Gatvės kovos

Septintose "Roko naktyse", rengiamose Zaraso ežero saloje, pasirodys daugiau kaip 20 žinomų Skandinavijos ir Baltijos šalių roko grupių. Pradedantys muzikantai taip pat nebus pamiršti. Jaunimo scenoje koncertuos 11 perspektyvių Lietuvos ir Latvijos grupių. Jos varžysis dėl teisės kitais metais groti vienoje iš dviejų pagrindinių roko festivalio scenų.

"Šiuo renginiu siekiame ne tik pristatyti šiuolaikinės roko scenos lyderius, bet ir ugdyti roko kultūrą Lietuvoje. Todėl nusprendėme suteikti galimybę perspektyvioms grupėms varžytis dėl galimybės kilti aukštyn. Konkursas vyks gatvės muzikinių kovų principu - laimės ta grupė, kuri sutrauks daugiausia žiūrovų prie scenos ir sukels audringiausias ovacijas", - sakė "Roko naktų" prodiuseris Algirdas Barniškis-Blėka.

Lietuvos ir užsienio rokerių atliekami pasaulinių superžvaigždžių kūriniai jau tapo žiūrovų itin mėgstama tradicija - per šešerius festivalio gyvavimo metus lankytojai išgirdo KISS, "Bon Jovi", U2 ir AC/DC hitus. "Šiemet "tribute" projektą, kaip ir dalį atlikėjų, leidome pasirinkti žiūrovams: balsuodami festivalio svetainėje jie nusprendė, kad labiausiai vertėtų pagerbti vieną įtakingiausių visų laikų roko grupių "Metallica", - pasakojo organizatoriai.

Netradicinę legendinės "Metallicos" repertuaro retrospektyvą atliks "Katedra" ir kviestiniai muzikantai. Juos "apšildys" styginių kvartetas - jaunieji violončelininkai iš Nacionalinės M.K.Čiurlionio menų mokyklos, kontraboso meistras, altu griežianti Vilniaus universiteto kamerinės muzikos ansamblio narė ir kiti talkininkai. "Metallicos" gerbėjai gali būti tikri, kad išgirs visus žinomiausius šios grupės kūrinius", - pažadėjo organizatoriai.

Šiemet pagrindinės "Roko naktų" festivalio žvaigždės bus iš Šiaurės šalių: "folk" metalą grojantys Suomijos troliai "Korpiklaani", Švedijos "industrial" žvaigždės "Deathstars" ir Helsinkio pankai "Disco Ensemble". Tradiciškai Zarasuose muzikuos įvairaus stiliaus roko grupės iš Latvijos: "The Hobos", "Invasion", "Backflow", "Screampiece", taip pat mūsų tautiečiai "Rojaus tūzai", BIX, SBS, "Sportas", "Requiem", "Siela", "Rebelheart", "Soul Stealer" ir kiti. Naujo, lengvesnio ir šviesesnio, skambesio renginiui suteiks "Suicide DJs" bei "Atika".

Atvirlaiškiai iš festivalio

Gyvos muzikos koncertais garsėjantis klubas "Tamsta" nebeišsitenka savo erdvėse sostinės senamiestyje. Vasarą atostogaujančio klubo šeimininkai nusprendė ištikimiausius savo lankytojus suburti gamtoje - pakvietė kitą savaitgalį atvažiuoti į Dzūkiją, Varėnos rajoną, ir po atviru dangumi pasiklausyti jų muzikos.

"Tamsta muzika" nepretenduoja tapti grandioziniu tarptautiniu festivaliu, nes jame išskirtinis dėmesys skiriamas ne užsieniečiams, o įdomius ir patrauklius kūrinius atliekantiems lietuviškiems kolektyvams. "Per kitus festivalius pasirodo vos 2-3 lietuviškos grupės. Pas mus jų koncertuos apie 20 - ir senų muzikos vilkų, ir jaunų, bet perspektyvių atlikėjų. Galima sakyti, tai tam tikra ataskaita už praėjusį klubo "Tamsta" sezoną - pakvietėme tuos, kurie aktyviai koncertavo mūsų scenoje ir rinko sausakimšas sales", - šypsojosi festivalio rengėjai.

Varėnos Dainų slėnyje bus galima išvysti pačių įvairiausių muzikos stilių atstovų - nuo elektronika besižavinčių "Pieno lazerių" iki legendinio roko kolektyvo "Antis". Be jau minėtų grupių, pasirodys vis daugiau simpatijų sulaukiantys Leon Somov ir Jazzu, "funky" muzikos atstovai "Bitės", ekscentriškasis Algis Ramanauskas-Greitai su grupe SSG, teatrališkieji "Suicide DJs", prieš keletą metų Lietuvai "Eurovizijoje" atstovavę "4 Fun", spalvingu repertuaru pasižymintis gospelo choras "Sound's In G", jaunimo pamėgti "Bekešo vilkai", balsingoji Živilė Ba, lietuviško bliuzo legenda "Senas kuinas", "Brassbastardz", visiems gerai pažįstamas Dj Mamania ir kiti. Organizatoriai ypač džiaugiasi, kad koncertuos ilgą laiką scenoje nematyti "Poliarizuoti stiklai" su legendiniu Šarūnu Mačiuliu.

Festivalio rengėjai suteiks erdvės ne tik muzikos, bet ir kitų meno sričių atstovams. Gerų filmų mėgėjai bus kviečiami į "Kino pavasario" palapinę, pasirodymus rengs ir kitus šokti mokys lindyhopo entuziastai ir hiphopo šokėjai. Lankytojai taip pat galės užsukti į ekologiško sūrio barą, menininkų dirbinių turgelį. Festivalio teritorijoje įsikurs ir dvi drabužių parduotuvės. Norintieji pasidalyti renginio įspūdžiais galės nemokamai savo bičiuliams išsiųsti atvirlaiškius.

Kantri ir alternatyva

Rugpjūčio viduryje pašėlę savaitgaliai laukia kantri mėgėjų ir alternatyviosios muzikos bei menų gerbėjų: vyks 16-asis "Visagino Country", o Smiltynėje - festivalis "Satta Outside".

Šiemet "Visagino Country" sutampa su 34-ąja miesto gimtadienio švente. Renginio dalyviai - Estijos grupė "Alen Veziko&Arktika", Italijos "Texarkana", Slovakijos "The Rowers", Rusijos "Kukuruza", Suomijos Jesse ir "Coyotes", Danijos "The Reverends", JAV Billy Ryanas ir "Modern Earl". Be abejo, bus neapsieita ir be tradicinių lietuvaičių "The Road Band", "Klova Band" bei Virgio Stakėno.

Trečią kartą vyksiantis "Satta Outside", kaip ir anksčiau, vienys alternatyviąją muziką ir menus. Taigi susirinkusieji galės ne tik siausti, bet ir dalyvauti įvairiuose meno projektuose, įsisukti į dirbtuves.

Gyva ir didžėjų grojama muzika šiemet suksis nuo "ska" ir "dub" iki "funk". Organizatoriai daug malonumo žada populiarėjančios "beats" muzikos sekėjams ir "dubstep" trypėjams. Meno dalimi šiemet rūpinasi rašytojas ir idėjinis kuratorius Valentinas Klimašauskas.

Šiais keturiais renginiais rugpjūtis neapsiribos, o tik įpusės... Linksmybių nestigs ir festivaliuose "Mėnuo Juodaragis", "RyRalio Summer End Festival" bei kituose.