Pristatydamas festivalio programą, „Vilnius Jazz“ prodiuseris Antanas Gustys pabrėžė, jog šiemet festivalis parodys kaip niekada daug solidžių Europos projektų. Pasak jo, vienas iš šiųmečio festivalio pagrindinių akcentų – Lietuvos pirmininkavimas Europos Sąjungai. Šia proga organizatoriai žada parodyti pačius ryškiausius ir didžiausius Europos džiazo kolektyvus. Vienas iš tokių – Briuselio džiazo orkestras. A. Gustys teigė, jog atvežti šį kolektyvą ir išpildyti visus jo reikalavimus beveik prilygo atskiro festivalio suorganizavimui.

„Vilnius Jazz“ prodiuseris taip pat akcentavo muzikinę festivalio įvairovę.

„Daugelis projektų yra ne vien muzikiniai, bet ir audiovizualiniai. Festivalio koncertai – ne vien džiazo. Kadangi festivalis yra atviras visoms šiuolaikinio džiazo tėkmėms, tai gali būti tiek roko įtaka, tiek akademinės muzikos įtaka, tiek ir folkmuzikos įtaka. „Vilnius Jazz“ festivalyje pamatome viską, kas yra naujausia“, – kalbėjo A. Gustys.

Festivalio atidaryme spalio 9 d. bus galima išgirsti Slovėnijos pianistę Kają Draksler. Jos grupė buvo pripažinta viena iš geriausių Europos džiazo ansamblių ir buvo pakviesta į Dublino džiazo festivalį „12 Points“. Festivalio organizatorius teigė, jog Vilniaus džiazo festivalis yra atradimų festivalis, o K. Draksler bus vienas iš jų.

Spalio 10 d. koncertuos du Lietuvoje nepažįstami kolektyvai – „Pascal Schumacher“ kvartetas iš Liuksemburgo bei grupė „Hildegard Lernt Fliegen“, atvyksianti iš Šveicarijos.

Spalio 11 d. po dvidešimt kelerių metų pirmą kartą scenoje susitiks du Lietuvos džiazo korifėjai Vladimiras Čekasinas ir Vladimiras Tarasovas. Iširus Ganelino trio, kartu jie nebekoncertuoja, tad tai bus itin reta galimybė pamatyti šiuos atlikėjus kartu. Taip pat koncerte pasirodys ir Briuselio džiazo orkestras.

Šeštadienį dieniniame koncerte bus galima išgirsti du įdomius ir retus tarptautinius projektus: Seaną Noonaną kartu su Lenkijos styginiu kvartetu ir žymų amerikiečių perkusininką Williamą Hookerį, kuris pasirodys kartu su saksofono improvizatoriumi iš Lietuvos Liudu Mockūnu. Vakariniame koncerte žiūrovų laukia viena iš festivalio staigmenų – specialiai festivaliui parašyta vieno žymiausių Lietuvos kompozitorių Osvaldo Balakausko kūrinys „Pavasario psalmės“. Renginyje taip pat pasirodys viena geriausių šiuolaikinio džiazo grupių Prancūzijoje „Andy Emler MegaOctet“. Šią grupę pasikviesti padėjo Prancūzijos institutas Lietuvoje.

Festivalio uždarymo koncerte spalio 13 d. pasirodys vienas įdomiausių tiek džiazo, tiek ir roko gitaristų, Berklio universiteto profesorius Davidas Fiuczynski. Jis pristatys savo naująjį projektą „Planet Microjam“.

Kaip ir kasmet, festivalyje bus įteiktas prizas už nuopelnus Lietuvos džiazui. Taip pat vyks jaunųjų džiazo atlikėjų konkurso finalas, kurio pagrindinis tikslas – pasiekti, kad talentingi muzikantai liktų Lietuvos scenoje kaip aktyvūs atlikėjai. Koncerte geriausi jaunieji muzikantai bus įvertinti trijose nominacijose: geriausio instrumentalisto, geriausios boso partijos bei už pirmą kartą atliktą lietuvišką džiazo temą konkurse. Laimėtojus rinks tiek specialios komisijos nariai, tiek ir koncerto žiūrovai.

„Vilnius Jazz“ festivalis šiemet organizuojamas jau 26-ajį kartą.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją