„Kai pilkapius uždengia plonytis sniegas, iš savo amžinųjų buveinių pakyla „Dūšelės“. Labai lauktos ir pasiilgtos, jos renkasi lakti pieno. Mainais jos pasakoja apie Brolio ir Sesės kelionę ant trapios dviejų pasaulių ribos“, – poetiškai muzikos projekto esmę apibūdina Aistė Smilgevičiūtė.

Mitologinė drama „Dūšelės“ pirmą kartą buvo parodyta prieš septynerius metus Karmazinų pilkapyne. Vėliau kūrinys buvo atliekamas įvairiose istorinėse Lietuvos vietose greta pilkapių ir piliakalnių.

„Dūšelės“ alegoriškai kalba apie mirtį ir gyvenimą; nusako mistinę sielos kelionę į anapus; brėžia dviejų pasaulių – realaus žemiškojo ir mitologinio anapusinio – ribas. Į šiuolaikinį muzikos ir poezijos rūbą įvilktas kūrinys pasakoja apie Brolį, mirusį įkandus gyvatei, ir Sesę, kuri susirengė į anapusinį pasaulį jo vaduoti. Vos atvykus, ją pasitinka alkanos protėvių vėlės. Pamaitintos medumi, pagirdytos pienu jos atskleidžia senovinį užkalbėjimą, gelbstintį nuo gyvatės nuodų. Sesės laukia labai ilga, kupina sunkių užduočių, kelionė iki Brolio buveinės.

Dramos idėjos autorius ir kūrėjas kompozitorius Rokas Radzevičius pasakoja, kad mitologinės dramos audeklas nuaustas remiantis ne vien kūrybine intuicija. Čia persipina baltų mitologijos lobynai, apeiginiai mirusiojo palydėjimo tekstai, senųjų pasakų ir raudų siužetai, autentiški liaudies dainų motyvai.

„Vienas įdomesnių akcentų yra, dar prieškario folkloro rinkėjų užfiksuota, malūnininko pašvilpauta melodija, kuria jis prišaukdavo vėją. Panaudojome šį autentišką folkloro deimančiuką prieš pat finalą, kuomet Sesė bandė prisikviesti vėją, kad iškeltų juos iš mirusiųjų karalystės“ – prisimena R. Radzevičius.

Ypatingam muzikinės mitologinės dramos skambėjimui aukštaskliautėje Šv. Jonų bažnyčioje grupė ketina panaudoti ir ten esančius vargonus. Dalį kūrinių jų improvizacijomis papuoš vakaro svečias Vitalijus Neugasimovas.

Dūšelių lūpomis scenoje kalbės vokalinė grupė „Baltos sielos“. Ypatingą nuotaiką kurs meniškas šviesų dailininko Mariaus Selevičiaus bei jautrus garso režisieriaus Valdo Karpuškos darbas.

A. Smilgevičiūtė ir SKYLĖ specialiai šiam koncertui išleidžia vinilo plokštelę „Dūšelės“. Dvigubame LP – mitologinės dramos įrašas, darytas gyvo garso koncerte, Karmazinų pilkapyne. Koncerto Šv. Jonų bažnyčioje lankytojai turės galimybę šią itin riboto tiražo vinilo plokštelę įsigyti pirmieji.

Vienintelis „Dūšelių“ parodymas – lapkričio 9 d. Šv. Jonų bažnyčioje, Vilniuje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją