„The Killers“ yra daug daugiau nei dar vieni gitaromis grojantys vaikinai, kurių muziką išgirstate per radiją tik kai didžėjams prireikia ko nors alternatyvaus, bet ne per sudėtingo.

Per 12-os metų ir 20-ies milijonų parduotų įrašų karjerą jie pelnytai laikomi viena sėkmingiausių mūsų laikmečio roko grupių. Po šeštadienį surengto koncerto Londono „Wembley“ stadione, kurį stebėjo 70 tūkst. žmonių, „The Killers“ galima drąsiai statyti greta tokių aukščiausioje lygoje žaidžiančių kompanijų kaip U2 ar „Coldplay“.

Trečiadienio vakarą Rygoje surengtas pirmasis „The Killers“ koncertas Baltijos šalyse buvo įvykis iš didžiosios raidės. Fanai iš kaimyninių Lietuvos ir Estijos važiavo masiškai: kur beišgirsi kalbant – kalbės lietuviškai, į kokio automobilio numerius bepažiūrėsi – estiški arba lietuviški. Pirmoje eilėje įsispraudusių merginų rankose – Lenkijos vėliava.

Sprendimas rengti koncertą ne kaip mums norėtųsi Lietuvoje („Brandonai, bet juk tavo močiutė! Ji lietuvė!!!“), o Baltijos šalių viduryje esančioje Latvijoje pasiteisino su kaupu.

Žinoma, nesklandumų buvo. Koncertas vėlavo daugiau nei dvi valandas, o apšildanti grupė taip ir neužlipo į sceną. Daugeliu atvejų, tai būtų maža netektis, bet ne šįkart: koncertą pradėti turėjo dar nuo 82-ųjų su pertrauka grojantys Mančesterio alternatyvaus roko herojai „James“.

Blogiau už patį faktą, kad „James“ nepasirodė buvo tai, jog nei „The Killers“, nei koncerto organizatoriai nepaaiškino publikai, kas visgi nutiko. Latvijos DELFI pranešė, kad apšildanti grupė negrojo dėl prastų oro sąlygų, bet oras buvo geriausias, kokį koncertui gali įsivaizduoti – jokio lietaus, vėjo, šalčio ar karščio.

„James“ gitaristas Larry Gott'as savo „Twitter“ paskyroje parašė tiesiai: „Man negalima atskleisti jokių detalių apie tai, kas atsitiko, dėl to prašau atleisti už mano tylą. Bet nepaisant to, aš esu įsiutęs.“

„The Killers“ žinojo, kaip nuraminti publiką. Jie tiesiog atėjo į sceną ir pradėjo groti „Mr. Brightside“.

Tai yra didžiausias koziris, ką ši grupė savo arsenale turi: hitai. Savo keturiuose albumuose „The Killers“ yra parašę tiek ambicingų, himniškai skambančių, emociškai be galo stiprių dainų, kad galėtų sugroti antrą tokį pat stiprų koncertą su visiškai kita programa.

Rygoje dainų sąrašas buvo labai optimalus. Dėmesio gavo visi grupės kūrybiniai laikotarpiai, nuo arčiausiai tradicinės indie muzikos buvusios pradžios („Somebody Told Me“, „Smile Like You Mean It“, „Jenny Was a Friends of Mine“, „All These Things That I've Done“), antrajame albume „Sam's Town“ užgimusio ūsuoto amerikietiško roko („Read My Mind“, finalinė „When You Were Young“), sintetinio trečio albumo („Human“, „Spaceman“) ir dabartinio brandos, o gal net pavargimo etapo („The Way It Was“, „Miss Atomic Bomb“, „Runaways“).

Žinoma, buvo ir koverių: į puikų grupės b-pusių albumą „Sawdust“ įtrauktas „Joy Division“ koveris dainai „Shadowplay“ ir grupės „Alphaville“ superhito „Forever Young“ intarpas.

Dauguma dainų pačios iš savęs yra pakankamai stiprios, kad pusantros valandos ilgio koncertas neprailgtų. Bet „The Killers“ nebėra tiesiog muziką atliekanti grupė: dainų pasirodymams sustiprinti naudoti lazeriai, konfeti, fejerverkai. Kaip ir įprasta tokio masto koncertams, neapsieita, be muzikantų solo partijų, vokalisto žaidimų su publika ir sėkmingo bandymo kalbėti vietine kalba. Viskas – pagal patikrintas taisykles, viskas suveikė.

Taip ir norėjosi, kad grupė tas taisykles aplaužytų – supyktų, išrėktų, kristų ant grindų ar šoktų į žiūrovus. Vis dėlto, juk tai roko koncertas. Bet „The Killers“, nepaisant apgaulingo pavadinimo (liet. „Žudikai“), tiesiog nėra ta grupė. Jie visiškai neagresyvūs, ramūs, devynis kartus pamatuojantys ir tik tada kerpantys.

Paradoksalu, bet antirokenroliškas įvaizdis „The Killers“ nesutrukdė tapti tuo, kuo tapo. Priešingai – tokio masinio žmonių džiaugsmo besilinksminant su grupe jau seniai neteko patirti per jokį kitą koncertą.

Tai buvo gerų, tvarkingų, laiku namo grįžtančių berniukų vakarėlis. Skamba nuobodžiai? Buvusieji Rygoje drįstų nesutikti.

Koncerto akimirkos - DELFI nuotraukų galerijoje:

Atnaujinta 15:24:

Latvijoje neoficialiai kalbama, kad „James“ nekoncertavo neva dėl to, kad scena nebuvo jiems tinkamai parengta, o koncertas vėlavo dėl organizatorių noro paskutinę minutę susitarti, kad „The Killers“ grotų už perpus mažesnį honorarą, nei buvo tartasi iš pradžių.

Bus atnaujinta.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (66)