„Atlanta“ buvo antrasis „EXEM“ albumas. Tas, po kurio mus pastebėjo daug daugiau žmonių, nei iki tol. Žinojau, kad tos dainos Lietuvoje vis dar klausomos, nes man rašydavo žmonės per soc. tinklus, kad labai sunku jiems gauti tuos įrašus. Ir prieš 3 metus Šarūnas man parašė žinutę su klausimu, kad gal kaip nors šią situaciją galima pakeisti. Aš iš karto užsidegiau, man atrodė ši idėja verta ir laiko, ir prakaito, bet aš neįsivaizdavau, kad tai užtruks tiek ilgai. Nes pats procesas labai sudėtingas ir daug darbo buvo įdėta“, – pasakojo M. Petrikas.

Kodėl būtent „Atlanta“ tapo pirmuoju „Lizdas Records“ blynu? Š. Šimaitis sako, kad tai muzika, kurios skambesys nėra pasikeitęs ir po 27 metų (būtent prieš tiek laiko buvo albumas išleistas kasetės formatu, – aut.past.).

„Tu ir dabar gali groti tą muziką ir niekas neatpažins, kad ji kurta 1996-aisiais. Tai muzika, kuri pralenkia laiką. Mes su Matu susipažinome Berlyne ir nusprendėme pabandyti. Tai tie treji metai buvo išties intensyvūs. Reikėjo rasti failus, juos pakeisti, todėl esame labai dėkingi Andriui Kaukliui, kuris to ėmėsi. Aš pats ten daug ko nesupratau, todėl tai buvo puikus mokymosi procesas“, – sako Š. Šimaitis.

Šarūnas Šimaitis

M. Petrikas prisipažįsta, kad jiedu su Kryžiumi į šį projektą žiūri kaip į tam tikrą skolą sau, nes dar tuomet, kai įrašinėjo kasetę (o tai buvo pigiausias būdas išleisti muziką), svajojo apie vinilinės plokštelės formatą. Tačiau tai buvo fantastika ir atrodė neįmanoma.

„Perleidžiant albumą buvo dvi galimybės – modernizuoti skambesį, kitas kelias, kurį mes ir pasirinkome, buvo ieškoti autentikos. Tikiuosi, kad klausytojams tas sprendimas taip pat bus priimtinas, nes tai – tam tikro laikmečio muzika. Kai vyko pirmasis plokštelės pristatymas, buvo įdomu stebėti susirinkusiųjų reakcijas. Vieni buvo tie, kurie puikiai žinojo dainas, kiti, jaunesni, galbūt, net nebuvo jų girdėję. Ir tu matai, kad muzika groja, jie pradeda linksėti, todėl man atrodo, kad jinai veikia. Tad gerai, kad nieko nekeitėm“, – įspūdžiais dalijosi Matas.

Šarūno manymu, jei ši muzika nebūtų pasirodžiusi anksčiau, o dienos šviesą išvystų tik šiandien, tai būtų puiki dovana užsienio rinkoms. Nes tai – labai kokybiška muzika.

„Keistas paradoksas, tačiau kai su Kryžiumi kūrėme „Atlantą“, nenorėjome, kad ji skambėtų lietuviškai, nors joje pilna folkloro motyvų. Norėjome skambėti europietiškai. Ir mus nustebino tuometinė publikos reakcija, nors mes nesiekėme jokios komercinės sėkmės. Tai buvo labiau „širdies darbas“, – sako M. Petrikas.

Šarūnas Šimaitis, Matas Petrikas, Gintarė Urnikaitė

Jis prisimena, kai viename Berlyno klube išgirdo kūrinį ir iš pradžių net nesuprato, jog tai būtent „EXEM“ daina „Kuršiai“. Pasirodo, kad ją grojo prancūzų didžėjus, radęs kažkur internete ir kuriam tai buvo visiškas atradimas.

Albumo pristatymas – ypatingame dienos ir nakties vakarėlyje senoviniame klube

Šeštadienį Kaune vyks renginys „Big Tasty“, kurio metu dieną bus galima klausytis diskusijų muzikos bei vakarėlių temomis, o vakarinėje dalyje M. Petrikas ir pats stos prie DJ pulto.

„Pastaruoju metu aš ir vėl didžėjauju, tačiau gyvo grojimo Lietuvoje jau seniai nebuvo. Paskutinį kartą čia grojau berods 2009 metais“, – prisimena „EXEM“ narys.

Vakarėlis išsiskirs ne tik svečiais, kurių taip pat bus ir iš Čikagos, ir iš Berlyno, bet ir ypatinga savo vieta. Tam vakarui duris atvers legendomis apipintas 2003 metais veikęs Kauno naktinis klubas „City Metro“, o naktinėtojai turės galimybę apsigyventi virš jo esančiame ne ką mažiau kultiniame viešbutyje „Metropolis“.

„Po to ten buvo ir kitas naktinis klubas, jį bandė net užpilti smėliu, vėliau veikė net erotikos muziejus, tad vieta labai siejasi su vakarėlio tema. Mes praversime tos vietos duris vėl. Apsistoję viešbutyje į vakarėlį galės patekti net su šlepetėmis ar chalatais“, – tikina Š. Šimaitis.

Dieninė renginio dalis bus nemokama, vėliau vaizdo įrašus bus galima pamatyti „Delfi“ portale.

Ko teko imtis, kad „EXEM“ anuomet taptų žvaigždėmis

Vos tik susikūrusi grupė „EXEM“ iš pradžių kūrė tai, kas ėjo iš širdies, vėliau, taikantis prie Lietuviškos muzikos scenos, muzikantams teko šiek tiek nusileisti ir pasukti į kiek labiau komercinę pusę.

„Lietuvos muzikos gyvenimas buvo pilnas kompromisų, ir yra iki šiol turbūt. Leisdami „Atlantą“ mes nesitikėjome didelės sėkmės, bet ji atėjo. Gaudavome dėmesio tiek iš radijo stočių, tiek iš televizijų. Žmonės mūsų muzikos klausydavosi, bet koncertinės veiklos nebūdavo. Ir iš to poreikio gimė kitas albumas „Stereo“, kuris turėjo daug daugiau koncertinės muzikos, ten buvo ir keli popmuzikos kūriniai, kurie ir sukūrė tą mūsų sėkmę. Tokioje mažoje rinkoje, kaip Lietuva, tu turi balansuoti tarp to, kas yra pop ir kas malonu tavo širdžiai. Aš turėjau tuo metu ir kitų projektų, kurie man leido balansuoti“, – prisimena Matas.

O kaip tuo metu „EXEM“ jautėsi lietuviško šou verslo pasaulyje, tarp kitų atlikėjų?

„Išoriškai ir pagal savo kūrybą mes buvome autsaideriai, bet šiaip buvome labai šiltai priimti. Draugavome su didžiąja dalimi to meto žvaigždžių – „Naktinėmis personomis“, „SEL“, „ŽAS“, „Bix“... Nors jų stilius labai skyrėsi, mus jungė meilė muzikai. Konkurencijos nelabai buvo, nes sugebėdavome sceną pasidalinti. Buvo daug bendrų koncertų, nes solinių tuomet nelabai kas rengdavo. Kiek pamenu, emocijos buvo pozityvios. Nebūdavo nei slaptos, nei atviros konkurencijos. Galbūt dėl to, kad dar nebuvo socialinių medijų“, – prisiminė Matas.

Matas Petrikas

Kalbėdamas apie tai, kokių priemonių teko imtis, kad išgarsėtų, „EXEM“ narys pasakojo, kad tuo metu buvo keli didieji miestai, kurie turėjo savo lokalias muzikos scenas.

„Tuo metu ten ir pasirodydavo vietinės grupės. Tai buvo Vilnius, Šiauliai ir Klaipėda. Pastarojoje jaunos grupės, turinčios bent kelis savo kūrinius, galėdavo pasirodyti tokiame bendrame koncerte. Tai buvo „Savaitgalis“, „Junior“, „XXL“. Ten mes turėdavome pirmą kontaktą su klausytoju. Žiūrėdavome, kaip visi reaguoja. Nors visų muzika tuo metu buvo primityvi, bet ten, kai pamatai klausytoją, jau galėdavai spręsti, ar nori tęsti veiklą, ar ne. Ir po kokių metų sulaukdavome pirmos reakcijos iš žiniasklaidos. Prasidėdavo interviu su vietiniais žurnalistais, kviesdavo pasirodyti kituose miestuose. Tuomet mes labai laukdavome dėmesio iš Vilniaus žiniasklaidos, o didžiausia svajonė buvo papulti į televiziją. Kaunas turėjo televiziją, kurioje būdavo laida, pristatinėjanti naują muziką. Labai laukėme pakvietimo ten. Tada atrodydavo viskas juokingai – ateina viena grupė, per 5 minutes pristato savo dainą, tuomet išeina iš kadro, ateina kita. Tada reikėdavo išsiskirti arba išvaizda, arba muzika. Daugelis tuomet stengdavosi sukurti savo hitą, dažnu atveju – kopiją kažkokio užsienietiško hito, mes bent jau pradžioje stengėmės žmones šokiruoti savo įvaizdžiu bei techno muzika. Ir, kaip bebūtų keista, kažkokį klausytoją suradome“, – pasakoja M. Petrikas.

Grupės grįžimastik laiko klausimas?

Paklaustas, kokie šiuo metu jo santykiai su kitu grupės nariu M. Kazakevičiumi-Kryžiumi, M. Petrikas sako, kad jiedu sugebėjo išsaugoti draugystę.

„Matomės ne taip dažnai, kaip norėtume. Faktas, kad gyvename toli vienas nuo kito, suprantama, nelengva tą barjerą perlipti. Bet šiaip mūsų santykiai – labai širdingi. Mindaugas šiandien irgi labai norėjo dalyvauti kartu, tačiau dėl darbų negalėjo prisijungti prie mūsų. Manau tiek man, tiek jam ta patirtis yra neatsiejama gyvenimo dalis. Nors „EXEM“ šiuo metu neegzistuoja, aš tos vilties nepalieku, kad gal atsiras kokie žmonės, kurie ateityje mane ir Kryžių įkalbės vėl kažką daryti kartu. Aš asmeniškai iš muzikos nepasitraukiau, kuriu solo projektus, bendradarbiauju su kitais atlikėjais, todėl per kelis artimiausius mėnesius pasirodys mano naujos muzikos“, – žada pašnekovas.

Gintarė Urnikaitė

Š. Šimaitis šypsosi, kad „EXEM“ grįžimas yra viena iš jo svajonių, todėl vis nepraleidžia progos Matui apie tai priminti.

„Ir tikrai nepasiduosiu“, – sako jis.

Paklaustas ko reiktų, kad grupė vėl susiburtų bent vienam pasirodymui, M. Petrikas sako, kad tai yra kombinacija keleto faktorių. Vienas jų, žinoma, yra biudžetas.

„Muzika yra brangus reikalas, ji reikalauja daug laiko, energijos, o tuo metu negali būti daromi kiti darbai. Antras dalykas – supratimas kam mes tai darome. Pamatyti publiką, kuri laukia ar nelaukia mūsų muzikos. Tad albumo „Atlanta“ perleidimas duos mums suprasti, ar grįš „EXEM“, ar ne. Pakalbėsime apie tai po kokių poros mėnesių“, – mįslingai šypsosi M. Petrikas.

Koks jausmas apima matant, kad tavęs scenoje vis dar kažkas laukia? Kodėl grupė „EXEM“ savo dainoms nekūrė vaizdo klipų? Kokią lietuvišką muzikos sceną gyvendamas Berlyne mato M. Petrikas, ko jai trūksta? Kaip prieš beveik 20 metų buvo įrašinėjama „EXEM“ kasetė „Atlanta“?

Apie tai ir dar daugiau – laidoje „Delfi premjera“, kurios įrašą galite išvysti straipsnio viršuje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją