"Valdantieji, politikai to produkto nevertina, jis yra nereikalingas", - pirmadienį surengtoje spaudos konferencijoje sakė festivalio sumanytojas D.Katkus.

Tiek jis, tiek festivalio direktorė Jurgita Murauskienė teigia, kad festivaliui gavus didesnį finansavimą, galima būtų jį išplėsti, pavyzdžiui, per dvarus, ir pritraukti daugiau kultūrinio turizmo, kuriuo šiuo metu jau domisi nemažai užsieniečių.

"Mes esame "ubagai", kažkokie nusikaltėliai, kam mes prašome tų pinigų. Mumis nesidomi Turizmo departamentas, kodėl nesidomi? Šitiek turizmo, infrastruktūra, darbas, kuris turėtų nešti pelną, ir neša. Tai mūsų turi ateiti prašyti, o ne mes turime ateiti kaip ubagai, ir mums sako "na taip, gal čia geras dalykas, na bet ne, jau tik neprašykite paramos", - piktinosi D.Katkus.

"Kai kalbame, kad galime padaryti dar daugiau, bet mums reikia investicijos, kad jos duotų grąžą – užsitraukia uždanga, ir kalba baigiasi. Manau, čia pagrindinė problema – ji formuojasi ne iš to, kad neturime pinigų, o iš to, kad toks požiūrio dalykas, kuris kartais tiesiog demotyvuoja", - kalbėjo J.Murauskienė.

D.Katkaus teigimu, Kristupo vasaros festivalis - bene didžiausias Lietuvoje, dėl renginių skaičiaus besivaržantis tik su Kaune vykstančiu Pažaislio muzikos festivaliu. Kristupo festivaliui iš Kultūros ministerijos šiemet skirta 100 tūkst. litų, iš Vilniaus savivaldybės - 34 tūkst. litų, daug prisideda rėmėjai, partneriai. Pasak J.Murauskienės, iš valdžios reikėtų penkis kartus didesnės paramos.

"Lengviau kvėpuoti galima turint pusę milijono", - sakė ji.

D.Katkus taip pat piktinosi, kad anksčiau trejiems metams numatytas finansavimas pernai buvo perpus sumažintas.

"Kodėl kažkam sumažino, kažkam nesumažino? Pasakė kažkas ministerijoje, kad mes esame "popsininkai", kad darome biznį, kad galbūt dedamės labai didelius pinigus į kišenę, kad esame verslininkai - viešoji įstaiga, kuri duoda visą viešą finansinę ataskaitą, galite rasti kiekvieną litą, kur mes padėjome", - kalbėjo jis.

Šiemet Kristupo vasaros festivalis vyks nuo liepos 1-osios iki rugpjūčio pabaigos. Jame numatomas 51 koncertas, iš jų 12 nemokamų, tarp jų - devyni sakralinės muzikos koncertai.

Festivalio renginiai vyks Vilniuje - Šv. Kotrynos ir Šv. Kristupo bažnyčiose, Vilniaus mokytojų namų kiemelyje, Valdovų rūmuose, šiemet pirmąkart keliaus į Vilniaus universiteto Botanikos sodą. Taip pat dalis renginių tradiciškai vyks Širvintų rajono Šešuolėlių ir Panevėžio rajono Bistrampolio dvaruose.

Į programą organizatoriai šiemet vėl įtraukė gitaros muzikos ciklą "Kristupo gitaros", kurio pernai dėl lėšų trūkumo buvo atsisakyta.

Šiemet festivalyje pasirodys klasikinės, senovinės muzikos, džiazo atlikėjai iš įvairių šalių. Pasak D.Katkaus, visi koncertai įdomūs, "turintys savo pipirą".

Liepos pirmąją Kristupo vasarą atidarys "Mozart group" iš Lenkijos.

Organizatoriai klausytojus vilioja ir lietuvių pamėgtais fado atlikėjų pasirodymais, bandys sudominti egzotiško instrumento čarangos muzika, romansais, muzikantais ir dainininkais iš Lenkijos, Vokietijos, Norvegijos, Ispanijos, Prancūzijos, Austrijos, Danijos ir kitų šalių, taip pat lietuvių operos solistais, akordeono virtuozu Martynu Levickiu ir kitais.