Dešimtasis „Rokiškio klasikinės muzikos festivalis“ yra ypatingas – jubiliejinis, sudarytas iš geriausių, gražiausių visų praėjusių festivalių momentų. „Tai atlikėjai, kūriniai, instrumentai… Visa festivalio dėlionė – šventės formos, pakilios nuotaikos ir geros muzikos. Festivalyje laukiame visų: jau turinčių suformuotą gomurį muzikos skoniui, tik brendančių į šią sritį, o ypač – pirmą kartą atversiančių duris į koncertus“, – sako organizatoriai.

Festivalio programoje – 3 kamerinės muzikos vakarai, kuriuose programas atliks lietuvių ir prancūzų muzikų jungtiniai ansambliai. „Šventiniam festivalio atidarymo koncertui pasirinkome ypatingą aurą turintį opusą - 1725 m. A. Vivaldi sukurtą keturių koncertų ciklą „Metų laikus“. Tai kūrinys, kuriam abejingų nėra – per šimtmečius jis tik dar labiau brendo ir kristalizavosi į tikrą šedevrą.“ Koncertų dalyviai – žymiausių Lietuvos ir Prancūzijos orkestrų nariai, tarptautinėse scenose pripažinti muzikai D. Dėdinskaitė (smuikas), G. Pyšniak (violončelė), D. Juozapaitienė (altas), J. Zajančauskaitė (smuikas), S. Zajančauskaitė (fortepijonas), R. Jacob (smuikas), J. Pasquier (altas), S. Jacob (violončelė).

Koncertuose daug dėmesio skiriama lietuvių kompozitorių muzikai – skambės M. K. Čiurlionio, A. Šenderovo, L. Narvilaitės muzika. Viena iš pagrindinių festivalio idėjų – jungti skirtingas mokyklas, patirtis ir istorijas turinčius muzikus į bendrus projektus. Šiais metais didžiuosius F. Mendelsohn ir M. Brux styginių oktetus atliks vienas ryškiausių Lietuvoje styginių kvartetas „Mettis“ ir kvartetas iš Prancūzijos „Pâris“.

Kaip ir kasmet, taip ir šiemet festivalis pristato dailės meno parodą. Šiais metais svečiuose – prancūzų grafikė M.- N. de Rohozinska. „Grafika yra itin kruopštus, nuoseklus, begalinės precizijos reikalaujantis įdirbis, nekalbant, savaime aišku, apie talentą. Visa tai kažkuo panašu į instrumento valdymą – muzika, besiliejanti iš po muzikantų pirštų, turi būti laisva, įkvėpimo pagauta, bet kartu tai – smulkmeniško ir delikataus darbo vaisius, išryškintas ant žinių ir estetikos pagrindo bei pagardintas gebėjimais. M. -N. de Rohozinskos kūryba yra itin savita: jos braižas – išskirtinis, temos – universalios, liečiančios visus žmones. Jos akis – ieškanti grožio paprastume, ranka – preciziškai rėžianti kaltuką vario lentoje taip, kad jos darbai yra gyvi, išsakantys didžiausias pasaulio negandas kasdieniais vaizdais. Tai labai koncentruota ekspozicija, emocijų ir grožio užtaisas“, – pasakoja organizatoriai.

Šiemet programoje pirmą kartą vyks literatūrinis susitikimas. Svečiuose - Paryžiuje gyvenantis, praėjusių metų Nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatas Valdas Papievis. „Festivalis labai natūraliai išvydo šviesą, atsirado mūsų galvose ir dienotvarkėje – koncertų sukristalizavimas į vieną vietą, vienu metu, su įdomiais artistais… Prie jų prijungėme ekspozicijas, baletą, vėliau edukacinius koncertus… Darsyk viskas nuosekliai ir organiškai dėliojosi. Garsas, šokis, vizualus menas bei literatūra mus supo nuo vaikystės, glaudžiai esame su tuo surištos. Mūsų ilgai puoselėta svajonė surengti literatūrai skirtą vakarą šiais metais išsipildė - esame labai laimingi, kad pagaliau radome bendrą laiką šiam ilgai lauktam susitikimui su gerbiamu Valdu Papieviu“, – pasakoja organizatoriai. Susitikimo metu autorius pasakos apie literatūrą, kūrybą, gyvenimo filosofiją, patirtis. Organizatoriai džiaugiasi, kad festivalio metu bus pristatyta ir naujausia rašytojo knyga.

Dar vienas svarbus festivalio akcentas - edukaciniai koncertai vaikams. Šiemet jaunajai kartai bus pristatys šokio menas – Nacionalinės M. K. Čiurlionio menų mokyklos baleto skyriaus mokiniai pristatys J. Kelero pasakos motyvais sukurtą šokio spektaklį vaikams „Karalaitė Murzė”. Vakariniame baleto koncerte žiūrovai išvys gražiausius klasikinio baleto ir modernaus šokio specializacijos mokinių paruoštus koncertinius numerius.

Paskutinę festivalio dieną nuskambės koncertas „Post Scriptum“ – tai koncertas, skirtas šeimai ir brangiausiems žmonėms, tai koncertas, skirtas visai šeimai – ir tėveliams, ir seneliams, ir mažiems, ir dideliems! Festivalio svečiai – taip pat šiais metais kūrybinės veiklos dešimtmetį minintis charizmatiškasis trio „Claviola“.