Prieš keletą metų festivalyje nežinia iš kur atsiradęs ir nuo organizatorių daugiau nesitraukęs šuo, vėliau pramintas Bliuzu, penktadienį tradiciškai atidarys festivalį „Bliuzo naktys“ savo skardžiu balsu, o tuomet prasidės muzikos šventė, kuri prieš 25 metus buvo pirmą kartą surengta Pašiūrėje – paežerės statinyje šiaudiniu stogu.

„Tada festivalis buvo panašus į suneštinį balių: kiekvienas atsivežė, ką galėjo, – instrumentus, aparatūrą. Atvažiavo ir Vytautas Kernagis, kuris labai mėgo bliuzą, jis tapo konferansje. Mus paskelbė pirmuosius, taip ir atidarėme šį festivalį“, – tai, kas vyko prieš 25 metus, prisiminė „Tamsta“ vadas, muzikantas Arvydas Skernevičius, anuomet grojęs grupėje „Druska ir cukrus“.

„O aš tuo metu koncertavau kažkur prie jūros, bet atsirado kompanija, kuri kažin kodėl liepė važiuoti į Žemaitiją, prie kažkokio ežero, nežinia kur, į „bliuzus“. Su spingsulėmis ieškojome naktį tos Pašiūrės, o ten atvažiavę pamatėme gausybę ošiančių žmonių“, – pasakojo jau daugybę metų „Bliuzo naktis“ organizuojantis gitaristas Algirdas Barniškis-Blėka.

„Tai yra mano mėgstamiausias festivalis, kuriame renkasi labai daug šiltų žmonių, tokių hipių ir tai vyksta dangiškai gražioje vietoje. Ten yra tiesiog gera“, – sakė „Baltojo Kiro“ siela Tautvydas Paulius Augustinas.

„Aš parašiau dainą „Bliuzo naktims“ prieš kokius 333 metus, svajodamas, kad atsirastų toks festivalis. Parašiau, planavau „įkišti“ ją į kokį nors savo albumą, bet paskui pamiršau. Po daug metų atvažiuoju į Varnius, sutinku girtą girtutėlį žmogų, o jis eina ir dainuoja: „Bliuuuzo naktyyys“... Galvoju, kur man tai girdėta, ir staiga šovė, kad pats parašiau! Trečią nakties skambinu Blėkai, klausiu – iš kur jie gavo mano dainą. O Blėka ir sako: tu nežinai, tai jau tapo festivalio himnu“, – juokdamasis porino Aleksandras Belkinas.

Jo parašytas „Bliuzo naktų“ himnas savaitgalį dvi paras netils nei palapinių miestelyje, nei paežerėje, be abejonių, bus atliekamas ir ant scenos. Beje, scenų šiemet festivalyje bus net trys: Didžioji, Pašiūrės ir Vieno žmogaus scena prie legendinio Ąžuolo. „Ši scena bus skirta žmonėms, kurie nėra žinomi atlikėjai, bet mėgsta pagroti“, – pasakojo Blėka.

„Aš pats pasiprašiau į Vieno žmogaus sceną. Turiu kelis bliuzo gabalus“, – kalbėjo Tautvydas, su grupe „Baltasis Kiras“ pasirodysiantis ir Didžiojoje scenoje.

Ten koncertuos ir Giedrė, ji pasirodys kartu su galingu jungtiniu muzikantų ansambliu.

„Mano kolegos reiveriai tai priima su šypsena, bet kadangi vis augu, tai jau stabiliau jaučiuosi tokioje scenoje kaip „Bliuzo naktys“, taip sakant, perėjau nuo popso prie normalios muzikos“, – šypsojosi Giedrė.

Didžiojoje scenoje bus ir bliuzo žvaigždžių iš JAV. Grupės „The Reverend Peyton‘s Big Damn Band“ vokalistas Revas – „normalus amerikietis kaimietis“ – išsiskiria tuo, kad groja tristyge, padaryta iš šautuvo ir begrodamas dar pašaudo į taikinius.

„Nežinau, ar jis tai ketina atsivežti į Varnius, bet be šautuvo jis dar turi ir kastuvą, ant kurio užsitempė stygas ir juo sėkmingai groja. O jo būgnininko „raideryje“ yra ir kažkoks „nurautas“ plastmasinis kibiras, be kurio ant scenos jis net neitų, – pasakojo A. Barniškis. – Mes visuomet ieškome unikalių atlikėjų. Visi, kartą pagroję „Bliuzo naktyse“, veržiasi čia sugrįžti vėl, rašo ir kalba apie tai. Bet mes turime jiems atsakyti, kad negalime kviestis tų pačių nuolat, nes vis norime nustebinti savo publiką.“

„Amžiną atilsį bliuzmenas iš Toronto Brianas Coberis savo Facebooko profilyje naudojo mūsų nuotrauką su „Bliuzo naktų“ logotipu virš galvos. O viename dideliame interviu jis yra pasakęs, kad „Bliuzo naktys“ – geriausias festivalis, kokiame jam teko groti“, – priminė A. Belkinas.
Jis į Varnius šiemet tradiciškai atlėks savo mini autobusiuku, kuriuo, kaip juokauja, pakeliui surenka ne tik kolegas atlikėjus, bet ir visus tranzuotojus. „O mes važiuosime dviem motociklais ir automobiliu“, – sakė A. Skernevičius, turintis „Harley Davidson“ saloną.

„Bliuzo naktys“ yra atviros ne tik laisvos sielos žmonėms, bet ir jų augintiniams, tik šiems reikalingi antsnukiai, kitaip jie negalės patekti į pagrindinę festivalio zoną.

„Visų festivaliautojų Varniuose lauksime penktadienį nuo pat ryto. Orą sinoptikai žada gerą, savaitgalis pagaliau bus saulėtas, todėl susitikime „Bliuzo naktyse“ ir kartu vidurnaktį palinkėkime vieni kitiems ilgiausių metų ir uždekime legendines raides ežere“, – kalbėjo Blėka.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)