Šiais metais, minint okupacinės kariuomenės išvedimo iš Lietuvos 30-metį, Krašto apsaugos ministerija kvietė į koncertą-mitingą Lukiškių aikštėje, kuris prasidėjo liepos 31 d. 21:30 val.

Didžiulėse vaizdo projekcijose susiliejo istorinės nuotraukos, unikalūs vaizdo kadrai, pasakojantys apie okupacinės kariuomenės išvedimo iš Lietuvos laikotarpį, bei muzikiniai kūriniai, atliekami žymių, jaunų atlikėjų bei Lietuvos kariuomenės orkestro, buvo skelbiama pranešime spaudai.

Vaizdo projekcijoje prisiminimais dalijosi ano meto įvykių liudininkai bei žinomi visuomenės veikėjai, politikai, jaunieji nepriklausomos Lietuvos piliečiai. Muzikinius kūrinius atliko Jeronimas Milius, grupė „Baltos Varnos“, Saulius Urbonavičius-Samas, Maksas Melmanas, Jurga Šeduikytė, Aistė Smilgevičiūtė ir Rokas Radzevičius, Lina Rastokaitė ir daugelis kitų.

Istorija iš nuotraukų ir liudininkų prisiminimų

Šiųmečio Laisvės dienos minėjimo renginio šūkis „Red Army Go Home!“ – gerai žinomas tiems, kas paskutinįjį praėjusio amžiaus dešimtmetį aktyviai dalyvavo Lietuvos laisvės renginiuose – nesuskaičiuojamuose mitinguose, piketuose, eitynėse, protestuose. Jaunajai Lietuvos kartai – tai šūkis iš nuotraukų, archyvinių kadrų, pasakojančių svarbias Lietuvai istorijos datas.

Laisvės dienos minėjimo koncertas Lukiškių aikštėje

Krašto apsaugos ministerija nusprendė surasti ir prakalbinti vienos nuotraukos liudininkus – plakatus „Red Army Go Home!“ laikančius vaikus, žygiuojančius protesto eitynėse Gedimino prospektu.

„Tik paskelbę nuotraukas socialiniame tinkle nustebome – kaip greitai ir kiek daug žmonių save atpažino ir iš karto mums parašė. Buvo įdomu sužinoti, kokia graži ir stipri karta užaugo. Tarp nuotraukoje užfiksuotų Laisvės dienos vaikų – ambasadorius, garsus virtuvės šefas, šauliai. Tai liudija, kad Lietuvos kelio į laisvę istorija yra gyva, o laisvės dvasia niekur nedingo“, – sakė Laisvės dienos projekto sumanytoja, Krašto apsaugos ministerijos atstovė Rugilė Grendaitė.

Koncerto akimirkos:

Nuotraukos autorius, fotografas Paulius Lileikis prisimena: „1992 metais dirbau fotokorespondentu. Tai buvo mitingų metai, fiksavau tai, ką mačiau, o tuo metu vaizdai šnekėjo daugiau už žodžius. Jeigu mane dabar grąžintų 30 metų atgal, gal būčiau kitaip suvokęs tuos įvykius. Fiksavau Šiaurės miestelį Vilniuje, Zoknių oro uostą Šiauliuose. Esu matęs, kaip marodieriauja rusų kareiviai Aukštuosiuose Paneriuose prie pravažiuojančių traukinių, kaip krauna tankus ant platformų. Prisimenu, kaip tada galvojau: „Ačiū, Dievui, kad jūs dingstate iš čia“.

Maksas Melmanas

„Prisimenu, kad buvome stovykloje, iš ten visi ir vykome į piketą. Berods tai buvo protestas prieš rusiškos armijos tranzitą per Lietuvą. Prisimenu, kaip mus fotografavo. Nuotaika buvo pakili, buvo apėmęs tikras azartas skanduojant „Red Army Go Home!“. Esu šaulė, manyje Lietuvos jausmas niekur nedingo, jį nešuosi nuo vaikystės“, – pasakojo nuotraukos herojė Laisvė Lideikytė.

„Šis Lietuvos laisvės kelio laikotarpis neabejotinai nulėmė mano gyvenimo kelią. Lietuvos išsilaisvinimas ir atgimimas vyko mano paauglystės metais. Patirti parklupdytą savo Valstybę ir matyti ją atsikeliančią, augančią buvo ypatinga Dievo dovana. Tuo metu buvau Kauno technologijos universiteto, Statybos ir architektūros fakulteto studentas. Kad teks projektuoti ne pastatus, o savo Valstybę, tarnauti jos institucijose, tuo metu tikrai nenumaniau. Laisvė suteikė tokių galimybių ir atsakomybių, kokių net didžiausiose fantazijose neturėjome“, – pasakojo nuotraukos herojus, dabartinis Lietuvos ambasadorius Airijoje Marijus Gudynas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)