Knygos pristatymą ir parodos atidarymą muzikiniais garsais papildys Aušra, Aistis ir Artūras Gelusevičiai.

Pasak knygos „Osvaldas Jablonskis. Šiuolaikiniai lietuvių dailininkai“ sudarytojos ir įvadinio teksto autorės Violetos Krištopaitytės, dailininkas Osvaldas Jablonskis atstovauja „kaunietiškajai“ akvarelės mokyklai. Šalia klasikų Česlovo Kontrimo (1902–1989), Petro Stausko (1919–2003), Algirdo Lukšto (1921–1992) ar jaunesniųjų Eugenijaus Nalevaikos bei Emilijos Jaudegytės, šiandien ir pats jau yra pasiekęs klasiko rangą. Menininko kūryba, pasižyminti savitomis transformacinėmis galiomis, šiuolaikiška tiek turinio, tiek formos požiūriu.

Pirmojoje monografijoje, skirtoje O. Jablonskio kūrybai, publikuojama per 70 akvarelių, dailininko surengtų parodų sąrašas, bibliografija.

Bent kiek nusimanančiam apie dailę žmogui dailininko Osvaldo Jablonskio pavardė yra tarsi meninės kokybės ženklas. Dailininkas yra surengęs daugiau nei penkiasdešimt personalinių parodų ir sunku būtų suskaičiuoti kiek kartų dalyvavęs bendrose. Jo akvarelių turi Rygos, Talino, Berlyno, Paryžiaus, Detmoldo muziejai. Valstybės vardu jos buvo įteiktos itin garbingiems Lietuvos svečiams – popiežiui Jonui Pauliui II, Prancūzijos prezidentui Francois Mitterrand’ui, JAV viceprezidentui Danui Quayle’ui.

Kauno miesto savivaldybė 2011 metais apdovanojo „Santakos“ II laipsnio garbės ženklu, bei paskyrė Kultūros ir meno premiją. Tais pačiais metais Vilniaus dailės akademijos Kauno dailės fakultete Osvaldui Jablonskiui suteiktas garbės profesoriaus vardas.

Osvaldas Jablonskis yra skersai išilgai išvažinėjęs ir išvaikščiojęs Lietuvą. Šiais takais jį vedė ne tik dailininko akis, bet ir meilė literatūrai, istorijai, tautos atminties ženklams. Dar studijų metais jis su istoriku Adolfu Tautavičium dalyvavo archeologiniuose kasinėjimuose ne tik Veliuonoje, bet ir Upynoje Žemaitijoje. Jo teptukui priklauso ištisi akvarelių ciklai, įamžinę rašytojų, menininkų, įžymių žmonių gimtąsias vietas, Lietuvos prezidentų tėviškes. Dailininko žodžiai: „Daugelio pastatų, kuriuos kažkada vaizdavau, jau nelikę, arba vietovės neatpažįstamai pasikeitusios. Dabar kai kurie autentiški peizažai gyvena tik mano akvarelėse“, – primena dar vieną natūraliai susiklosčiusį jo kūrybos aspektą – kultūros istoriko misiją. Daugelis tokių akvarelių tiesiog dešimtimis iš O.Jablonskio dirbtuvės iškeliavo į privačius įžvalgių kolekcionierių rinkinius.

O. Jablonskis gimė Telšiuose ir, nors Kaune gyvena nuo 1953 m., savo akvarelėse vis dar su ilgesiu žvelgia į Žemaitiją. Baigęs tuometinį Lietuvos dailės institutą, O. Jablonskis dėstė Kauno S. Žuko taikomosios dailės technikume, nuo 1990 m. – Vilniaus dailės akademijos Kauno dailės institute, tačiau pedagoginis darbas, rodos, nė kiek nekliudė itin aktyviai kūrybinei veiklai. Gausios parodos, dalyvavimas pleneruose autoriui padėjo tapti vienu geriausiai žinomų akvarelininkų Lietuvoje.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją