Festivalio konkursinę programą sudaro penkių lietuviškų pjesių skaitymai, dauguma šių metų festivalyje dalyvaujančių pjesių autorių – debiutantai. Pirmajame festivalio etape rengiamam konkursui autoriai buvo kviečiami teikti ne užbaigtas pjeses, o jų idėjas. Konkurso vertinimo komisijos atrinktos penkių pjesių idėjos toliau buvo plėtojamos kūrybinėse dirbtuvėse su profesionalaus dramaturgijos eksperto-kuratoriaus pagalba. Juo šįmet sutiko tapti vengrė Anna Lengyel, buvusi garsaus teatro „Kretakor“ dramaturgė ir režisieriaus Arpado Schillingo spektaklių bendraautorė.

Kita naujovė yra tai, kad jau nuo pirmojo etapo dramaturgai bendradarbiavo su režisieriais, pakviestais pristatyti jų kūrinius festivalyje. Bendro kūrybinio proceso rezultatai – pjesių skaitymai – bus parodyti pirmosiomis festivalio dienomis. Žiūrovai pamatys Laimos Vincės „Vertėją“ (rež. Tomas Jašinskas), Teklės Kavtaradzės „Namisėdą“ (rež. Gabrielė Tuminaitė), Birutės Kapustinskaitės „Marių ir Marą“ (rež. Vilius Malinauskas), Gabrielės Labanauskaitės „Raudonus batraiščius“ (rež. Yana Ross) ir Rojaus Slogos parašytą ir režisuotą „Mėtų slėnį po marmuriniu dangumi”. Iš labai skirtingų pozicijų, per įvairius, dažniausiai jaunų veikėjų portretus, pjesėse analizuojamos socialinės temos – nuo imigracijos iki homoseksualų teisių, nuo šiuolaikinių subkultūrų iki masinės produkcijos paveiktos visuomenės.

Taip jau sutapo, kad festivalio svečiai – taip pat dramaturgijos debiutantai. Svečių programoje režisierius Valentinas Masalskis kartu su „Trupe P.S.“ pristatys Mindaugo Nastaravičiaus pjesę „Paukštyno bendrabutis“, taip pat parodysime teatro „Utopija“ spektaklį „Titrai/Subtitles“ (pjesės autorius ir režisierius Darius Lukas Piraitis), „Gyčio Ivanausko teatro“ premjerą pagal Akvilės Melkūnaitės pjesę „Marko (Kavolių kabaretas)“ ir Krasnojarsko krašto lietuvių tautinės kultūrinės autonomijos „Lietuva“ teatro „Pasaulis“ parengtą Andriaus Darėlos pjesės „Mirusi upė“ skaitymą.

Teatras suinteresuotas plėtoti atnaujintą „Versmę“, kad šis svarbus renginys duotų apčiuopiamus vaisius. Todėl įsipareigoja mažiausiai vieną pjesės skaitymą kartu su jo kūrybine komanda paversti visaverčiu spektakliu ir jį įtraukti į repertuarą.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją