žsitarnauti visuotines simpatijas Rusijoje – nelengva užduotis kolektyvui iš Lietuvos, tačiau tai padaryti pavyko unikalios sudėties ansambliui „Subtilu-Z“. Akordeonistai Povilas Velikis ir Dmitrijs Mihailovs, perkusininkas Vytautas Švažas bei tenorinės birbynės virtuozas Laurynas Vaitkus spalio 7-12 dienomis žengė solidžiausius žingsnius per beveik dešimtmetį gyvuojančios grupės istoriją.

„Nepaprastai smagu! To nesitikėjome, bet grįžome kaip nugalėtojai, kadangi vieninteliai laimėjome net tris prizus. Be abejo, visi įvertinimai svarbūs, tačiau šiuo atveju pats solidžiausias pasiekimas – Rusijos koncertinių organizacijų sąjungos sertifikatas, garantuojantis visą eilę pasirodymų didžiausiuose šios šalies miestuose 2013/14 m. sezone. Turėsime progų koncertuoti su garsiuoju „Terem-Quartet“ ansambliu, – džiaugiasi L.Vaitkus.

Trečiąją vietą konkurse ir 150 tūkst. rublių (apie 11,8 tūkst. litų) premiją „Subtilu-Z“ pasidalijo su ansambliu „Quintet of Four“ iš Sankt Peterburgo. Dar 100 tūkst. rublių premija mūsų šalies atstovams atiteko už laimėtą Publikos simpatijų prizą.

Antrąją vietą konkurse ir 300 tūkst. rublių pasidalijo du Rusijos ansambliai, tačiau pirmosios vietos ir pusės milijono rublių premijos komisija nusprendė neskirti niekam. „Bendras konkurso lygis buvo labai aukštas, o išskirti vieno paties „geriausio“ kolektyvo komisijai nepavyko. Sprendimas – visiškai paaiškinamas ir sąžiningas, – pažymi P.Velikis. – Balais vertinti tokio lygaus ir specifinio konkurso dalyvius labai sudėtinga. Čia pranašumą turi ne geriausi, o unikaliausi“.

Pagrindinis „Terem Crossover“ konkurso reikalavimas atsispindi pavadinime. Ansambliai savo programą turi atlikti Lietuvoje dar ne itin populiariu crossover stiliumi, tarpusavyje profesionaliai ir skoningai kryžmindami įvairių žanrų bei stilistikų muziką – džiazą, liaudies melodijas, akademinę kūrybą ir kt. „Subtilu-Z“ Sankt Peterburge atliko stilistiškai pakeistus Teisučio Makačino, Astoro Piazzollos, Duke‘o Ellingtono ir Juano Tizolo bei „Terem-Quartet“ ansamblio kūrinius.

Rusiškų liaudies instrumentų ansamblis „Terem-Quartet“ laikomas Sankt Peterburgo kultūros vizitine kortele, todėl atranka į šio kolektyvo iniciatyva organizuojamą konkursą – labai griežta. Peržvelgusi daugybę atsiųstų vaizdo įrašų, komisija atrinko 26 ansamblius iš Belgijos, Izraelio, Japonijos, Latvijos, Lietuvos Rusijos, Ukrainos, Singapūro ir Vengrijos, kurie šalies „šiaurinėje sostinėje“ varžėsi dėl patekimo į finalinį etapą. 12 geriausių kolektyvų, tarp kurių buvo ir „Subtilu-Z“, turėjo progą pasirodyti 5 tūkst. žiūrovų talpinančioje „Oktyabrskiy“ koncertų salėje.

Tarp konkurso komisijos narių buvo daug muzikos pasaulyje autoritetingų asmenybių – vengrų smuikininkas Roby Lakatosas, rusų džiazo pianistas Daniilas Krameris, olandų džiazo smuikininkas Timas Kilphuisas ir kt. „Terem Crossover“ garbės tarybai priklauso dainininkas ir kompozitorius Peteris Gabrielis, režisierius Nikita Michalkovas, dirigentas Vladimiras Aškenazy ir grupė kitų iškilių menininkų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)