Viena vertus, festivalyje nestigo pozityvo, nepamirštamų muzikinių pasirodymų, o pasaulis sužinojo – pusė milijono žmonių sugeba susirinkti į vieną vietą ir nesusimušti. Kita vertus, nemanykite, kad festivalyje buvo tik šokama, laikomasi už rankų ir pinamos gėlės vieni kitiems į plaukus. Vudstoko muzikos festivalyje vyko ir daug nemalonių dalykų.

Beprasmiška mirtis po šiukšlių krūva

Liūdniausias nesusipratimas festivalyje – 17-mečio Raymondo Mizsako, kuris atvyko į festivalį su jaunesne seserimi, mirtis. Antrą festivalio dieną 10.30 val. jį miegantį pervažiavo traktorius, vykstantis išvalyti lauko tualetų. Paminėtina, kad vaikinas miegojo neįprastoje vietoje – ant kalvos, įsirausęs į krūvą miegmaišių ir šiukšlių, o dengdamasis nuo lietaus buvo užsiklojęs galvą miegmaišiu, todėl vairuotojas jo nepamatė.

Iškvietė sraigtasparnį, kad šis nugabentų R. Mizsaką į ligoninę, bet sraigtasparniui atskridus, vaikinas jau buvo miręs. Jo tragiška mirtis buvo absoliučiai beprasmiška.

Vudstoko festivalis

Vienas tualetas 833 žmonėms

Šiuolaikiniuose stadionuose paskaičiuota, kad vienas tualetas tenka 40–50 žiūrovų. Naivokai tikimasi, kad žiūrovai neis į tualetą visi vienu metu, nors beveik visi eina ten per pertraukas.

O Vudstoke vienas tualetas buvo numatytas 833 žmonėms, taigi stovėti eilėje tekdavo 18 kartų ilgiau, nei stovima šiuolaikiniuose festivaliuose. Ir tai dar ne viskas. Šiuolaikiniuose stadionuose įrengti tualetai, kuriuose vanduo nubėga, o Vudstoke buvo pastatyti kilnojamieji tualetai, tad galima tik įsivaizduoti, kokia smarvė iš jų sklido.

Kaip rašo „ThoughtCo“, eilėje prie tualeto tekdavo prastovėti apie valandą, o patekus į jį dauguma turbūt pamanydavo, ar nevertėjo lįsti į krūmus, nes tualetai buvo perpildyti, visas jų turinys veržėsi lauk, susimaišęs su purvu tekėjo nuo kalvų žemyn.

Nemokamas festivalis, kuris neturėjo būti nemokamas

Praėjus tiek laiko aišku, kad visi festivalio nesklandumai kilo dėl organizuotumo trūkumo. Jei organizatoriai būtų pasvarstę, kokių klaidų galima išvengti, nuo kokių dalykų praverstų apsidrausti, galbūt nebūtų praradę milijonų dolerių.

Iš pradžių festivalį norėta organizuoti Volkilio gyvenvietėje, Niujorko valstijoje, tačiau jos gyventojai nesutiko ir buvo priimtas atitinkamas potvarkis. Ką gi, organizatoriams teko surasti naują vietą festivaliui, likus vos pusantro mėnesio iki renginio.

Laimė (o gal priešingai), pieno ūkio savininkas Betelyje pasiūlė vietą festivaliui. Sceną, automobilių stovėjimo aikšteles, netgi vaikų žaidimų aikštelę užbaigė laiku, bet dėl kažkokių priežasčių organizatoriai nepagalvojo apie vartus ir bilietų pardavimo stendus. Kai 50 000 žmonių atvyko ir nesumokėję įsikūrė festivalio laikotarpiui, pasidarė aišku, kad šios problemos nebepavyks išspręsti. Taigi Vudstokas tapo nemokamu festivaliu – ši klaida buvo finansiškai pražūtinga organizatoriams.

Narkotikai ne savo noru

1969 m. Vudstoko festivalis garsėjo ne tik muzika ir purvu – dar labiau jis išgarsėjo ir narkotikais. Ne visi festivalio dalyviai norėjo narkotikų, dalis jų gavo to nežinodami, nes narkotikus ne tik pardavinėjo, bet ir dėjo į produktus, kuriuos vėliau dalijo nemokamai. Vienos slaugės pasakojimu, nemokamai buvo dalijami gaivieji gėrimai, į kuriuos buvo pridėta narkotikų. Daug ištroškusių jaunuolių ne savo noru pavartojo narkotinių medžiagų. Vudstoko festivalio organizatorius Michaelas Langas pasakojo, kad festivalyje buvo pardavinėjamas maistas ir gėrimai su narkotikais, todėl jis gerdavo vandenį tik iš buteliuko, kurį pats atsukdavo. Išmintinga, kita vertus, gal apsvaigus būtų buvę lengviau negalvoti apie prarandamus pinigus.

Vudstoko festivalis

Išdegę akių obuoliai

Kalbos, kad apsvaigę nuo LSD jaunuoliai tol žiūrėjo į saulę, kol apako, yra gerokai perdėtos. Kita vertus, festivalyje dirbusi slaugė pasakojo, kad buvo jaunuolių, kuriems išdegė akių obuoliai, nes veikiami LSD jie vis tik gulėjo ir atsimerkę žiūrėjo į saulę.

Slaugės teigimu, buvo penki–šeši asmenys (su nudegintais akių obuoliais), taigi viena iš dviejų – arba tai buvo pramanas, arba nedidelė epidemija. Tiesa, neaišku, ar pacientai pagijo, ar žala buvo neatitaisoma.

Hipių apokalipsė

Leidinyje „Politiko“ rašoma, kad automobilių spūstys keliuose į Vudstoko festivalį įeina į 10 didžiausių visų laikų automobilių spūsčių sąrašą. Tris dienas Niujorko greitkelių sistemoje Thruway buvo 10 mylių automobilių kamštis. Dalis žmonių paliko mašinas greitkeliuose ir ėjo iki festivalio vietos pėsčiomis.
Spūstys ne šiaip gadino nuotaiką – kai kuriuos atlikėjus atskraidino sraigtasparniais, nes kitaip jie negalėjo patekti į festivalį. Pakelėse gyvenantys žmonės liko įstrigę namuose, nes palikti automobiliai užtvėrė jiems išvažiavimus iš namų. Dalis žiūrovų ieškojo vietų pasistatyti palapinėms, kai kas pasistatė jas žmonių galiniuose kiemuose.

Šokiruojantis „Grateful Dead“ pasirodymas

Daugelio festivalių dalyvių nuomone, grupės „Grateful Dead“ pasirodymas buvo vienas iš prasčiausių visame festivalyje. Na bet sutikite – jei tektų dainuoti (ar dirbti bet kokį kitą darbą) stovint vandenyje, o elektriniai instrumentai (ar jūsų dirbamo darbo įrankiai) krėstų, vos palietus. Ar bereikia stebėtis, kad pasirodymas buvo prastas?

„Buvo baisu, – pasakojo būgnininkas Mickey Hartas. – Scena siūbavo. Lijo. Jerry Garcią ir Bobą Weirą krėtė elektra prie mikrofonų.“ Kaip rašė „Today“, grupės „Grateful Dead“ garso operatorius pasakojo – Bobas Weiras pirmą kartą palietė mikrofoną ir atšoko pusantro metro, nutrenktas elektros“.
Taigi „Grateful Dead“ turi svarių pasiteisinimų dėl prastoko pasirodymo.

Hipiai, avėkite batus

Leidinys „Journal of Emergency Medical Services“ cituoja festivalyje dirbusį vietos gydytoją, kuris sakė baiminęsis, kad festivalis taps didžiausia „mūsų laikų medicinos tragedija“ – ne tik todėl, kad sveikatos apsaugos darbuotojų buvo numatyta 50 000 žmonių, o atvyko 500 000 dalyvių, bet ir todėl, kad užsikimšusiais keliais nepravažiuotų greitosios pagalbos automobiliai.

Tragedijos tą savaitgalį išvengta, bet nelaimingų atsitikimų buvo. Po festivalio medikai pranešė, kad 979 žmonėms suteikė pagalbą dėl šalutinio narkotikų poveikio, buvo 23 epilepsijos priepuoliai, 57 žmonės gavo karščio smūgį, 176 patyrė astmos priepuolį, 938 asmenys įsipjovė pėdas, 135 prasidūrė pėdas, 346 patyrė kitokių kojų sužalojimų. CNN pranešė, kad viena moteris krito nuo scenos ir susilaužė nugarą.

Žuvo du žmonės – minėtas 17 m. jaunuolis ir nuo heroino perdozavimo mirusi Marine. Viena vertus, net ir viena mirtis festivalyje – šiurpus dalykas, kita vertus, turint omenyje, kad medikų buvo gerokai per mažai šitokiai miniai, mirčių galėjo būti kur kas daugiau.

Vudstoko festivalis

Palapinės apsvaigusiems nuo narkotikų žmonėms

Festivalyje dirbusiems medikams teko statyti atskiras palapines apsvaigusiems nuo narkotikų poveikio žmonėms. Leidinio „Journal of Emergency Medical Services“ duomenimis, kas valandą atgabendavo apie 25 apsvaigusius asmenis. Kadangi narkotikų poveikis gali trukti iki kelių valandų, medikų palapinės greitai užsipildė. Deja, Vudstoko medikai nebuvo susidūrę su LSD sukeltais priepuoliais. Jie kreipėsi pagalbos į hipių bendruomenę „Hog Farm“, kurios atstovai buvo susidūrę su įvairiai narkotinį apsvaigimą išgyvenančiais žmonėmis kituose festivaliuose. „Hog Farm“ atstovai buvo išradę savą, gana sėkmingą metodą, todėl medikams nereikėjo vartoti stiprių raminamųjų vaistų.

Paminėtina, kad šalutinį narkotikų poveikį patiriantys žmonės nebijojo kreiptis į medikus, o gydytojai ir seselės sugebėjo nesmerkti tų žmonių. Būtent todėl apsvaigę žmonės laiku sulaukė medikų pagalbos ir taip buvo išvengta panikos, kuri galėjo kilti purvu permerktame taikos ir muzikos festivalyje.

Trys dienos pragaro, o gal – taikos ir muzikos

Festivalį vadino trijų dienų taikos ir muzikos renginiu, bet turbūt būtų tiksliau sakyti, kad tai buvo trys dienos purvo, lietaus ir maisto stygiaus. Penktadienį festivalio dalyviai dar tryško entuziazmu, o sekmadienį daugeliui viskas jau buvo įgrisę, todėl kai į sceną užlipo garsusis Jimis Hendrixas, klausytojų buvo sumažėję nuo 500 000 iki 180 000.

Dėl prasto organizavo muzikantai lipo į sceną keliomis valandomis vėliau nei buvo numatyta.
J. Hendrixas buvo iškėlęs sąlygą, kad festivalyje koncertuose paskutinis. Kadangi sekmadienio pasirodymų grafikas buvo perpildytas, jis koncertavo pirmadienį – ketvirtą trijų dienų trukmės festivalio dieną. Teigiama, kad jo pasirodymas buvo stulbinamas, deja, dauguma išvargusių, išalkusių, nešvarių klausytojų jau buvo pakeliui į namus. Teisingumo dėlei reikėtų paminėti, kad daugelis iš jų nė nežinojo, ką praranda.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (168)