Juokdamiesi muzikantai sutarė, kad daina neturėtų būti apie meilę, o kaip tik – apie pyktį – jo būseną bei išraišką. Būtent tokia tema Matto ir Dominykas Vaitiekūnas pristato savo ryškų ir žemomis boso natomis grįstą kūrinį „Pyktis“, rašoma pranešime spaudai.

„Daina yra apie šviesiąsias pykčio puses ir gerąją pykčio energiją. Turiu tokią savybę: man sunku dainų tekstus rašyti abstrakčiai arba tiesiog „apie meilę”. Man visada kyla klausimas: apie kokią meilę, kieno meilę, kuo ji ypatinga, - apie savo kūrybą pasakoja D. Vaitiekūnas. – Taip ir mes, išsigryninę mūsų bendros dainos temą - pyktį, susitikome su Matto “paworkshopinti” dainos teksto.“

Pasakodamas apie dainos žodžių kūrybos procesą, Dominykas Vaitiekūnas taip pat atskleidžia davęs ir neįprastą užduotį didžėjui.

„Nors aš pažadėjau tekstą parašyti pats, tačiau Matto pasikviečiau į savo studiją, daviau tušinuką, popieriaus ir sakau: dabar abu rašysim įvairias asociacijas, mums reikia nuspręsti apie kokį pyktį mes čia abu kalbėsime. Galiausiai vis tiek tekstą rašiau vienas, bet pradžioje padariau gudrybę - man buvo įdomu kaip žmogus mąsto, kaip prieina prie temos, kaip reaguoja į eksperimentus. Jam, manau, tai buvo šiek tiek netikėta, - juokiasi atlikėjas. – Mes tada sutarėme, kad abu turime įprotį vengti konfliktų, kad ne visada mokame kalbėti apie šviesiąsias pykčio puses. Mano supratimu, kad pagrindinė žinutė užkoduota dainos pabaigoje: „pyktis - šviesesnis rytojus, o aš kažkodėl, kažkodėl vis į praeitį”.

Pakalbintas apie pykčio tematiką, didžėjus Matto atskleidžia, kad būtent pyktis buvo tas faktorius, kuris ir paskatino sukurti instrumentalą. Tačiau pilnai jam įgyvendinti reikėjo žmogaus, mokančio įprasminti tekstą.

„Sukūręs pykčio instrumentalą, galvojau, kad reikia čia gero teksto, kuris būtų su kažkokia mintimi, kad būtų kažkas su cinkeliu. Tuomet atsiminiau, kad Dominyko dainose tekstai būna gerai sudėlioti, ritmiški, juokingi, pašiepiantys ir dviprasmiški. Taip ir kilo idėja pasiūlyti būtent jam dirbti kartu prie šios dainos vystymo. Kaip matote, teko ir pačiam paeksperimentuoti su teksto rašymu“, - šypsodamasis kalba didžėjus.

Apie gražią muzikantų kolaboracijos pradžią pasakodamas Dominykas Vaitiekūnas neslepia, kad šiai dainai išvysti dienos šviesą prireikė itin daug laiko.

„Laisvūnas sekė mano pastarųjų metų autorinę kūrybą ir vieną dieną parašė man žinutę, kurioje pažėrė koplimentų mano kuriamiems dainų tesktams ir pasiūlė kūrybiškai bendradarbiauti, - pasakoja atlikėjas. – Sako: „turiu vieną muzikinę idėją dainai su tokiu papiktintu sintiku ir ta idėja prašosi kokio neprasto teksto”. Pamaniau - kodėl gi ne. Važiuojam! Tik važiavom ilgai. Dainą pristatome praėjus 14-kai mėnesių.“

Kalbėdami apie dainos kūrybos procesą, muzikantai teigia, kad dabartiniame darbų ir įsipareigojimų rate yra sunku rasti laiko tokioms kolaboracijoms, tačiau, po truputį siekiant tikslo, rezultatas vis tiek yra pasiekiamas.

„Šiaip procesas buvo malonus, mes su Matto greitai priėjome kūrybinius sutarimus ir didelių ginčų nebuvo. Bet, kaip ir minėjau, kad gavęs pasiūlymą sakiau: važiuojam. O važiavom ilgai. Kūrybinis procesas kelis kartus buvo pastrigęs dėl didelio kitų darbų tempo. Kaip du šiuolaikiniai žmonės - tai aš atsiprašinėdavau, tai Matto atsiprašinėdavo, kad vis neprisėda pabaigti. Bet va, kadangi neturėjome niekam daugiau įsipareigojimų ar griežtų terminų - leidome sau padreifuoti ir proceso „nepušinti”, - apie dainos kūrybos terminus pasakoja D. Vaitiekūnas.

Jam antrindamas didžėjus Matto teigia, kad užimtumas bei kiti darbai tokiai kūrybai ne retai būna nemažas iššūkis.

„Laikas – amžinas mano muzikinio progreso priešas. Visą laiką darbai kiek pastringa arba iš mano, arba iš partnerių pusės tiesiog dėl laiko stokos, kitų darbų svarbos ir skubaus jų atlikimo. Užtrukome gal metus kol viską užbaigėme, o realiai susėdę ir viską padarę kryptingai, greičiausiai, būtume dainą užbaigę per vieną-dvi dienas. Bet toks gyvenimas. Jis pilnas veiklų“, - juokiasi Matto.

Tačiau, kaip sakoma, svarbiausia – kokybė. O čia, muzikantai įdėjo daug darbo sukuriant gražią muzikos ir žodžių sinergiją. Ne paslaptis, kad ir dainos žodžius kuriantis Dominykas Vaitiekūnas savo tekstuose, kaip ir dainos „Pyktis“, užkoduoja specialią žinutę, skirtą vienai ar kitai socialinei problemai, kuri aktuali visuomenei. Kaip teigia pats atlikėjas, tokiu būdu galima labiau pasiekti žmones.

„Manau, kad muzika, kinas, teatras, ypatingai populiarioji kultūra, turi efektyvesnį poveikį nei tiesiog kalbėjimas, - atvirauja D. Vaitiekūnas. – Manau, kad geras dainos tekstas, kuriame įtaigiai sukonstruota mintis, pasieks žmogų jautriau nei vis labiau nuvertėjantis dalijimasis patirtimi.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją