Trys daugiausiai komisijos ir žiūrovų balsų surinkę dalyviai keliaus į konkurso pusfinalį. Pirmuosius "eurovizininkus" vertino komisija - muzikologai Zita Kelmickaitė ir Darius Užkuraitis, kompozitorius Deivydas Zvonkus ir žurnalistas Ramūnas Zilnys.

"Aš laukiu iššūkių, kad visa komisija nuvirstų nuo kėdžių iš nuostabos. Jei nenuvirs, vadinasi, "Eurovizija" nepasisekė", - sakė Z. Kelmickaitė.

Jam antrindamas D. Zvonkus pasidžiaugė, kad šiais metais atrankoje jis mato daug jaunų atlikėjų. "Gerai, kad nėra močiučių, nes jos "Eurovizijoje" buvo jau pernai", - šmaikštavo kompozitorius.

DELFI galerijoje - nacionalinės "Eurovizijos" atrankos dalyviai:

Duetas su latve

Ketvirtadienio vakarą "eurovizinį" kūrinį žiūrovams pristatė Vudis ir įspūdinga jo kolegė Samanta-Tina iš Latvijos. Pernai su vaikinų grupe "Dar" debiutavęs Arvydas Martinkėnas-Vudis šiais metais "Euroviziją" nutarė išmėginti ir su mišriu duetu. Jie atliko dainą "Hey chaki – mama", kuriai muziką parašė Vudis. Žodžius atlikėjo kūriniui rašė graikas Gorgis.

"Vudis pernai su Gorgio kūriniu tik per plauką nelaimėjo "Eurovizijos", - prisiminė D. Užkuraitis. Komisijai šiųmetinis kūrinys patiko, tik šiauriečiams atlikėjams, anot jų, pritrūko pietietiško parako. Nesuprato muzikologai ir latvės robotuko šokio, tačiau šis duetas pelnė itin palankius komisijos vertinimus.

Beje, Vudis "Eurovizijoje" dalyvaus ir su vaikinų grupe "Dar". Paklaustas, kodėl nutarė išmėginti savo kolektyvų konkurenciją, atlikėjas prisipažino: "Aš norėjau pamėginti konkuruoti su pačiu savimi."

Konkursui kūrinį "Dance the night" pasirinko Vincentas Linkevičius su grupe. Hipsterišką įvaizdį pasirinkęs jaunuolis komisijos savo daina pernelyg nesužavėjo. Vincento daina jiems priminė praėjusio dešimtmečio George Michael dainų stilių, iki kurio lietuviui dar palinkėjo paaugti.

Jauniausi dalyviai

"Eurovizijoje" jėgas bando ir šešiolikmetis Gabrielius Vagelis, kuriam dainą "Sacrifice" parašė "Universal Music" kūrėjai. "Šiuo metu Europoje populiarūs skaistaus veido jaunuoliai, todėl galbūt pasisektų", - jaunojo dalyvio pasirodymą pakomentavo D. Zvonkus.

Kitais metais šešioliktąjį gimtadienį švęsianti Ugnė Smile "Eurovizijoje" debiutavo su pop-roko kūriniu "Call to you mum". D. Užkuraitis pasidžiaugė dėl jauniausios dalyvės pasirinktos rokeriškos tematikos. "Lietuvoje apskritai trūksta gerų roko balsų. Jūsų tikrai laukia šviesi ateitis", - prognozavo muzikologas.

Užkliuvo neįjungti instrumentai

"Saulės broliai" ketvirtadienį pristatė savo naujausią dainą "Loreen". Smagų humoristinį kūrinį apie šių metų "Eurovizijos" nugalėtoją parašę muzikantai, anot komisijos, Švedijoje gali būti nesuprasti. O pasirodyme naudojamas Arnoldo Lukošiaus šokio elementas - visai neatspindi tikrojo - lyriško - grupės veido.

D. Zvonkus liko sužavėtas "Saulės brolių" sugebėjimu groti scenoje su neįjungtais instrumentais (konkurse taisyklės leidžia groti jau iš anksto įrašytą muziką - tik vokalas privalo būti atliekamas gyvai, - DELFI). Tačiau grupę užstojo vedėjas Andrius Rožickas, priminęs, kad televizijos chorų projekte būtent D. Zvonkaus choras dainavo su butaforiniais mikrofonais, o apie tai Andriaus Mamontovo išplatintas įrašas sukėlė daug diskusijų muzikiniame pasaulyje.

Valerija Iljinaitė-Valery atliko dainą "Kate's Morning at 10:08". Šis kūrinys komisijos neįtikino. Anot D. Užkuraičio, jis šiam konkursui yra per sunkus.

Savo kūrybos daina "Something" atstovauti Lietuvai norėjo ir Andrius Pojavis. Su fraku ir "cilindru" pasipuošęs atlikėjas sulaukė didelio komisijos dėmesio. "Kaip tik scenoje vienas vyras, taip ir kyla ranka rašyti didesnį pažymį, - simpatijų neslėpė Z. Kelmickaitė. - Bet daugiau "mėsos" scenoje jums tikrai nepakenktų." Tačiau kiti komisijos nariai nepritarė tokiai idėjai, nes tuomet pasirodymas atrodytų tipinis, o dabar jis turi savotiško magnetizmo.

Muzikinio televizijos projekto nugalėtoja Julija Jegorova atliks užsienio autorių parašytą dainą "I'll Carry You". Ši daina, anot komisijos, yra tipinis "eurovizinis" kūrinys, tačiau atlikėjai palinkėjo dar patobulinti jo atlikimą.

Atrankoje į dainų konkursą svečių teisėmis viešėjo Kauno "Šampaninis" choras su Raigardu Tautkumi priešakyje.

Vertins ir slapta komisija

Šeštadienį tiesioginiame LRT eteryje pirmąsias "eurovizines" dainas vertins žiūrovai bei komisija. Tiesa, nacionalinėje atrankoje viešąją komisiją papildys ir dvidešimt nematomų narių, kurie taip pat galės išreikšti savo nuomonę apie „Eurovizijos“ dalyvių kūrinius. Jie pasirodymų scenoje nematys, - jiems bus nusiųsti tik jų įrašai, todėl slaptoji komisija vertins tik muzikinius atlikėjų sugebėjimus, ne jų sukneles ar sceninį įvaizdį.

„Kodėl nematoma? Nes pastaruoju metu televizijos šou sumenkino komisijos autoritetą. Todėl yra daug kompetentingų žmonių, galinčių profesionaliai įvertinti muzikinius pasirodymus, bet nenorinčių viešintis per televiziją“, - anksčiau DELFI yra pasakojęs A. Giržadas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (27)