Kauno technologijos universiteto (KTU) Studentų miestelyje atgimusi XXI amžiaus Džokonda – tai meninis kūrinys, kuriame persipina istorija, menas ir technologijos. Menotyrininkų teigimu, savo interaktyvumu išsiskiriančią KTU „Moną Lizą“ galima priskirti muralistinei gatvės meno kūrybai, kartais dar vadinamai naujuoju muralizmu.


Moderni freska į praeivius žvelgia pro LED akinius – tai ne tik šiuolaikinė genialaus italų menininko ir inžinieriaus Leonardo da Vinči paveikslo interpretacija, bet ir technologinė gudrybė, suteikianti galimybę ja besigrožintiems praeiviams pritaikyti matematikos žinias praktikoje. Technologija veikia nuolatos, ne tik Kauno šviesų festivalio metu.


Išmaniuoju telefonu prisijungus prie interneto svetainės ir išsprendus pateiktus matematinius uždavinius, leidžiama pasirinkti ir pakeisti Moną Lizą puošiančių LED akinių spalvą. Ateityje užduotis planuojama atnaujinti, keisti jų sudėtingumo lygius ir lempučių variacijas.


Monos Lizos piešinys slepia dar vieną siurprizą – fotografinę „akį“. Jame įtaisyta kamera Mona Liza gali fotografuoti savo lankytojus – tereikia toje pačioje prisijungti prie skilties „Įsiamžink“ ir pasirinkti funkciją „fotografuotis“. Padarytai nuotraukai uždedamas specialus rėmelis, o ji išsaugoma fotogalerijoje. Fotografijas galima išsisaugoti savo išmaniajame įrenginyje, dalintis socialiniuose tinkluose.


Trys savaitės piešimo


Menininkas Linas Kaziulionis šiuolaikinės Džokondos atvaizdą tapė teptukais ir voleliais, naudodamas akrilinius fasadinius dažus, o norėdamas išgauti intensyvią spalvą naudojo purškiamus aerozolinius dažus. Tam, kad ant vieno iš KTU bendrabučių sienos atgimtų „Mona Liza“, L. Kaziulionis sunaudojo apie 40 litrų dažų. Naudodamas pigmentus, menininkas maišė piešiniui tinkamus atspalvius. Didžiulis iššūkis buvo išgauti 3D efektą, nes spalvos turėjo būti sumaišytos ypatingai tiksliai.


Ryškiomis, skirtingų atspalvių ir tonų „Monos Lizos“ piešinio spalvomis pasirūpino ilgametė rinkos lyderė Skandinavijos šalyse – bendrovė „Tikkurila“, parinkusi tinkamiausius fasadinius dažus „Vivacolor Hansa Sokkel“.


„Atsižvelgiant į Lietuvos klimato sąlygas, dažomo paviršiaus ypatumus ir piešiniui reikalingų spalvų įvairovę buvo parinkti būtent šie dažai, kurie yra atsparūs ultravioletiniams spinduliams ir nepastovioms oro sąlygoms. Dažai „Vivacolor Hansa Sokkel“ ypač gerai sukimba su įvairiais paviršiais: tinku, betonu, cinkuotais metalais ir kitais. Be to, galima rinktis iš daugiau kaip 38 tūkst. atspalvių“, – sakė „Tikkurila“ atstovė Rūta Labeikienė.


Jos teigimu, vienos svarbiausių įmonės vertybių – novatoriškumas ir rūpinimasis aplinka: „Dėl šios priežasties stengiamės remti ne tik aplinką tausojančius, socialiai atsakingus, bet ir kūrybiškus, meninę vertę turinčius miestui ir jo gyventojams skirtus projektus.“

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt