Visas LATGA-A detalias finansines ataskaitas galima rasti LATGA-A interneto svetainėje. Šioje svetainėje taip pat skelbiami visi LATGA-A autorinio atlyginimo tarifai ir paskirstymo taisyklės, todėl nesuprantami kūrėjų priekaištai dėl neaiškaus autorinio atlyginimo paskirstymo.

Kalbant apie LATGA-A darbuotojų atlyginimus, 2010 m. darbo užmokesčiui iš viso buvo išleista ne 3-4 mln., kaip spaudos konferencijoje teigė kūrėjai, o 1 630 074 Lt. Pasak generalinio direktoriaus Edmundo Vaitekūno, „vidutinis atlyginimas siekia 3881 Lt „ant popieriaus“, pas mus dirba kvalifikuoti darbuotojai ir tikrai nemanyčiau, kad tai yra daug. Žinoma, tai yra vidurkis, vienas gauna 5000 litų, kitas – 3000 litų, aš kaip generalinis direktorius, be abejo, gaunu daugiausiai. Jokios paslapties čia nėra, gaunu apie 8000 Lt atskaičius mokesčius.“

Nesuprantami ir Raigardo Tautkaus priekaištai LATGA-A’i, esą jis negalėjo gauti informacijos apie LATGA-A tarybos priimtus sprendimus. Tiek pagal asociacijų įstatymą, tiek pagal LATGA-A įstatus, kiekvienas asociacijos narys turi teisę susipažinti su LATGA-A dokumentais ir gauti visą informaciją apie LATGA-A veiklą. Visa informacija apie LATGA-A veiklą yra pateikta LATGA-A finansinėje ir veiklos ataskaitoje, kuri yra viešai prieinama. Kalbant apie susipažinimą su LATGA-A dokumentais, susipažinimas nereiškia dokumentų kopijų pateikimo. Raigardui Tautkui buvo pasiūlyta jam patogiu metu atvykti į LATGA-A ir susipažinti su visais pageidaujamais LATGA-A dokumentais ir LATGA-A tarybos posėdžių protokolais bei nutarimais. Tačiau jis pageidavo gauti visų dokumentų kopijas, o toks prašymas yra nesuderinamas su LR Asociacijų įstatymo bei LATGA-A įstatų nuostatomis.

Kalbant apie LATGA-A remiamus autorių kultūrinius projektus, iki šiol visuomet lėšos socialiniams-kultūriniams tikslams (autorių projektams remti) buvo atskaitomos tik nuo tų Lietuvos autorių, kurie raštu sutiko su tokiais atskaitymais. Logiška, kad į paramą galėjo pretenduoti tik tie autoriai, kurie skyrė dalį savo autorinio atlyginimo į šį fondą. Beje, Andriaus Mamontovo tarp šių sutikusių su atskaitymais autorių nebuvo, tad nuo jam priklausančių autorinių atlyginimo niekuomet nebuvo atskaitytas joks procentas socialiniams-kultūriniams tikslams.

Šiemet balandžio 5 d. vykusioje LATGA-A konferencijoje buvo nutarta pritarti kitokiam atskaitymų principui, t.y. kad 6 proc. dydžio atskaitymai būtų daromi nuo visų Lietuvos autorių, paliekant galimybę visiems norintiems nesutikti su atskaitymais. Autorių buvo paprašyta iki birželio 1 d. informuoti apie nesutikimą. Nesutikimų gavome tikrai nemažai, todėl, atsižvelgiant į bendrą nepritarimo reakciją, kurios sulaukėme, greičiausiai bus pasiūlyta artimiausioje LATGA-A konferencijoje apskritai atsisakyti tokių atskaitymų. Pažymėtina, kad nuo š.m. sausio 1 d. nėra daromi jokie atskaitymai socialinėms-kultūrinėms reikmėms nei nuo Lietuvos, nei nuo užsienio autoriams surinktų autorinių atlyginimų.

LATGA-A darbuotojai yra visuomet pasiruošę atsakyti į visus autoriams rūpimus klausimus raštu, telefonu ar asmeniškai.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją