Pasak koncerto organizatorių pranešimo spaudai, grupė „Subtilu-Z“ unikali – tiek Lietuvos, tiek tarptautinėje muzikinėje padangėje, ši grupė išsiskiria savo instrumentine sudėtimi, atliekama programa. Vos pasirodę TV projekte „Lietuvos talentai”, atlikėjai įgijo daugybę gerbėjų.

Originali ir nebijanti sulaužyti nusistovėjusių taisyklių ketveriukė, vieną sėkmingiausių savo koncertų surengė 7.30 val. ryte, na, o šį kartą pakvies smagiai pavakaroti.

Kur slypi šio įdomaus ansamblio paslaptis, kokia grupės pavadinimo istorija ir reikšmė? Apie kūrybinius impulsus bei būsimo šventinio koncerto programą paklausėme grupės „Sublitu-Z“ įkūrėjo Povilo Velikio.

Kokia jūsų grupės susibūrimo istorija?

Mūsų grupė kūrėsi keliais etapais. Pradžių pradžia buvo 2005-ieji, kuomet pradėjau groti duetu su Dmitrijsu Mihailovsu. Po kelerių metų, ieškodami naujesnio ir įdomesnio skambesio, pakvietėme prisijungti perkusininką Vytautą Švažą, dar po metų - birbynininką Lauryną Vaitkų. Šis sprendimas puikiai pasiteisino, nes visi esame geri draugai, nebijantys vienas kitą pakritikuoti ar, reikalui esant, pagalbos ranką ištiesti. Drąsiai galiu pasakyti, kad formuojant grupę, labai svarbus narių bendravimas – tai, kaip jie „sulimpa“. Tada lengva ieškoti repertuaro ir kokybiškai jį atlikti. 

Kodėl pasirinkote būtent tokį pavadinimą? Ką reiškia didžioji „Z“ žodžio Subtilu-Z pabaigoje?

Žodžio „subtilus“ prasmė, ko gero, aiški – nusako kažką švelnaus, trapaus, smulkaus, vos įžiūrimo, tuo pačiu rafinuoto ir delikataus. Na o ta „Z“..:) tai kaip nežinomasis, kaip „X“, kaip „Y“. Mes teigiame, kad mūsų atliekama muzika kiekvieną kartą gali būti vis kitokia. Ta „Z“ – tarytum kabliukas, dėl kurio klausytojas ir turėtų ateiti į mūsų koncertą.

Koncerto metu atliksite ir savo sukurtas kompozicijas. Kas jus įkvepia kurti?

Tiek akordeonas, tiek birbynė yra ganėtinai jauni instrumentai. Rasti specialiai jiems parašytų kūrinių – sunki užduotis. Tai viena iš priežaščių, kodėl kuriame patys. Kitas motyvas – noras, kad ansamblio atliekama programa būtų unikali. Vienaip ar kitaip, kūryba prasiveržia susikaupus viduje tam tikram minčių, apmąstymų, jausmų deriniui, kurį perkeli ant popieriaus. Tai savotiška išpažintis (šypsosi).

Koncertuojate dar gana neseniai, o jau turite ištikimų gerbėjų būrį. Kaip manote, kur jūsų sėkmės paslaptis? Už ką esate mylimi klausytojų?

Grojant svarbu nemeluoti publikai. Visuomet stengiamės, kad atliekami kūriniai būtų kupini muzikalumo, prasmės. Muzika – viena iš ištikimiausių žmonijos palydovių. Ji skamba ne tik tuomet, kai linksminamės, bet ir kai sunku, kai užvaldo liūdesys. Koncertuose klausytojai kartu su mumis išgyvena muzikos skleidžiamus jausmus, o po jų išeina švytinčiais veidais, pasikrovę geros energijos. Gal todėl jie nori sugrįžti.

Kaip jums pavyksta suderinti džiazą ir klasiką, akordeoną su birbyne?

Akordeoną ir birbynę suderinti lengva, o labiausiai tai priklauso nuo mūsų pačių (muzikantų) požiūrio. Visuomenėje šių instrumentų įvaizdis siejamas su menkaverte muzika, nepaslankumu, tačiau tai - netiesa. Jų galimybės tikrai plačios ir, drįsčiau sakyti, dar iki galo neatskleistos. Būtent todėl mums lengva derinti įvairiausias muzikos kryptis, lengva klysti, lengva būti novatoriškiems, nes einame dar nepramintu takeliu. 

Išduokite paslaptį, gal rengiate kokių šventinių siurprizų artėjančiam koncertui?

Kaip ir minėjau, kalbėdamas apie grupės pavadinimą, kiekvienas mūsų koncertas yra vis kitoks ir unikalus su nežinomuoju „Z“. Tai - daugiau negu siurprizas. Tam kad įsitikinti, reikia ateiti paklausyti gyvai.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją