau į pokerio turnyrą ir prireikė atsiblokuoti, kad galėčiau dalyvauti. Pasirodo, buvo praėję jau 7 metai, tad net atsiblokuoti neprireikė, buvau apie tai pamiršęs. Tačiau pagalvojau, o kam man to reikia? Ko aš pasieksiu? Nebelošiu“, – džiaugėsi Markas.

Pagalba turintiems priklausomybių
Norėdami gauti pagalbos kreipkitės į savo šeimos gydytoją ar artimiausią Priklausomybės ligų centrą:
RPLC Vilniaus filialas 8(52)137808 registratura@rplc.lt P. Širvio g. 5
RPLC Kauno filialas 8(37)333255 registratura.kaunas@rplc.lt Giedraičių g. 8
RPLC Klaipėdos filialas 8(46)415025 registratura.klaipeda@rplc.lt Taikos pr. 46
RPLC Šiaulių filialas 8(41)455644 registratura.siauliai@rplc.lt Daubos g. 3
RPLC Panevėžio filialas 8(45)582673 registratura.panevezys@rplc.lt Elektronikos g. 6
Anoniminių alkoholikų draugija +370 685 05191 info@aalietuvoje.org
Pilnų namų bendruomenė +370 698 73005 info@pnb.lt

Dar laidos pradžioje komikas sakė, kad išsiskyrė su savo ilgamete mergina Dovile.

„Ilgus metus bendravom kaip draugai. Santykiai su ja, trukę 3,5 metų, buvo pirmieji mano gyvenime. Ji jau buvo turėjusi santykių, tad mane paėmė kaip tokį projektą. <...> Buvo geri santykiai, bet aš jų nesugebėjau išlaikyti. Padariau klaidų, neatsilaikiau tam tikrom pagundom. Galėjom bandyti ir stengtis, bet tada nusprendėm, kad gal atskirai bus geriau. Kaip matau dabar, gal atskirai ir yra geriau. Bet man svarbu, kad ir toliau išliktume draugais, liko ir pagarba vienas kitam, palaikymas“, – tikino Markas.

Dabar pašnekovas neturi merginos ir kalbėjo, kad bent dvejus metus rimtų santykių nenori – Markas individualistas, tad jam reikia ir laiko sau.

„Neieškau nieko rimto, bet neieškau ir vienos nakties nuotykiųl. Norisi kažko, kitokio bendravimo“, – prisipažino „Nepatogių klausimų“ svečias.

Visas pokalbis su Marku Žukausku – Delfi TV laidoje „Nepatogūs klausimai“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)