Jis – pirmas iš trijų miuziklą pristatysiančių muzikinių vaizdo klipų. Visi jie nufilmuoti Škotijoje, santykinai netoli vietų, kur prieš aštuonis šimtus metų užgimė legenda tapusi Tristano ir Izoldos meilė. Akylus klausytojas prisimins girdėjęs dainą „Meile, lėk“.

„Būtent nuo šios dainos įrašo prieš trejus metus ir prasidėjo miuziklas“, – sako J. Milius.

Iš pradžių daina „Meile, lėk“ buvo sugalvota tik J. Miliui, tačiau studijoje paaiškėjo, kad duetu su Karina kūrinys atsiskleidžia plačiau ir suskamba jautriau. Beklausant jau galutinio įrašo, nušvito mintis išplėsti dainos žinutę ir sukurti didžiulį miuziklą.

Treji metai nuo tos dienos praėjo ir miuziklas „Tristanas ir Izolda/Uždrausta meilė“ yra. Stanislavas Stavickis parašė muziką, Ieva Narkutė – libretą. Kostas Smoriginas ėmėsi režisūros, Kotryna Daujotaitė – kostiumų ir scenografijos. Choreografas Donatas Bakėjus sukūrė šokių schemas. Miuzikle bus galima pamatyti net 20 šokėjų.

„Susibūrė ir labai puiki, patirties turinti, solistų komanda: Kostas Smoriginas – didžiulis žinių bagažas teatro scenoje, Tadas Juodsnukis – mano brolis Radvila Rudasis iš miuziklo „Barboros Radvilaitės ir Žygimanto Augusto legenda“, Dainotas Varnas – itin muzikalus, debiutavęs miuzikle „Mindaugas Karalius“. Vienintelė Iglė miuziklo žanre – naujokė, bet mes su Karina ją paglobosime“, – pasakojo J. Milius.

Tiek jis, tiek Karina itin džiaugėsi proga su nauju miuziklu padirbėti Škotijoje. Joje komanda lankėsi gegužę ir nufilmavo net tris vaizdo klipus.

„Tai buvo puiki galimybė kurti personažą. Nuostabaus grožio gamta: uolos, kriokliai, tarpekliai... Aplinka, itin panaši į tą, kurioje ir vyko Tristano ir Izoldos meilės drama. Klipų filmavimo vietose pradėjau daug geriau įsivaizduoti, kaip ta draudžiama meilė bandė išlikti. Po kelionės, kuri buvo labai intensyvi ir visa tik apie miuziklą, mano Tristanas įgijo tam tikrų bruožų, kurių Lietuvoje nebūčiau atradęs“, – pasakojo J. Milius.

Jam pritaria ir K. Krysko.

„Turėjome „Tristano ir Izoldos“ libretą, dainos jau buvo įrašytos, skaičiau literatūrą, žiūrėjau filmus, operų pastatymus, bet manyje Izoldos dar nebuvo. Tiksliau, buvo kažkoks pavidalas, bet nejutau jos. O po filmavimų ji pasirodė: su visais jausmais, charakteriu, troškimais. Škotija taip įkvėpė, kad net perdainavome kai kurias arijas“, – pasakojo K. Krysko.

Naują miuziklą pristato puikiai įvertintų ir žiūrovų mylimų miuziklų „Eglė žalčių karalienė“ ir „Žygimanto Augusto ir Barboros Radvilaitės legenda“ bei roko operos „Jūratė ir Kastytis“ prodiuseriai.

„Tristanas ir Izolda/Uždrausta meilė“ – didžiajai scenai skirtas miuziklas sukurtas vien lietuviškos komandos. Arenų pastatymas pasižymės didelėms salėms skirta scenografija, erdviniu garsu, šviesų spektakliu ir iki šiol nematytais specialiais efektais, kurie žiūrovui sukurs itin realistinį ir įtraukiantį dalyvavimo įspūdį.

Pastatymui vadovauja Kostas Smoriginas, režisavęs puikaus įvertinimo sulaukusią roko operos „Jūratė ir Kastytis“ naujausią versiją. Naujame miuzikle jį taipogi išvysime ir scenoje: Kornvalio (Anglija) karaliaus Marko vaidmenyje. Taip pat dainuoja ir vaidina rinktiniai scenos balsai: Dainotas Varnas (vienuolis Tomas), Iglė Bernotaitytė (Izoldos tarnaitė Branganė), Tadas Juodsnukis (Airijos riteris Konoras).

„Tristanas ir Izolda“ – visame pasaulyje žinoma XII amžiaus keltų legenda, tapusi įkvėpimu vėliau išpopuliarėjusiai Romeo ir Džiuljetos meilės istorijai.

Izolda – Airijos princesė, kuriai skirta tapti Kornvalio karaliaus Marko žmona. Tristanas – jaunas riteris, ištikimai tarnaujantis karaliui. Jis negali atsispirti itin stipriam jausmui, kuris tarsi žaibas trenkia vos išvydus Izoldą. Princesė taip pat užsiplieskia karšta meile jaunam riteriui. Moters nesustabdo nei jų amžiaus skirtumas (Izolda vyresnė už mylimąjį), nei visuomenės padėtis (Izolda – kilmingoji, Tristanas – vargšas), nei moralės normos (ištekėjusiai moteriai griežtai draudžiama mylėti ne savo vyrą, tarnui nevalia net pažvelgti į karaliaus žmoną). Jausmas toks galingas, jog atsispirti nei vienas nebeturi nei noro, nei jėgų. Tik nelaimės nuojauta neapleidžia...

Nors Tristano ir Izoldos meilė negali pasidžiaugti gyvavusi „ilgai ir laimingai“, jų istorija išliko per amžius tapo meilės stipresnės už mirtį simboliu.

Naujas lietuviškas miuziklas „Tristanas ir Izolda/Uždrausta meilė“: gruodžio 18 d. – Vilniuje „Avia Solutions Group“ arenoje, 27 d. – Panevėžyje, „Kalnapilio“ arenoje, 28 d. – Klaipėdoje „Švyturio“ arenoje, 29 d. – Kaune, „Žalgirio“ arenoje, 30 d. – Šiaulių arenoje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją