Į Lietuvą muzikantė ir menininkė atvyksta su savo grupe "The Living Jarboe", su kuria koncertuoja ir įrašinėja nuo 1992 metų, kai pradėjo solinę karjerą.

„All Music Guide“ kritikas Nedas Raggettas Jarboe pavadino „inteligentiška ir agresyvia menininke, naudojančia stulbinančius muzikinius sugebėjimus šokiruojančiai įtaigioms vizijoms kurti. Išskirtinis vokalas, apimantis neįtikėtiną diapazoną nuo šiltų bliuzinių tonų iki laukinio spiegimo, leidžia Jarboe naudoti įvairių muzikos stilių elementus“.

Jūsų dėmesiui - naujausias interviu su Jarboe apie muziką, Vilnių, nuostabų mylimąjį ir politiką.

MR: Ar ką nors žinote apie Lietuvą?

Jarboe: Hmm. Algis Kizys, grupės „The Swans“ bosistas, yra lietuvis. Žinau, kad Vilnius yra šalies sostinė ir kad jis buvo įkurtas 1323 metais.

MR: Ar domitės šalimis, kuriose gastroliuojate, jų gamta, kultūra, laisvalaikio leidimo formomis? Ar skiriate laiko joms pažinti?

J: Taip, žinoma, jei yra laisvalaikio. „The Swans“ pirmą kartą koncertavo Rytų Europoje 1987 metais. Turėjome įvairių vertingų potyrių, kurių niekada nepamiršiu.

MR: Ar galite daugiau papasakoti apie muziką, kurią atliksite Vilniuje?

J: Tai bus modernus eklektiškas „The Living Jarboe“ pasirodymas. Elektrinis smuikas, akustinė gitara ir balsas, atspindintis tiek mantras, tiek amerikietiškas akustines roko balades. Krisas Force'as (iš grupės "Amber Asylum") gros smuiku, o Nicas Le Banas – gitara. Puikūs muzikantai. 2005 metais su Krisu įrašinėsiu bendrą albumą, taip pat roko albumą su Nicu Le Banu. Nicas taip pat groja mano būsimajame solo albume, kuris vadinasi „Men“.

MR: Ko tikitės iš koncerto Vilniuje?

J: Naujos patirties.

MR: Kokie pirmieji su muzika susiję prisiminimai?

J: Sėdėdavau ant savo tėvo kelių, kai jis man dainuodavo.

MR: Ar buvimui geru muzikantu reikalinga virtuoziška atlikimo technika?

J:Ne, visiškai ne. Reikia turėti „jausmą“. Jautrumą, kuris išreiškia tavo vidų. Tavo širdį. Tavo sielą. Tavo skausmą. Tavo liūdesį. Tavo tuštumą. Tavo meilę.

MR: Ar lytis daro įtaką muzikai? Ar sudėtinga kurti muziką ir ją atlikti su vyrais? Gal norėtum groti moteriškoje grupėje?

J: Niekad negalvoju apie tokius dalykus. Neskirstau muzikantų į vyrus ir moteris. Grojantys žmonės yra atskira veislė, kalbanti savo kalba. Mes esame klanas.

MR: 20 albumų su "Swans", 5 solo albumai, daugybė projektų – ar dar lieka laisvalaikio? Pasidalink savo gyvybiškumo ir energijos paslaptimi.

J: Dabar jau 7 solo albumai, o 8, 9 ir 10 pasirodys 2005 metais! Kiekvieną savaitę nubėgu nuo 3 iki 9 mylių. Vartoju daug vitaminų ir augalinių maisto papildų. Turiu nuostabų mylimąjį! Prie pietų geriu vyną. Visi šie dalykai suteikia gyvybingumo.

MR: Ar yra nors vienas albumas, kuriame dalyvavai, bet kuriuo nesididžiuoji?

J: Ne, man patiko kiekviena patirtis. Muzika nėra pastovi, ne statiška, todėl jos neskirstau į „mėgstu“ arba „nemėgstu. Tai yra tik tai, kas yra. Paskutinis mano bendradarbiavimas su "Neurosis" yra vienas man labiausiai patinkančių projektų. „Neurosis“ - nuostabi tribal metalo grupė.

MR: Ar nevargina dažni pasirodymai?

J: Niekada. Visi pasirodymai - tai privilegija, bendrumo pagrindas. Muzika ir gyvi pasirodymai yra tai, ką turiu daryti šiame gyvenime. Tarnauti šiuo būdu.

MR: Tavo tinklalapyje galime galima rasti daug interviu su tau įdomiais žmonėmis. Kada paėmei savo pirmą interviu? Koks pagrindinis šių interviu tikslas?

J:Taip, mano tinklalapyje www.thelivingjarboe.com galima rasti daug interviu. Pirmasis interviu buvo su Michaelu Gira („The Swans“ lyderis), kurį paėmiau 1983-84 metais savo menų žurnalui. Mano tinklalapis „gyvas“, todėl interviu natūraliai atspindi susidomėjimą visais dalykais, kurie įtakoja mane kaip menininkę.

MR: Kokios tavo politinės pažiūros? Ar Bushas iš tiesų - įsikūnijęs blogis?

J:Noamo Chomsky (red. - žymus intelektualas, pagarsėjęs savo JAV administracijos kritika) niekas neklausinėja apie muziką arba koncertus, todėl nekomentuosiu srities, kurios pakankamai neišmanau. Jei nori manęs paklausti apie karą ir žmogaus širdies prigimtį - galiu atsakyti: nesu misterio Busho rėmėja.