Pilies festivalyje - “Galybės Bokštas”

Prieš keturias dešimtis metų susikūrusios grupės, apie kurią ir dabar rašoma: “Jei pamatysite žmogų, sėdintį per “Tower of Power” koncertą, nė nesivarginkite tikrinti jo pulso – jis jau negyvas!”,- koncertą festivaliui, Klaipėdai, Lietuvai ir visai rytų Europai „dovanoja“ festivalio mecenatas UAB „Mūsų laikas“.

„Pilies festivaliui – Galybės Bokštas“,- pajuokavo „Mūsų laiko“ valdybos pirmininkas Rimantas Cibauskas, taip ir neišdavęs, kokia honoraro suma įrašyta užvakar pasirašytoje sutartyje su grupe.

Kadangi „Tower of Power“ – geidžiamiausias svečias XV Pilies festivalyje, daugiausia dėmesio buvo skirta būtent šiai grupei. Ir pasidžiaugta, kad festivalio konsultanto teisiniais klausimais Aido Palubinsko dėka pavyko susitarti, kad jų koncertą būtų galima filmuoti ir transliuoti per televiziją.

Vienas pagrindinių kozirių, kodėl paprastai savęs filmuoti - veltui - neleidžianti grupė – kaip ir nemaža dalis kitų Pilies festivalyje muzikavusių pasaulinio lygio įžymybių,- tas, kad į pirmas Europos džiazo festivalių gretas įsiveržęs Klaipėdos pilies džiazo festivalis ir dabar išlieka nemokamas.

„Manau, kad kai koncertuos „Tower of Power“ į Klaipėdą suvažiuos visų aplinkinių ir ne tik aplinkinių valstybių džiazo fanai,- sakė „Balticum TV“ direktorius Vladas Straupas.- „Už pinigus“ juos pamatyti dar galima, bet nemokamai – ne.“

Beje, nemokamai šeštadienio vakarą juos galės išvysti ir LTV2 kanalo žiūrovai. Lietuvos televizija planuoja pirmą kartą tiesiogiai transliuoti didįjį šeštadienio koncertą.

Jubiliejui – žvaigždžių fontanas

Didžiojoje festivalio scenoje Teatro aikštėje birželio 27, 28, 29 dienomis koncertuos vienuolika džiazo kolektyvų iš Europos ir JAV.

Penktadienio vakarą klaipėdiečiams ir miesto svečiams gros seno Klaipėdos Pilies džiazo festivalio bičiulio, nekart grojusio šioje scenoje kartu su įvairiausias atlikėjais, būgnininko Krzysztofo Zawadzkio įsteigta ir geriausia Lenkijoje per pastaruosius penkiolika metų tituluojama grupė „Walk Away“, grojanti fusion džiazą; „Jazz Orchestra of the Concertgebouw“ bigbendas iš Olandijos bei Lurrie Bell CHicago Blues iš JAV.

Šeštadienį bus galima išvysti ir išgirsti didžiausiu kolektyvu, reprezentuojančiu Jungtines Europos Sąjungos pajėgas (SHAPE) ir Šiaurės Atlanto Sutarties Organizaciją (NATO), vadinamą NATO Jazz Orchestra (NJO), „dainuojančia ir svinguojančia supermoterimi" pristatomą dainininkę Cecile Verny iš Prancūzijos. Į festivalio sceną sugrįš XIII festivalio metu publiką užbūręs būgnininkas Jojo Mayer. Tiesa, su kita komanda – „Depart“ (Šveicarija – Austrija). Ir – istorinis festivalio koncertas – “Tower of Power”.

Paskutiniąją festivalio dieną koncertą pradės NATO’s Jazz Messengers sekstetas (ES), iš jų džiazo estafetę perims grupės iš Vokietijos - trečiojo dešimtmečio džiazo, diksilendo ir svingo, šiuolaikinio džiazo, vokiškų liaudies melodijų diksilendo stiliumi grojantys “Charivari jazz band” bei visai kitokio stiliaus muziką atliekantis “Jazz Pistols” trio.

Ir užsigardžiavimui - į vieną gretą su “Tower of Power” džiazo kritikų bei vertintojų statomas gitaristas virtuozas Al McKay su Earth Wind & Fire iš JAV. Po kiekvieno iš didžiųjų koncertų – tradiciniai JAM session Džiazo klube "Kurpiai". O negalėsiantys atvykti į Klaipėdą džiazo fanai jau tradiciškai galės stebėti tiesiogines koncertų transliacijas internetu.

Festivalis grįš ir į senąsias erdves

Ilgiausiame ir didžiausiame per visą savo istoriją jubiliejiniame XV Klaipėdos pilies džiazo festivalyje džiazas skambės visą savaitę ir sugrįš į visas savo erdves. Koncertai vyks ir tose vietose, kuriose per keturiolika metų pabuvojo Klaipėdos pilies džiazo festivalis.

Jaunųjų – ir jaunų širdyje - džiazo atlikėjų iš Lietuvos koncertai birželio 22 – 29 dienomis vyks Laikrodžių muziejaus kiemelyje, Klaipėdos kultūrų komunikacijų centro Menų kieme, Klaipėdos universiteto Menų fakulteto koncertų salėje, Klaipėdos parodų rūmų kiemelyje, Klaipėdos koncertų salėje, Kretingos pranciškonų vienuolyno kieme, Palangoje. Klaipėdos Pilies džiazo atgarsiai pasieks ir Vilnių - muzikiniame bare "L'Amour" muzikuos Lurrie Bell CHicago Blues.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją