Praėjusį šeštadienį nacionalinę Eurovizijos atranką pradėjusi įžanginė laida supažindino su pirmaisiais 26 kandidatais. Rytoj bus parodyta antra tokia laida, kurioje specialiai konkursui sudaryta komisija paskelbs, kam suteikiama galimybė varžytis tolesniuose atrankos turuose.

Papiktino nesiskaitymas

Dar prieš parodant pirmosios įžanginės laidos įrašą pasklido kalbos apie konkurso rengėjų neorganizuotumą bei nepagarbą dalyviams. Į atranką neatvyko du gerai žinomi Lietuvos atlikėjai, o keli jų atsisakė gyvai atlikti kūrinį.

„Sportinis interesas dalyvauti Eurovizijoje pradingo iškart, kai pamačiau dalyvių sąrašą, - tvirtino kelerius metus iš eilės laimę nacionalinėje atrankoje bandęs atlikėjas Artas. - Anksčiau norą dalyvauti reikšdavo scenos Kučinskas, Riaubiškytė, „Bavarija“. O šįmet net neįdomu, kai eina vien tik naujokai. Tačiau į atranką neatvykau ne todėl, kad praradau norą dalyvauti. Priežastys kitos“.

Labiausiai Artą papiktino organizatorių nesiskaitymas su juo. „Paskambina man Eurovizijos redaktorius ir sako: „Artai, atvažiuok“. Aš, aišku, paklausiau, ar tai privaloma, ar reikės dainuoti. O man tik atsakė, kad laukia intriga, patikino, jog dainuoti tikrai nereikės.

Laidų filmavimas vyko dvi dienas - penktadienį ir sekmadienį. Man reikėjo pasirodyti antrą dieną. Pirmoje laidoje dalyvavo mano geri pažįstami, jie ir pasakė, kad atrankos komisija nori įrodyti, kokia yra šauni, verčia dainuoti bei atsakinėti į įvairius klausimus“, - pasakojo atlikėjas.

Per mažai stengiamasi dėl atlikėjų

„Nesuprantu, kaip komisija gali rodyti tokią nepagarbą muzikantams, - piktinosi Artas. - Turbūt norėta surengti realybės šou „Atvažiavai - dainuok“. Ir viskas tik dėl reitingų, kad žiūrovams būtų įdomu stebėti, kaip muzikantai elgiasi patekę į netikėtą situaciją. Džiaugiuosi, jog nevažiavau ten. Išsijungiau tądien telefono skambučio garsą, kad netrukdytų manęs su savo nesąmonėm“.

Po įžanginių laidų filmavimo atlikėjas vienam iš konkurso organizatorių - Jonui Vilimui - nusiuntė paaiškinimą, kodėl neatvyko į atranką. „Išdėsčiau susidariusią situaciją. Beje, ne aš vienas nieko dora apie tą atranką nežinojau. Kiti važiavo, gaišo savo laiką“.

Arto teigimu, niekur kitur nacionalinė Eurovizijos atranka taip neorganizuojama kaip Lietuvoje. „Kažkoks mokyklinis konkursas, kurį organizuoja mokinių komitetas. Atrankos vyks savaitgaliais, kai dainininkams - pats darbymetis. Lietuvos televizija turėtų labiau pasistengti, kad konkurso dalyviai turėtų komercinių paskatų dalyvauti. O dabar - jokios reklamos, nors dalyvių veidai turėtų visur mirgėti. Juk pasirinkti dalyvavimo laiko negalima, o pinigų už koncertus tenka atsisakyti“, - dėstė dainininkas.

Nesusipratimas ar išbandymas?

Praėjusį savaitgalį įžanginėje laidoje pasirodžiusi atlikėja Aistė Pilvelytė, nors į atranką ir atvyko, dainuoti atsisakė. Dėl to ji sulaukė komisijos priekaištų, o jos elgesys buvo vadintas ožiavimusi bei nepagarba komisijai.

„Nedainavau, nes nebuvau tam pasiruošusi. Į atranką atvažiavau iškart po egzamino, maniau, kad reikės pabendrauti tik su organizatoriais, o ne pačia komisija. Tačiau čia mane pasitiko žurnalistai, fotografavo, klausinėjo... Maža to: komisija dar primygtinai prašė atlikti savo dainą“, - pasakojo Aistė.

Tačiau mergina nieko bloga apie komisiją pasakyti nelinkusi, vadina susidariusią situaciją nesupratimu: „Dieną prieš atranką man paskambino ir pranešė, kad atsineščiau „minusą“ (dainininkų žargonu minusu vadinama fonograma, kurioje dainos žodžių negirdėti, tik muzika, - aut. pastaba), gal kartais prireiks perklausai. Tačiau atsitiko visai kitaip - kaip sugedęs telefonas“.

Paklausta, ar nemano, jog tai galėjo būti daroma tyčia, siekiant patikrinti dalyvius, Aistė nustebo: „Rimtai? Net nekilo tokios minties!“

Dalyviams nėra lengva

Daugiametis nacionalinės Eurovizijos atrankos koordinatorius Jonas Vilimas kategoriškai neigė, esą tyčia daryta, jog dalyviai būtų suklaidinti. „Visiems buvo pasakyta, kad atsineštų „minusą“ ir kad scenoje pasirodyti nereikės. Nesistengėme nieko klaidinti, bet jeigu jau tai virto išbandymu, tik geriau. Pripažįstu: atrankos sąlygos nebuvo ir nebus lengvos. Tačiau didžiojoje Eurovizijoje - dar sunkiau“, - tvirtino J.Vilimas.

„Į atranką atvyko visi dalyviai, išskyrus Viliją Matačiūnaitę bei Artą. Vilija man atsiuntė elektroninį laišką, kuriame nurodė nedalyvavimo priežastį: šiuo metu ji išvykusi iš Lietuvos, todėl neturi galimybių atvykti. Artas, praėjus keturioms dienoms po laidos filmavimo, taip pat atsiuntė paaiškinimą. Jis leido suprasti, kad yra per didelis tokioms atrankoms“, - tikino Eurovizijos koordinatorius.

Uteniškiai – diskvalifikuoti

Jonas Vilimas atskleidė, kad dalyvauti tolimesniuose atrankos turuose nebus leista maždaug dešimt penkiolikai prasčiausiai pasirodžiusiųjų. Keturi jų jau aiškūs: Minedas, Nykštukaz, Vilija Matačiūnaitė bei Artas.

Tačiau pro PB korespondentų akis negalėjo praslysti pirmoje įžanginėje laidoje pasirodžiusi uteniškių grupė „Anbo“, pristačiusi dainą „Juzi, Juzi“. Šis kolektyvas gerokai anksčiau Eurovizijai pasiūlytą kūrinį pristatė viename Vilniuje vykusiame koncerte, kurį transliavo Lietuvos televizija.

„Sudominote, - nustebo J.Vilimas, paklaustas, ar to daryti nedraudžia Eurovizijos taisyklės. - Ši grupė komisijai nepasirodė kaip pati prasčiausia. Jai būtų buvę daromos išlygos dalyvauti. Tačiau atsitikus taip, galiu pareikšti, jog šiai grupei nebebus leidžiama dalyvauti“.

Uteniškių kolektyvo „Anbo“ narys Rolandas neneigė, kad daina buvo pristatyta gerokai anksčiau. „Manėme, jog Eurovizijos sąlygos nedraudžia to daryti, kad svarbiausia kūrinio neįrašyti ir neišleisti prieš laiką“, - bandė aiškintis uteniškis.