Renginį mėgina persivilioti Vilnius

Pernai surengęs pirmąją tarptautinę bonsų parodą ir vienam birželio savaitgaliui gimtąjį Alytų pavertęs Lietuvos sostine, verslininkas Kęstutis Ptakauskas tikisi, jog šiemet miestas sugebės išnaudoti renginį, kurį, preliminariais skaičiavimais, turėtų aplankyti per 40 tūkst. žiūrovų (nemažai jų mūsų mieste praleis net keturias dienas).

"Surengti tarptautinę bonsų parodą šalyje, kurioje jų auginimo tradicija nepaplitusi, - ganėtinai sudėtinga, juolab šiemet praplėsta kultūrinė renginio programa lėmė didelę sąmatą, siekiančią per 400 tūkst. Lt. Suprantu, finansiškai šis renginys Alytui yra sunki našta, todėl, man atrodo, labai svarbi miesto pozicija - jei nuspręsime, kad jis mums visiems reikalingas, kiekvieno verslininko garbės reikalas bus kaip nors prie jo prisidėti", - sako K.Ptakauskas, neabejojantis, jog prestižinis renginys galėtų reprezentuoti Dzūkijos sostinę ir kurti jos kultūrinį įvaizdį.

Ne paslaptis ir tai, jog langą į Japonijos kultūrą atvėrusį unikalų renginį jau antrus metus mėgina persivilioti Vilnius, tačiau Kęstutis tokiems kvietimams kol kas atsispiria, kaip pats sako - iš patriotizmo. Ar jo užteks ilgam - priklausys nuo Alytaus miesto bendruomenės ir valdžios. Ši, nutilus antrosios tarptautinės bonsų ir suiseki parodos "Alytus 2005" šurmuliui, turės pagaliau apsispręsti: būti ar nebūti prestižiniam renginiui Dzūkijos sostinėje?

Pamatysime geriausių Europos bonsų kolekciją

Per dešimtį metų savo rankomis tuščioje vietoje sukūręs unikalų Ryto Rasos sodą, o dabar norintis Alytų paversti japoniškos kultūros sostine, siejančia savo ateitį su kultūriniu turizmu, K.Ptakauskas neabejoja, jog vieno žmogaus iniciatyva ir užsidegimas gali nuversti kalnus.

Dėl alytiškio japonų kultūros entuziasto asmeninių ryšių birželio 16-19 dienomis miesto teatre bus galima pamatyti labai brangią geriausių Europos bonsų kolekciją, kurioje - pusantro šimto mažųjų medelių, taip pat trys dešimtys suiseki (akmenų ir uolų menas) kompozicijų.

Savo bonsus į Alytų atveš meistrai iš dešimties Europos šalių, Japonijos ir JAV. Jie ne tik pristatys savo kūrinius, bet ir demonstruos bonsų formavimo techniką, pasakos apie jų auginimo paslaptis ir filosofiją.

Anot K.Ptakausko, pakviesti geriausius Europos bonsų meistrus pavyko tik todėl, kad pernai Alytuje surengta paroda buvo puikiai įvertinta, o jos dalyviai padarė labai gerą reklamą ir renginiui, ir Alytui. Pastarojo vardas jau siejamas su japoniškos kultūros reprezentacija.

Alytiškio sukurtas sodas pristatomas "Expo 2005"

K.Ptakauskas mano, jog ypač įvairioje II tarptautinės bonsų ir suiseki parodos "Alytus 2005" kultūrinėje programoje įdomių dalykų turėtų atrasti įvairaus amžiaus ir poreikių alytiškiai bei miesto svečiai. Keturias dienas Alytuje vyks ne tik parodos, bet ir paskaitos, konferencijos, praktikumai, seminarai, bus mokoma tradicinių japoniškų menų, pasakojama apie šios šalies kultūrą.

Renginyje bus galima įgyti praktinių žinių (pavyzdžiui, plačiau sužinoti apie bonsų technikos taikymą praktikoje - sodo, kraštovaizdžio projektuose, formuotų medžių priežiūrą), taip pat susipažinti su savita Japonijos kultūra. Paskaitas skaitys humanitarinių mokslų srities filosofijos ir istorijos krypties habilituotas daktaras Antanas Andrijauskas, keliautojas, istorijos mokslų daktaras Romualdas Neimantas, užsieniečiai lektoriai.

"Visiems parodos lankytojams pasiūlysime patiems išmėginti įvairius tradicinius Japonijos menus, origamį, kaligrafiją ir pan. Galbūt, neatradę savyje tautinio meno gyslelės, jie susidomės kitos šalies kultūra?" - svarsto K.Ptakauskas, kurio, patyrusio Afganistano karo siaubą, gyvenimą kadaise taip pat pakeitė į rankas atsitiktinai pakliuvusi japoniško sodo nuotrauka, o jo kūrimas tapo keliu į vidinio pasaulio harmoniją.

Kęstučio sukurtas Ryto Rasos sodas, jau ne kartą stebinęs japonus, svečioje šalyje atrandančius krislelį savo sielos, pristatomas ir Lietuvos ekspozicijoje tarptautinėje parodoje "Expo 2005", šiemet vykstančioje Japonijoje. Į renginį Alytuje žada atvykti Lietuvos ekspozicijos komisaras Romas Jankauskas, pristatysiantis šią parodą reprezentuojančių fotografijų ciklą.

Japonai kardų meistrai pūs žaizdrą Rotušės aikštėje

Tarptautinė bonsų ir suiseki paroda "Alytus 2005" šiemet okupuos ne tik miesto teatrą, savivaldybės salę, bet ir Rotušės aikštę, kurioje bus pastatytos tradicinės japoniškos raku keramikos degimo krosnys. Žiūrovai galės susipažinti su keramikos technologija, patys išmėginti savo meninius gebėjimus. Vieną raku degimo krosnį po parodos žadama padovanoti Dailiųjų amatų mokyklai.

"Žiūrovai pamatys ir unikalią dvylikos samurajų kardų kolekciją. Tarpininkaujant Japonijos Vyriausybei, į Dzūkijos sostinę pavyko pakviesti tris japonus kardų meistrus. Drauge su alytiškiu kalviu Andriumi Liaukumi jie parodys metalo grūdinimo procesą, žemės užtepimo ant kardo ceremoniją, demonstruos, kaip ant kardo užrašomi meistrų vardai", - pasakoja K.Ptakauskas.

Taip pat bus galima susipažinti su tradicine japonų origamių - popieriaus lankstymo - technika. Žinoma Lietuvos origamių meistrė Laima Liutkienė rodys savo ir auklėtinių darbus, skaitys paskaitas, surengs praktinius seminarus parodos lankytojams, kaip ir kaligrafijos meistrė Dalia Dokšaitė bei jos mokyklos "Tušo kelias" mokiniai.

Šurmuliuojant parodai bus sukurtas japoniško stiliaus sodas. Čia vyks teatralizuotas arbatos gėrimo ritualas pagal visas japonų tradicijas, Japonijos laikinasis reikalų patikėtinis Lietuvoje Eizo Kaneyasu papasakos apie šio meno ištakas, o ponia Taeko Kaneyasu atliks arbatos gėrimo ritualą.