M. Zemleckas sako, kad bendro kūrinio įrašai su „Baltic Balkan“ jam visada asocijuosis su visišku atsipalaidavimu ir geru humoro jausmu. Tokia kūrybinė sąjunga – daugiau nei netikėta, tačiau klausytojai liks maloniai nustebę, rašoma pranešime spaudai.

„Man įdomi absoliučiai visų kultūrų tradicinė muzika ir visada labai smagu pamėginti sujungti skirtingus garsus“, – kalba Mantas, įrašų studijoje užgrojęs dambreliu, kuris „Baltic Balkan“ kūriniui suteikė hipnotizuojančio šamanizmo.

„Dambrelį išgirdau paauglystėje, pirmą kartą surengtoje Gatvės muzikos dienoje. Atsimenu, tiesiog kaip užburtas atsisėdau ant Pilies gatvės grindinio ir visą pasirodymą praleidau, apimtas itin keistos būsenos – transo, sumišusio su didžiule nuostaba“, – pasakoja M. Zemleckas, pats išmokęs juo groti ir dabar šį kišeninį instrumentą išsitraukiantis ne tik kelionėje ar vakarojant prie laužo.

„Dambrelis ne kartą išgelbėjo mane ir nuo rajono nemalonumų, kai jaunuoliai, norėdavę duoti į galvą, staiga tapdavo geriausiais draugais, išgirdę dambrelio techno“, – nusišypso „Kamanių šilelio“ narys.

Pagal tokią užburiančią muziką galėtų šokti ir kobra afrikietiškame turguje, atsinešta paslapčių pilname „Baltic Balkan“ krepšyje. Ir į Halės turgų jie žada atsinešti dovanų.

„Tai bus didelis vakarėlis, kurio aplinka – autentiška, unikali ir labai tinkanti tokiai beprotybei, kurią mes bent kartą metuose šiame turguje sukeliame. O albumo pristatymo proga laukia daug pramogų ir lauktuvių, taip pat su mumis ant scenos lips Kastetas ir pučiamųjų kolektyvas, svečiai iš Prahos „Malalata“, DJ Žuvininkas“, – vardija „Baltic Balkan“ MC Linas Starkus-Lencas.

„Prisipažinsiu – niekada nebuvau „Balkanaktyje“ turguje, bet tikiuosi, kad ateinantį penktadienį šis nešlovingas faktas liks praeityje“, – juokiasi M. Zemleckas.

Halės turgaus „Balkanaktyje“, kažkur tarp riešutų ir argano aliejaus, galėtų šmėstelėti mistinė dama migdolinėmis akimis, kuri užkerėjo „Baltic Balkan“ albumo įrašus: vyrai traukė paskui ją savo dainomis, lyg maldomis, per visą Afriką. „Tai buvo ilga kelionė per dykumą“, – sako jie.
Vėliau klajūnai persikėlė Gibraltaru ir atsidūrė Ispanijoje, – albume atsirado daina „Lento“, įrašyta su vokaliste Sandra Carillo. Kūrinyje pasigirsta ispaniški ritmai ir moteriškos aimanos.

Skrosdami Europą, „Baltic Balkan“ užsuko ir į vestuves Balkanuose, kurių neišvengiama sudėtinė dalis – dvi dienos pagirių. Vėliau jie atsidūrė Berlyne ir stabtelėjo garsiajame „Panke“ klube, kuriame šeimininkauja reperis Liežuvis, dar žinomas kaip Ližė: kompanija kartu įrašė dainą „Lietus“. Šis žodžio burtas juos sugrąžino į Lietuvą, kurioje linksma atlikti tokius vasariškus hitus, kaip „Bum Pam“. Bet ilgai namuose neužsibūnantys klajokliai greitai vėl atsidūrė kelyje, nuvedusiame iki pat Japonijos, kuri, anot jų, „įstrigo į stuburo smegenis“. Tekančios saulės šalyje gimė naujausia albumo daina, įrašyta su „Balkan Beats“ judėjimui ištikima japonų grupe „Otoji & Ray“. Šie, išgirdę pabaigtą kūrinį, nuoširdžiai džiaugėsi ir žadėjo įtraukti jį į savo koncertinį repertuarą.

Įrašų kokybe džiaugiasi ir „Baltic Balkan“.

„Važinėjau ratais po miestą dvi valandas ir klausiausi galutinio albumo garso suvedimo, bendro skambesio, – pasakoja Lencas. – Mano ausims žiauriai gražiai viskas susidėjo. Du metai pastangų nepraėjo veltui. Jei turi gerą aparatūrą ir girdi viską, kas ten sukrauta, randi fantastiškų perliukų: kiekvienoje dainoje vis kas nors išlenda iš už kampo. Smagu, kad albumas – toks tarptautinis: su daugybe kviestinių muzikantų, ir ne tik lietuvių, nes kiek galima savo sultyse virti, vieni pas kitus jau viską esame perdainavę. Šįkart labai norėjosi, kad prisijungtų kiti atlikėjai ir galėtume prigriebti kažką iš jų. Esame išties labai patenkinti rezultatu, jis viršijo mūsų lūkesčius. Ir koncertuose publika į naujuosius kūrinius reaguoja fantastiškai, tai labai džiugina.“

Bendru darbu ir jo rezultatu liko patenkintas ir albumo muzikos prodiuseris Vytautas Petrošius.

„Labai džiaugiuosi „Baltic Balkan“ kompanija, nes jie pakankamai pasitiki manimi ir leidžia procesui vystytis kūrybingai. Buvo gana daug improvizacijos, bet visos idėjos – ir pirminės, ir atsiradusios vėliau, labai organiškai išsipildė. Iššūkis buvo nebent laikas, nes išties užtrukome šį albumą įrašinėdami. Bet vertėjo. Turėjome vizualinę idėjos išraišką, aš bandžiau tai paversti audio išraiška, ir man – estetui, toji galutinė išraiška tikrai yra tinkama“, – kalba albumo „Bazaar“ prodiuseris.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją