„Tai – komercinė paslaptis, – paklaustas, kiek bilietų pavyko parduoti, teigė koncertą organizavusios agentūros „Relax Live!“ vadovas Artūras Mirončikas. – „Bet neužteko, kad atsipirktų.“

Koncerto metu būrys ištikimiausių gerbėjų stengėsi iš peties: kėlė į viršų Škotijos vėliavą, nepailsdami skandavo „glasveeegas“ imituodami itin ryškų grupės vokalisto Jameso Allano škotišką akcentą. Tačiau, kad žmonių trūko, buvo matyti plika akimi – koncerto metu be vargo galėjai nueiti nors ir iki pirmosios žiūrovų eilės.

Kodėl taip atsitiko, galėjo nulemti daug faktorių. Visų pirma, pačių „Glasvegas“ populiarumas yra stipriai sumažėjęs lyginant su fantastišku grupės debiutu 2008-aisiais, kai jų albumas užėmė antrą vietą Britanijoje, kai koncertuose jie apšildydavo „Oasis“ ar U2 ir debiutavo tokiuose festivaliuose kaip Jungtinės Karalystės „Glastonbury“ (didžiausias muzikos festivalis pasaulyje, kuriame kaskart apsilanko apie 175 tūkst. žmonių) ar Teksaso SXSW (per 80 tūkst. žmonių kasmet). Po kritikų neblogai įvertintų, bet komerciškai nepasiteisinusių paskutinių dviejų albumų grupė šiuo metu yra daug mažesnio kalibro, nei jai buvo prognozuota karjeros pradžioje.
"Glasvegas"

Nepadėjo ir tai, kad tą pačią dieną Vilniuje vyko nemokamas, daugelį populiariausių alternatyvių Lietuvos grupių suvienijęs altruistinis koncertas, skirtas palaikyti žmones, protestuojančius Ukrainoje. Tiems, kuriems sekmadienį norėjosi gyvos muzikos, to renginio galėjo visiškai pakakti.

Daug lėmė ir tai, kad indirokas, dar prieš kelis metus Lietuvoje buvęs vienu populiariausių muzikos subžanrų tarp tų žmonių, kurie eina į koncertus ir važiuoja į muzikos festivalius, yra praradęs savo pozicijas. Šiuo metu publika daug aktyviau reaguoja į elektroninės muzikos koncertus, o didžiuosiuose užsienio festivaliuose labiau nori sulaukti Kanye Westo, nei dar vienos gitaromis grojančios grupės.

Toks yra muzikos madų ciklas: vienus žanrus pakeičia kiti, o išstumtajį žanrą atstovaujančių grupių populiarumas smunka. „Glasvegas“, kaip ir kitos labai stipriai debiutavę, bet taip pat stipriai žemyn kritusios britų indiroko grupės „Kaiser Chiefs“ ar „Klaxons“ tapo šios muzikos madų kaitos aukomis.

Vis dėlto, koncerte Vilniuje grupė į nieką nekreipė dėmesio ir atrodė geriausios formos. Atmosferiškos gitaros, verksmingas vokalas ir triuškinantys mušamieji, kuriais būgnininkė Jonna Löfgren grojo, kaip ir įprasta grupės koncertams, atsistojusi – nors koncertavo nedideliame klube nedideliam skaičiui žmonių, „Glasvegas“ skambėjo taip, tarsi būtų stadione.
Grupė "Glasvegas" (J. Urbonavičiūtės nuotr.)

Pernai išleisto „Later... When the TV Turns to Static“, kaip ir 2011-ųjų „EUPHORIC///HEARTBREAK\\\“ albumų kūrinius Vilniaus publika sutiko santūriai, taip dar kartą patvirtindama, kad meilė „Glasvegas“ visų pirma yra meilė jų ankstyvosioms dainoms. Jas klausytojai priėmė puikiai: „Geraldine“ ir „Go Square Go“ tapo koncerto energijos viršūne, o „Daddy's Gone“ – jautrumo. Baigus groti ją, publika toliau vieningai traukė dainos eilutes. Dainos, kurią „Glasvegas“ vokalistas sukūrė prisimindamas kaip dar vaikystėje per Kalėdas jį paliko tėvas.

„Kai rašiau šią dainą, šito tikrai nesitikėjau, – maloniai nustebęs ir netgi sutrikęs į dainuojančią publiką kreipėsi muzikantas. – Bet gal tai tiesiog yra rokenrolas.“

Po koncerto iš „New York“ publika persikraustė į Vilniaus senamiestyje įsikūrusį barą „Piano Man“, kur vyko oficialus koncerto vakarėlis. Čia buvo ir koncertą pradėję šiauliečiai „Colours of Bubbles“. Viena geriausiai Lietuvos indiroką reprezentuojančių grupių koncerte visiems žiūrovams patvirtino, kad jau kovo 7-ąją išleis ilgai lauktą naują savo albumą.

„Man „Glasvegas“ tikrai patiko, jų muzika labai koncentruota. Buvau nusipirkęs bilietus į šitą koncertą dar prieš tai, kai mus pačius pakvietė jame groti“, – DELFI prisiminė „Colours of Bubbles“ vokalistas Julijus Aleksovas.

„Glasvegas“ buvo davę 99 proc. garantiją, kad ateis susitikti su gerbėjais ir pažadą tesėjo. Plojimais bare sutikti muzikantai čia linksminosi kartu su jų laukusiais koncerto svečiais, žaidė stalo futbolą ir žavėjosi Lietuvos gerbėjų svetingumu.

„Iki šiol vakarėliuose po koncertų buvome lankęsi tik gimtajame Glazge ir Londone. Niekur kitur“, – DELFI kalbėjo pirmą kartą į Lietuvą atvykęs grupės bosistas Paulas Donoghue. „Tiesiog negalėjau čia neateiti. Einu visur, kur galiu gauti nemokamo alaus“, – juokėsi jis.

Dėl to, kad koncerte nebuvo daug žmonių, muzikantas nenusiminė. „Vakar mes grojome Lenkijoje, Varšuvoje. Publika irgi nebuvo gausi, bet tie, kurie atėjo, buvo taip įsijautę, kad savo emocijomis užpildė visą erdvę. Mums nieko daugiau nereikėjo. Šio vakaro koncertas Vilniuje – toks pat geras.“

„Aš apskritai nesitikėjau, kad kas nors ateis į koncertą. Po galais, juk mes čia niekada nebuvome buvę anksčiau“, – pusiau juokais, pusiau rimtai kalbėjo Jamesas Allanas, barmenams ir fanams jam vieną po kito nešant gėrimus. „Tuo tarpu čia radome žmones, kurie mūsų laukė ir dainavo kartu su mumis. Tai nuostabu.“

Apie koncerto išlaidų ir pajamų santykį „Glasvegas“ vokalistas vargu ar galėtų pasakyti tą patį, tačiau tai – ne jo rūpestis. Grupės narių planuose dabar – ilga kelionė atgal į Lenkiją, kur jau šiandien jie koncertuos Gdanske, o rytoj – Vroclave. Tada, po poros savaičių poilsio vasario viduryje grupė jau bus už Atlanto, kur jų laukia 13-os koncertų turas JAV. „Glasvegas“ kelionei lemta tęstis ir 2014-aisiais.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (14)