Viskas prasidėjo dar 1980 metais, kai Peteris jau buvo palikęs legendinę grupę „Genesis“ ir pradėjęs sėkmingą solinę karjerą. Dainininkas su keliais bendraminčiais, kurie taip pat nebuvo radę „savo“ festivalio, nusprendė kurti savo festivalį. Ko pritrūko ir ko nematė kituose festivaliuose, buvo galima pamatyti naujajame „WOMAD“. Iki pirmojo festivalio praėjo dar dveji metai, mat ne viskas sekėsi taip paprastai.

1982 metais Didžiosios Britanijos Shepton Malleto miestelyje, įvyko pirmasis „WOMAD“ festivalis. Tikriausiai dėl to, kad viską planavo ir įgyvendino etuziastai, kurie nekreipė dėmesio į technines detales, pradžia buvo prasta. Renginys praktiškai neturėjo reklamos, renginio vieta buvo labai atoki, iki jos, net su nuosavu automobliu, buvo sunkoka nuvykti. Tuomet Peteris kreipėsi pagalbos į buvusį „Genesis“ vadybininką - Tony Smithą, kuris greitai išsprendė visas bėdas ir festivalis įsivažiavo.

Galbūt šiandien nieko nenustebins veiklos, kurias galima veikti „WOMAD“ festivalyje, tačiau prieš daugiau nei tris dešimtmečius tai buvo nauja.

„WOMAD“ festivalyje sukurta erdvė ne tik koncertui, bet ir pasirodymui. Festivalio organizatoriai kviečia atlikėjus kurti naujus projektus tiesiog festivalyje - improvizuoti. Į pasirodymą įtraukti ne tik kitus atlikėjus, bet ir publiką. Šiame festivalyje dažnai išnyksta skirtumas tarp atlikėjo ir žiūrovo.

Dirbtuvės vaikams. Menininkai iš viso pasaulio skiria savo laiką vaikams, kuriems padeda sukurti tai, kas yra gražu ir nauja. Festivalio pabaigoje visi vaikų sukurti darbai, eksponuojami festivalio teritorijoje.

Dirbtuvės suaugusiems. Festivalyje dalyvaujantiems suaugusiems, rengiami seminarai, jie kviečiami prisidėti prie naujų projektų arba juos čia pat kurti. Į tai įtraukiami tiek žiūrovai, tiek atlikėjai.

Pasaulio skonių mugė. Viso pasaulio menininkai gamina savo nacionalinės virtuvės maistą. Kartu su skambančia išskirtine muzika ir lengvais pasakojimais tai tampa nepamirštama patirtimi skonių jūroje. Tuo pat metu vyksta ir mugė, kurios metu patikusio patiekalo galima nusipirkti kiek tik geidžiate.

Festivalio teritorijos dekoravimas. Visi festivalio dalyviai įtraukiami į festivalio teritorijos paruošimą. Festivalio darbuotojai pasirūpina tradicinėmis „WOMAD“ vėliavomis. Visa kita – festivalio dalyvių fantazijos vaisiai. Aliejiniai piešiniai ir instaliacijos, ar „grafiti“ – čia galima pamatyti visko.

Festivalis ir toliau rengiamas visame pasaulyje. 2001 metais festivalis įtrauktas į Guinesso rekordų knygą, kaip didžiausias tarptautinis festivalis. Nuo 1982 metų jau yra įvykę 162 „WOMAD“ festivaliai, net 27 skirtingose šalyse. Arčiausiai Lietuvos – Estijoje.

„WOMAD“ scenose jau pasirodė daugiau nei 1000 atlikėjų, iš daugiau nei 100 skirtingų pasaulio šalių. Šiame festivalyje dažnai pristatomos naujos, originalios grupės. Dažnai tarp jų pasitaiko ir vėliau pasaulinę šlovę pelnančių atlikėjų. Pavyzdžiui: Neneh Cherry, Youssou N'Dour, ar „Asian Dub Foundation“.

Pats Peteris Gabrielis net septynis kartus rengė turus, savo sugalvotame festivalyje. Žinoma, jis ten visada laukiamas svečias, tačiau kaip sako pats atlikėjas – „Tai erdvė jauniems menininkams ir kūrėjams. Panašu, kad bent vieno kriterijaus nebeatitinku“.

Per pastaruosius tris dešimtmečius „WOMAD“ techninis personalas pastatė daugiau nei 60 kilometrų tvorų, surinko daugiau nei 3450 palapinių bei iškėlė daugiau nei 7590 festivalio vėliavų. Atrodo, kad ateityje šie skaičiai tik didės. Festivalis plečiasi, galbūt kažkada pirmasis „WOMAD“ įvyks ir Lietuvoje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)