2007 metų vasario 16 – 18 dienomis operos teatrai įvairiose Europos šalyse švęs operos meno 400 metų sukaktį.

Europos šalių operos teatrai atvers savo duris ir išties raudoną kilimą visiems bendruomenės nariams.

Kaimynystėje gyvenantys žmonės, operos gerbėjai ir kritikai, naujieji ir dabartiniai operos teatrų lankytojai - visi turės galimybę patirti operos spektaklių magiją ir atrasti, jog opera – gyva ir iš tiesų europinė, nuolatos atsinaujinanti meno forma.

LNOBT, atverdamas duris visuomenei, vasario 17 d. pakvies į Europos operos dienai skirtą G. Verdi operos „Kaukių balius“ spektaklį, visą tą dieną teatras bus atviras lankytojams, planuojami įvairūs renginiai ir teatre, ir jo prieigose.

Vasario 16-18 d. Paryžiaus nacionalinėje operoje yra rengiama Europos operos dienų konferencija, kurioje operos meno profesionalai, publikos atstovai, operos meno vadybininkai, menininkai bei žurnalistai susitiks aptarti operos meno vaidmenį ir ateitį. Jauni, operos teatrų atrinkti atstovai iš visos Europos dalyvaus specialiuose renginiuose bei diskusijose apie operos vietą visuomenėje.

Visą savaitgalį bus gvildenamos tokios temos kaip Europos tautų operos meno palikimas, skirtumai ir bendrosios vertybės, kaip išlaikyti ir pritraukti naujus žiūrovus, operos meno ateitis ir kita.

Diskusijose dalyvaus ir tokie žymūs operos meno atstovai kaip Jacques Attali, Pierre Audi, Ed Gardner, Peter Gelb, Kasper Bech Holten, José Manuel Barroso, Peter Eötvös, Magdalena Kožena, Robert Lepage, Kaija Saariaho, Deborah Warner ir kt.

Europos operos dienų ir konferencijos rengėjai – asociacijos „Opera Europa“, „Fedora“, „Reseo“ bei Paryžiaus nacionalinė opera, bendradarbiaujančios su Prancūzijos operos teatrų sąjunga bei draugija „Opera XXI“. Europos operos dienų projektui vadovauja Federico Mayor Zaragosa (draugijos “Fedora” prezidentas, buvęs Unesco prezidentas), Gerard Mortier (Paryžiaus nacionalinės operos generalinis direktorius, draugijos “Fedora” eksprezidentas, Zalcburgo muzikos festivalio direktorius), Bernard Foccroulle (teatro “La Monnaie” generalinis direktorius ir draugijos “Opera Europa” prezidentas) bei Nicholas Payne (draugijos “Opera Europa” direktorius, buvęs Anglijos nacionalinės operos generalinis direktorius, Londono karališkosios operos “Covent Garden” direktorius).

Europos operos dienoms skirtame puslapyje www.operadays.eu galima rasti išsamią operos šventės programą 98-iuose projekte dalyvaujančiuose operos teatruose iš 24 Europos šalių, įvairių naujienų apie operą, gauti informacijos apie dalyvavimo Paryžiaus konferencijoje galimybę.

Lietuvos nacionalinio operos ir baleto teatro informaciją apie Operos dienas skaitykite puslapyje www.opera.lt.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją