2003 metais psichologai Jasonas Rentfrowas ir Samas Goslingas teigė, kad daugumos žmonių muzikinius pomėgius galima suskirstyti į keturias kategorijas: refleksyvią ir kompleksišką, linksmą ir tradicišką, energingą ir ritminę bei intensyvią ir maištingąją muziką.

Apklausę tūkstančius Teksaso universiteto studentų, kokia muzika jiems patinka, mokslininkai padarė išvadą, kad ekstravertai klausosi muzikos, kurioje dominuoja bosiniai garsai, o žmonės, kurie mėgsta džiazą ir klasikinę muziką, būna kūrybiškesni ir turi aukštesnį intelekto koeficientą, rašo independent.co.uk.

Taip ir buvo galima tikėtis, pamanysite jūs.

Per didesnio masto tyrimą, kuris buvo atliktas Edinburgo Herioto – Watto universitete, 36 tūkst. žmonių buvo prašomi įvertinti daugiau kaip 100 muzikos stilių ir nurodyti savo asmenybės bruožus.

Šio tyrimo metu mokslininkai nustatė, kad žmonės, kurie mėgo popmuziką, būdavo sąžiningesni, bet ne tokie kūrybiški. Repo gerbėjai pasižymėdavo aukšta saviverte. Sunkųjį metalą klausantys žmonės būdavo švelnūs, bet jiems trūkdavo pasitikėjimo savimi. Nepriklausomos muzikos gerbėjai dažniausiai būdavo intravertai ir ne itin sunkiai dirbantys. Žmonės, mėgstantys džiazą ir klasikinę muziką, turėdavo aukštą intelektą ir būdavo kupini pasitikėjimo savimi.

Kompiuterinių programų kūrėjas Virgilis Griffithas labiausiai žinomas dėl „WikiScanner“, kuri interneto enciklopedijoje „Wikipedia“ seka redagavimo veiksmus, tačiau 2009 metais jis taip pat nusprendė pasigilinti, ką žmogaus mėgstama muzika gali pasakyti apie jo intelektą.

Jis sudarė lentelę, kurioje įvairių JAV universitetų studentų mėgstamus muzikos žanrus ir atlikėjus, nurodytus „Facebook“ paskyrose, palygino su jų stojamųjų egzaminų į universitetą rezultatais.

Šiuo iš pirmo žvilgsnio nemokslišku būdu jis nustatė „ryšį tarp muzikos skonių ir kvailumo (taip pat ir protingumo)“.

Tarp protingiausių studentų pateko „Radiohead“, Ludwigo van Beethoveno ir Bobo Dylano gerbėjai, tuo metu Beyonce ir gospelo muzikos klausytojai atsidūrė priešingame spektro gale.

Per vidurį įsitaisė tokių grupių kaip „Coldplay“, „Maroon 5“ ir „Snow Patrol“ gerbėjai.

Šioje lentelėje muzikos atlikėjai, susiję su aukštesniais stojamųjų egzaminų balais, rikiuojasi dešinėje pusėje.

Lentelę galite peržiūrėti žemiau:
Tyrimo duomenų lentelė, musicthatmakesyoudumb.virgil.gr nuotr.
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (151)