Gegužės 24 - birželio 4 dienomis Kanadoje vykstančiame konkurse dalyvavo 244 pianistai iš viso pasaulio, iš jų į pusfinalį pateko 24 atstovai, o finale dalyvauja tik devyni. Be lietuvio, į paskutinį konkurso etapą pateko Kanados, JAV, Belgijos, Rusijos, Ukrainos ir Prancūzijos jaunieji pianistai.

Lietuvos muzikos akademijos pirmo kurso studentas G. Januševičius yra jauniausias pianistas šių metų konkurse ir vienintelis atstovas iš Šiaurės Europos šalių.

Iš muzikų šeimos kilęs G. Januševičius iš pradžių mokėsi E. Balsio muzikos mokykloje Klaipėdoje, veliau persikėlė į Vilnių, kur įstojo į Nacionalinę M.K.Čiurlionio menų mokyklą ir mokėsi pedagogų V.Kulikauskienės ir J.Bialobžeskio fortepijono klasėse.

Šiuo metu jis yra LMA doc.J.Bialobžeskio pirmojo kurso studentas. Taip pat Gintaras mokosi pas garsų rusų pianistą Vladimirą Krainevą, dėstantį Hannoverio aukštojoje muzikos ir dramos mokykloje, ir pianistą, kompozitorių Julių Andrejevą Lietuvos muzikos akademijoje.

G. Januševičius 2002 m. pelnė prizus J. S. Bacho ir B. Dvariono pianistų konkursuose bei Didįjį prizą Tarptautiniame F. Šopeno konkurse Estijoje. Pernai G. Januševičius tapo Tarptautinio M. K. Čiurlionio konkurso finalininku. Pianistas yra grojęs su daugeliu simfoninių orkestrų, tarp jų - Lietuvos nacionaliniu ir valstybiniu simfoniniais orkestrais bei Rusijos simfoniniu orkestru, savo rečitalius surengė Lietuvos, Estijoje, Lenkijoje, Rusijoje ir Vokietijoje.

Į Monrealio pianistų konkurso finalą lietuvis pateko atlikęs Jozefo Haidno Sonatą C-dur, Sergejaus Rachmaninovo etiudų-paveikslų ciklą ir Jacques Hetu (Žako Etu) Impromtu fortepijonui.

Finalo dalyviai gros kartu su Monrealio simfoniniu orkestru, diriguojamu Jacques Lacombe'o (Žako Lakombo). Konkurso nugalėtojas ir prizininkai bus skelbiami birželio 2 dieną.

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją