Kaip rašoma neseniai įstegtos asociacijos išplatintame pranešime spaudai, kasdien į NATA’ą stoja vis nauji Lietuvos muzikos bei tekstų autoriai, jungiasi ir autorių teisių perėmėjai – muzikos leidėjai. Tarp NATA narių – garsiausi skirtingų kartų, muzikos žanrų ir stilių Lietuvos kūrėjai.

Formaliai LATGA-A turi teisę reikalauti, kad autoriai pasiliktų jos nariais dar tris mėnesius, tačiau tikimasi, kad LATGA-A nedarys dirbtinių kliūčių autoriams. Juo labiau, kad ši taisyklė nebuvo taikoma ir dabartiniam asociacijos LATGA-A direktoriui – Jonui Liniauskui, kuris išstojo iš LATGA-A per vieną dieną.

Raigardas Tautkus, - buvęs LATGA-A tarybos narys, o dabar asociacijos NATA prezidentas teigia, kad vieną pagrindinių NATA‘os kūrimosi nuostatų – padėti tašką ilgamečiame ir jokių teigiamų rezultatų nedavusiame santykių aiškinimesi su LATGA-A ir atversti naują puslapį muzikos administravimo srityje.

“Šiuolaikiniai pasikeitimai tiek muzikos versle, tiek ir santykiuose su kūrinių naudotojais, reikalauja modernaus požiūrio, lankstumo bei gebėjimo greitai reaguoti į aplinkybes. Muzikos panaudojimo apimtys, būdai ir sklaidos tendencijos verčia keistis ir muzikos teisių administravimą – iš buko atlygio reikalavimo – į verslo partnerių santykį. Dalis pasaulio autorių teisių bendrijų eina šiuo keliu, kitos nekeičia įprastinių darbo metodų vargiai pritaikomų šiuolaikiniame turtinių teisių administravime. Kaip tik iš pastarųjų ir atskyla muzikos autoriai, suprantantys naujovių poreikį” – sakė Raigardas Tautkus.

Andrius Mamontovas, - vienas iniciatorių ir asociacijos NATA Valdybos narys, sako jaučiąs, kad yra daromas didelis spaudimas autoriams, kad LATGA-A tendencingai iškraipo informaciją apie ką tik įsteigtą naują organizaciją, skundžia ją valstybinėms institucijoms.

“Tačiau to ir reikėjo tikėtis. Neišgirdome garbingo pripažinimo, kad atsirado partneris, o tik bandymus apjuodinti autorius ir naują asociaciją. Tai tik patvirtina mūsų apsisprendimą veikti atskirai” – sako Andrius Mamontovas.

Muzikos autorių teisių asociacijos NATA nariai yra pasirengę bendradarbiauti tiek su LATGA-A bei AGATA, tiek ir su kitomis kolektyvinio administravimo orgaizacijomis, bendromis jėgomis, siekiant gerinti intelektinės nuosavybės teisių apsaugą. Pasak NATA pirmosios valdybos narių – viskas priklausys nuo bendro noro surasti sąlyčio taškus, o ne ieškoti naujų priešų. NATA yra atvira bendradarbiavimui ir naujoviškiems sprendimams.

Asociacija NATA įkurta 2012 metais, kovo mėn. 5 dieną. Steigiamajame asociacijos susirinkime dalyvavo Lietuvos Respublikos Kultūros ministerijos atstovė p.Nijolė Matulevičienė, pagal kurios pastabas buvo paredaguoti naujos asociacijos įstatai. Taip pat asociacija NATA Kultūros ministerijai pateikė ir savo stegimo dokumentų kopijas. Š. m. balandžio 18 dieną šaukiamas visuotinis NATA autorių susirinkimas, kuriame bus svarstomi tolimesni veiklos etapai bei tvirtinami vidinės veiklos dokumentai – autorinio atlyginimo surinkimo bei paskirstymo tvarka.

Papildyta balandžio 3 dieną:

DELFI gavo LATGA-A pranešimą, kuriame teigiama, jog asociacija NATA galimai klaidina autorius ir visuomenę.

Jų teigimu, viešai paskleista informacija esą „LATGA-A“ neteko beveik 40 tūkstančių kūrinių atstovavimo“ neatitinka tikrovės.

Iš tiesų „Nata“ atstovais prisistatę asmenys pateikė LATGA-A sąrašą autorių, „pageidaujančių nutraukti narystės sutartis su LATGA-A“, rašoma agentūros LATGA-A pranešime spaudai.

Tačiau teisininkų vertinimu, jis neturi jokios juridinės galios, kadangi neatitinka reikalavimų, keliamų oficialiems dokumentams. Tai kelia abejonių, ar šis dokumentas iš tiesų patvirtina, kad jame išvardinti autoriai išreiškė tikrąją savo valią. Kai kurie autoriai nėra pasirašę prie savo pavardės, kiti autoriai sąraše įrašyti kelis kartus, keli pasirašiusieji autoriai paprašė nutraukti narystę LATGA-A‘oje net nebūdami LATGA-A nariais.

Jeigu visi sąraše minimi autoriai iš tiesų atsisakys narystės LATGA-A, jų repertuaras, preliminariais vertinimais, sudaro ne daugiau kaip 4000 kūrinių, iš jų dalies bendraautoriai lieka LATGA-A nariais, dalis kūrinių viešai nenaudojami.

LATGA-A niekada nedarė ir nedarys jokių kliūčių norintiems atsisakyti narystės – kaip tik paskutiniame asociacijos tarybos posėdyje narystė buvo nutraukta dviem to prašiusiems asmenims.

Primename, kad kovo 19 d. Kultūros ministerija pranešė, kad gavus NATA dokumentus bus galima įvertinti, ar nauja asociacija veikia teisėtai ir skaidriai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)