Trys premjeros

Šiuo ciklo „Saulės mūšio atspindžiai“ koncertu Ričardas Šumila pirmą kartą prisistatė šiauliečiams kaip naujasis Šiaulių kamerinio orkestro vadovas. Publika išgirdo tris kūrinius: Edwardo Griego Holbergo siuitą Op. 40, Arvo Pärto „Trisagion“ ir Emmanuel Sejourne koncertą vibrafonui ir orkestrui.

„Tai kūriniai, kurie turi gilią prasmę ir priverčia žmogų mąstyti, jie ne taip lengvai perprantami. Visuomenė nori paviršutiniškų, lengvų dalykų, to, kas neverčia mąstyti, todėl orkestrai dažniau renkasi populiarių žanrų kūrinius“, – sako orkestro vadovas.

Ciklo „Saulės mūšio atspindžiai“ koncertas

Dirigentui pavyko pasikviesti kartu pagroti jam gerai pažįstamą vieną geriausių Lietuvos perkusininkų Pavelą Giunterį. Su juo Šiaulių kamerinis orkestras atliko nepaprasto grožio Sejourne koncertą vibrafonui ir orkestrui. Pasak Pavelo Giunterio, tai – kūrinys apie meilę, kuri kartais būna švelni, romantiška, o kartais – skaudinanti ir dramatiška.

Įgyvendino svajonę

Koncerte meistriškai atliktas ir dvasingojo minimalizmo tėvu vadinamo Arvo Pärto kūrinys „Trisagion“. „Šis kūrinys yra malda, tai maldos perfrazavimas muzikine kalba. Esu didelis Arvo Pärto gerbėjas, seniai svajojau atlikti ką nors iš jo kūrinių“, – pasakojo dirigentas.

Estų kompozitorius Arvo Pärtas yra vienas iš ryškiausių XX a. muzikos atstovų, jo kūriniai kelerius metus iš eilės yra dažniausiai pasaulyje atliekami gyvo kompozitoriaus kūriniai.

Ciklo „Saulės mūšio atspindžiai“ koncertas

„Čia nėra dramos ar sudėtingų dviprasmybių, muzika tarsi permatoma. Greičiausiai šis skaidrus aiškumas kažkokiu būdu ir jaudina žmones – tiek profesionalus, tiek paprastus klausytojus“, – taip Arvo Pärto kūrybą apibūdina menotyrininkė Aistė Paulina.

Jaučiasi reikalingas

Maestro Gintaro Rinkevičiaus mokinys Ričardas Šumila Šiaulių kamerinio orkestro meno vadovo ir dirigento pareigas pradėjo eiti nuo šių metų sausio. Kvietimą tapti atvažiuojančiu orkestro vadovu priėmė ne iš karto, nes darbo ir šiaip turi per akis – dirigentas dirba su Lietuvos valstybiniu simfoniniu orkestru ir „Vilniaus miesto opera“, užsiima pedagogine veikla.

2014 m. Ričardas Šumila kartu su režisieriumi Gediminu Šeduikiu pelnė Auksinį scenos kryžių jaunojo menininko kategorijoje už operos jaunimui „Jonas ir Greta“ („Vilniaus miesto opera“) pastatymą.

Ciklo „Saulės mūšio atspindžiai“ koncertas

Dirigentas sako, kad Šiauliuose pasijuto laukiamas ir reikalingas – orkestro muzikantai labai nori dirbti ir tobulėti. Taigi muzikos mylėtojų laukia naujos muzikinės staigmenos.

Šiaulių kamerinio orkestro ir perkusininko Pavelo Giunterio koncertas – vienas iš Šiaulių miesto ir Saulės mūšio 780 m. jubiliejui skirto ciklo „Saulės mūšio atspindžiai“ koncertų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)