Motinos šimtmečio jubiliejui besirengiantis poetės sūnus 67-erių metų Saulius Bučas sako, kad po motinos mirties jo su tėvu, skulptoriumi Bernardu Buču į Nėries atminimo iškilmes beveik nekviesdavo - sovietiniais laikais tėvą laikę "smetoniniu" menininku, prasidėjus Atgimimui - sovietiniu, nes Lenino biustus kartu su juo - Sauliumi, darę.

Nėries tėviškėje Kiršuose, netoli Vilkaviškio, kartu su žmona Laima ūkininkaujantis S.Bučas teigia, kad ir dabar jo motinos garbei skirtos šventės - tik išoriškai gražios. Šeima nesulaukianti valdžios institucijų paramos saugoti Nėries atminimą, tvarkyti tėviškę.

“Prisideda tai kartais prieš “Poezijos pavasarius”, pagrėbsto aplinką, prie pamatų nupjauna žolę. Tuo ir baigiasi. Pažadais pamalonina ir tiek,” - sako Saulius Bučas.

Kiršuose Salomėja Bačinskaitė-Nėris praleido visą savo vaikystę, čia atvažiuodavo ir studijų metais, rašė pirmuosius eilėraščius. Dabar čia išlikę du dar prieškariu statyti tvartai, bei gyvenamojo namo pamatai. Senojoje Bačinskų sodyboje, dar daug kas primena Salomėją Nėrį. Nors karas sunaikino gyvenamąjį namą, tačiau tebeauga alyvų krūmai, tebežaliuoja diemedis, svyra senos obelys. Čia ir Širvinta, apie kurią dienoraštyje poetė rašė: "Kad nebūtų Širvintos, tai visa būtų kitaip. Ir mano gyvenimas, ir būdas daug nuo tos vietos priklauso".

Nėries sūnus sako norėtų, kad motinos tėviškė būtų vėl atkurta - atstatytas namas, kurio brėžiniai dar yra išlikę, kluonas. Vilkaviškio savivaldybės atstovai sako lėšų tam neturintys. Patys Bučai sako bent dalį lėšų tėviškei tvarkyti galėtų surinkti iš leidyklų, tiražuojančių Nėries poezijos rinktines. Autorinio honoraro poetės artimiesiems leidėjai sovietiniais metais nemokėję. Tačiau vilties gauti honorarą už motinos literatūrinio palikimo tiražavimą, anot Autorių teisių gynimo agentūros atstovų, S.Nėries sūnui Sauliui nėra ir šiandien.

”S.Nėries turtinės teisės nebesaugomos, nes ji mirė 1945 m. Ir jos turtinių teisių saugojimo terminas baigėsi 1961 m. Pagal dabar galiojantį autorių teisių įstatymą yra tas terminas visą autoriaus gyvenimą ir 70 m. po jo mirties, tačiau iki 73 metų galiojo 15 metų terminas”, – “Panoramai” sakė LATGA-A Juridinio skyriaus vedėja Gerda Leonavičienė.

Poetės artimieji sako nenuleisiantys rankų, ir jau kreipėsi į advokatus. Tėviškei atstatyti jie ieškantys rėmėjų, tikisi paramos iš ES struktūrinių fondų. Nes nebenorintys prarasti ir šių S.Nėries namų. Sako, esą skaudžiai pasimokę - namą Palemone, kur beveik prieš 70 metų gyveno Salomėjos ir Bernardo Bučų šeima - valdžia sovietiniais metais iš artimųjų nuomojusi, paskui pradėjusi restauracijos darbus, galop privertė parduoti už simbolinę kainą ir įkūrė Palemone Salomėjos Nėries memorialinį muziejų. Poetės sūnui priklausanti žemė ten negrąžinta iki šiol.

Šaltinis
Lietuvos televizijos Naujienų tarnyba
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)