Pasak būsimos skulptūros autorių, kadangi „Kunigaikštis Vildaugas“ idėją geriausiai reprezentuoja pats jos autorius, tai skulptūroje neįmanoma išvengti nepavaizdavus jo paties. Reikia pabrėžti, kad S. Urniežiaus atvaizdavimas yra tik idėjos „Kunigaikštis Vildaugas“ išraiškos būdas, o ne paminklas jam pačiam.

Šiame skulptūriniame sumanyme neišvengiamai susipina du personažai: kunigaikštis Vildaugas, gyvenęs „anais laikais“ ir jo reprezentantas S. Urniežius iš dabartinės Pilies gatvės.

Simbolika ir atributai naudojami skulptūroje taip pat yra iš abiejų personažų ir apjungiami vienos „Kunigaikšio Vildaugo“ idėjos.

Kasdienybėje įprasta matyti S. Urniežių su neatskiriamais ir iš karto atpažįstamais atributais: skrybėle, pypke, knyga, alaus buteliu ir visiems gerai žinoma jo atliekama daina - „Amerika“.

Kunigaikštis Vildaugas, girdėtas daugiausia iš S. Urniežiaus pasakojimų, mums suprantamas miglotai ir, anot Stasio, yra kilęs iš Gediminaičių, o jo herbe turėtų būti pavaizduotas vilkas.

Skulptūra „Kunigaikštis Vildaugas“ yra tęstinio projekto „Miesto istorijos“ dalis. Projektas „Miesto istorijos“ sumanytas 2007 m. ir pradėtas vykdyti 2008 m. Sumanymo tikslas - atspindėti Vilniaus miesto istorijos momentus ir ryškius personažus. Tai galėtų būti tikros istorijos ir „nerealūs“ įvykiai, atsitikę Vilniaus mieste, žinomi ir išgalvoti, fantastiniai personažai, nebūtinai akcentuojant jų portretiškumą.

Menininkai turi teisę į savo istorijos kūrimą, kuri nebūtinai atitinka realius praeities įvykius, perteikiami per individualų požiūrį į pasirinktą istorijos momentą, jungiasi su mūsų laikmečio dvasia.
Nepaisant visa to, skulptūros autorius Artūras Maksimilianas yra tikras, kad „Kunigaikščio Vildaugo“ idėja yra verta įgyvendinti Užupyje, prie „Galeros“, gausiai lankomoje miesto vietoje, kur dažnai mėgsta atsilankyti ir pats S. Urniežius.

Šitas projektas yra alternatyvaus meno reiškinys, kurį autorius atlieka savo iniciatyva.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)