Ar kada pagalvojote, kokią medikų komandą turi suburti organizatoriai, kurie į savo muzikos festivalį kviečia dešimtis tūkstančių melomanų? Kaip pasakoja J. Kriščiokaitytė, medikų skaičių, darbo valandas ar pagalbos punktų išsidėstymą tokiuose renginiuose nulemia būtent festivalio šeimininkai, kurie, deja, kartais mėgsta pataupyti net žmonių sveikatos sąskaita.

„Viską kuria festivalio organizatoriai. Kiek jiems yra svarbus dalyvių saugumas, taip tuo ir pasirūpina. Deja, ne visi dideli renginiai turi net greitosios pagalbos automobilį, nes medicina yra brangi. Tokiais atvejais net nesvajojama apie atskirą medikų punktą, kuriame rasite visada pasiruošusį padėti gydytoją ir greitosios pagalbos automobilio komandą. Jeigu renginys vyksta arti ligoninės, pagal įstatymus nėra privaloma samdyti greitosios medicinos pagalbos automobilio. Tačiau, kas yra svarbiausia? Kiekvieno dalyvio sveikata ir saugumas turėtų būti prioritetas nr. 1“, – įsitikinusi medikė.

J. Kriščiokaitytė pasakoja, kad norint tapti medikų komandos dalimi, atostogas ar laisvus savaitgalius vasarą beveik galima pamiršti: „Laisvą savaitgalį reikia planuotis ir derintis vasaros pradžioje, dažniausiai tai ir būna vienas laisvas savaitgalis per mėnesį, nes visus kitus dirbi ligoninėje“, – DELFI sako ji.

Pagalbos punkte „Granatų“ festivalyje vadovavusi medikė tikina, kad su kiekvienu nauju renginiu galima išmokti vis kažką naujo.

„Oficialiai su dideliais renginiais dirbu jau trylikta vasara. Patirtis ateina su laiku, tobulėjame su kiekvienu renginiu. Medikų komandoje visuomet turiu traumatologą, anesteziologą reanimatologą, vaikų gydytoją, psichiatrą. Kiekvieną vasarą susiduriu su savižudybių problema. Visuomet atsiranda kartais keli, o kartais daug daugiau jaunimo, kuriems psichologinė pagalba yra reikalingesnė nei bet kas kitas. Todėl psichiatras komandoje man yra svarbiausia, nes visi kiti gydo kūno žaizdas, o kad ir kaip esame apmokyti teikti psichologinę pagalbą, turint komandoje psichiatrą, galime suteikti visiškai profesionalią pagalba kiekvienam dalyviui“, – džiaugiasi pašnekovė.

Dideliems muzikos renginiams medicinos punkto pasiruošimas vyksta dar vasaros pradžioje: „Derinami medikų budėjimai, jų grafikai, komandos sudėtis, greitosios medicinos pagalbos komandos užsakymas, medikamentų sąrašo atnaujinimas ir sudėties tobulinimas“, – vardijo ji.

Ko festivalio dalyviams įsireikia labiausiai? Ir kuo renginio dalyviai skundžiasi dažniausiai?

„Kaip ir kiekvienais metais – pleistrai yra reikalingiausi. Per pirmą dieną jų išdalinome virš 3 000. Kuomet yra karšta vasara, susiduriame su daugeliu alerginių atvejų. Galvos skausmai, traumos, skrandžio problemos – visa tai kasdienybė. Šiais metais turėjome tik vieną atvejį, kai dėl konflikto buvo lengvai užgautas dalyvis. Toks asmuo buvo vienas per visas festivalio dienas. Jis atsipirko dezinfekcija ir pleistru. Apsaugos darbuotojų darbo efektyvumas puikiai siejasi su medicinos punkto dalyvių srautais. Medicinos punktas šiais metais vienokią ar kitokią pagalbą suteikė kas antram dalyviui. Turėjome daug atvejų, kai žmonės atvyksta su žaizdomis, kurias reikia perrišti ir sutvarkyti, kuomet buvo sergama prieš festivalį ir pablogėjus norėjosi konsultacijos, ką daryti toliau – ar saugu likti ar reikia grįžti namo? Sudėtingais atvejais dalyvis su greitosios pagalbos automobiliu visuomet yra gabenamas į ligoninės priėmimą, kuris iš anksto yra informuojamas apie tai, kad paciento lauktų jau pasiruošusi medikų komanda“, – teigė J. Kriščiokaitytė.

Medikė pasakoja, kad yra dirbusi ir užsienyje rengtuose muzikos festivaliuose, į kuriuos susirenka 100 000 žmonių ar net daugiau. Juose gausu ne tik pagalbą suteikti mokančių specialistų, bet ir reikalingų transportų priemonių: greitosios pagalbos automobilis, keturratis su švyturėliais, dviračiai su švyturėliais ir pan. Tiesa, Lietuvoje medikei teko susidurti su kiek kitokiomis situacijomis.

„Lietuvoje esame dirbę festivaliuose, kuriuose elektros reikėjo reikalauti ilgai ir nuobodžiai, o ją įvedus, medikai buvo apšaukti, nes nebuvo suprantama, kodėl mes negalime dirbti su prožektoriais. Yra daug festivalių, kuriuose narkotinėmis medžiagomis ir alkoholiu apsinuodija kas antras dalyvis, o greitosios pagalbos automobilio nėra, tad susiduri su iššūkiais, kuomet reikia skubiai gaivinti žmogų, o esi tik tu ir kolega. Kartais būna organizatorių, rengiančių festivalį su 15 000 ir daugiau žmonių, kurie vis žada, kad tikrai budės greitosios pagalbos automobilis, o jo taip ir nesulauki iki festivalio pabaigos. Esame praėję chaosą ir pragarą, nes mums kiekvieno dalyvio sveikata yra vienodai svarbi. Viskas gerai, kas gerai baigiasi, tačiau mes galvojame ir apie tai, kad po festivalio kiekvienas būtų sveikas, o ne tik gyvas“, – sako pašnekovė.

Medikė pasakoja, kad tokiose situacijoje ji dar labiau vertina savo kolegų darbą ir organizatorių svarbą.

„Koks žmogiškumas yra išlikęs – toks ir medicinos aptarnavimas. Neužtenka festivaliui tik vieno greitosios pagalbos automobilio – niekur užsienyje taip nėra. „Granatos Live“ festivalyje organizatoriai mums suteikė galimybę turėti savo medikų punktus, nes tik didelė profesionali medikų komanda gali garantuoti, kad pasirūpinsime visais dalyviais“, – tiki ji.

„Granatų“ festivalyje, kaip pasakoja J. Kriščiokaitytė, buvo įrengti du medicinos punktai, kurie buvo įrengti pavėsyje ir patogiose dalyviams vietose.

„Juose visą parą budėjo po keturis medikus, taip pat ir Kėdainių greitosios pagalbos automobilis. Esame labai dėkingi Kėdainių medikų komandoms, kurios su mumis yra jau keli metai iš eilės ir bendradarbiaujam taip šauniai, tarsi visus metus kartu dirbtume. Tarpusavyje medikai skirtinguose medicinos punktuose bendravo racijos ryšiu, visuomet skubiai reaguodavome į dalyvių iškvietimus. Komunikacija su savanoriais ir koordinatoriais buvo puiki. Kai festivalis baigiasi be rimtų traumų ir sudėtingų nutikimų – tik tada galime atsikvėpti. Būna labai smagu, kai užsuka dalyvis, kuriam padėjome prieš metus, ir pasako „ačiū“ dar kartą“, – džiaugiasi pašnekovė.

Medikė patikino, kad šių metų „Granatos Live“ festivalio vieta buvo preciziškai saugoma, o kiekvieno dalyvio sveikata buvo laikoma prioritetu. „Dirbame principu „Kiek Tavyje yra žmogaus“. Dėl to, kad tai organizatoriams rūpi, o mes darome viską, kad pasirūpintume kiekvienu dalyviu“, – DELFI pasakojo medikė.

Šių metų „Granatos Live“ akimirkos – DELFI nuotraukų galerijose:

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (36)