Dvidešimt penkerius metus vykęs vienas didžiausių pasaulyje modelių konkursas "Ford Supermodel of the World", kurio finalo nugalėtoja pasirašydavo beveik trijų šimtų tūkstančių dolerių kontraktą, šiemet neįvyks – teigia septynerius metus atrankas į šį konkursą Lietuvoje organizavusi modelių agentūros ,,Modilina” vadovė Jolanta Sadauskienė.

Savo teiginius apie tai, jog modelių konkursas neįvyks, „Modilinos“ vadovė grindžia jai asmeniškai siųstais laiškais (jų kopijas gavo ir KLUBAS.LT) iš buvusios „Ford models“ padalinio „Ford supermodel“, kuris ir buvo modelių konkurso organizatorius, vadovės Iris. Ji savo laiške kolegoms iš užsienio šalių tiesiog praneša, jog „Ford supermodel“ projektas, kurio atasakomybė ir buvo kasmetis tarptautinis konkursas, nutraukiamas. J. Sadauskienė dar patikslino, jog K. Ford, nors agentūrą yra pardavusi ir užsiima kita veikla, tačiau vis dar yra atsakinga už agentūros valdymo klausimus.

Informaciją apie nutraukiamą konkursą gavusią J. Sadauskienę sunerimti privertė „Supermodels“ agentūros vis dar vykdomos atrankos į šį konkursą.

,,Lietuvoje, Marijos žemėje, vyksta kažkokie stebuklai. Mirga skelbimai, kviečiamos merginos dalyvauti atrankose į konkursą, kurio nebus! Baisiausia, kad man gaila tų mergaičių, kurios ateina ir tikisi kažko. Nežinau, net nežinau, ką galvoti apie tai - apie saugumą... nežinau... prekyba žmonėmis?”, - stebėjosi J. Sadauskienė.

Anot J. Sadauskienės, konkursą organizuojančios agentūros ,,Ford Models” įkūrėjų Eileen ir Jerry Fordų duktė Katie Ford, kuri buvo organizacijos savininkė, agentūrą pardavė vienai investicijų kompanijai ir tapo kovojančios su prekyba žmonėmis organizacijos nare. Kad konkursas stabdomas, anot J. Sadauskienės, pasaulio modelių agentūros buvo informuotos šių metų balandį.

,,Su K. Ford mes artimai bendraujame iki šiol, nes rengiame bendrus projektus prieš prekybą žmonėmis. Po išplatintų pranešimų, kad konkursas stabdomas, netyčia pamačiau skelbimus į atrankas, ir tiesiogiai K. Ford paklausiau: ,,Kas čia vyksta?”. Ji nustebo, ją ištiko šokas, - pasakojo J. Sadauskienė, Klubui.lt pateikusi ir K. Ford laišką asmeniškai jai: „Kiek man žinoma „Super model of the World“ (SMOW) konkursas nevyks“, - laiške rašė K. Ford, dar pasiteiravusi, ,,kas bando naudoti ,,Ford" prekinį vardą".

Taip pat K. Ford J. Sadauskienei atskleidė, jog po to, kai agentūra buvo parduota, konkursą organizuojantys asmenys buvo atleisti. Anot K. Ford pasakojimu besiremenčios J. Sadauskienės, dvidešimt penkerius metus konkursą organizavusiems mados profesionalams ši žinia, jog renginys daugiau nevyks, buvo tikras smūgis.

,,O Lietuvoje skelbiamos atrankos, žadamas 250 tūkstančių JAV dolerių kontraktas finalo nugalėtojai, tos merginos renkamos, bet kur jos renkamos – Dievas žino kam. Juk finalo nebus! Nežinau, kur tas konkursas vyks – gal jo (J.Sadauskienė mintyje greičiausiai turėjo „Supermodels“ bendrasavininką Ugnių Kiguolį – KLUBAS.lt pastaba) lovoje? Gal kas transliuos iš namų?! Nes pasaulinio finalo nėra ir nebus“.

J. Sadauskienė mano, kad agentūra ,,Supermodels” bando pasinaudoti pasaulyje pripažintu garsiu vardu ir taip į savo agentūrą prisivilioti naujų veidų. „Negaliu patikėti, ką sau leidžia milijonieriai…Aš irgi galiu paimti ir ant durų užsikabinti lentelę, pavyzdžiui, ,,Prada””, - ironizavo J.Sadauskienė.

,,Mes turime sutartį, viską rengiame pagal ją”, - teigė U. Kiguolis. Pasiteiravus, kurioje šalyje vyks konkurso finalas, U Kiguolis atsakė, kad jis įvys kitų metų pradžioje, tačiau tikslesnės informacijos neatskleidė.

,,Na, kol kas negaliu sakyti šito dalyko. Kol kas pagal sutartį negaliu šitos informacijos atskleisti - kurioje šalyje vyks finalas. Lietuvoje, taip pat ir Latvijoje, konkursas vyks lapkričio mėnesį. Tai nereiškia, kad tai turėtų būti toks pat konkursas, kaip anksčiau būdavo. Bet šis konkursas organizuojamas ir atrankos vykdomos visose šalyse, ir finalas bus. Aš negaliu dabar nieko komentuoti perdaug šita tema“, - sakė U.Kiguolis.

Publikacijai jau pasirodžius portale KLUBAS.lt, U.Kiguolis pateikė ir išsamesnį komentarą.

,,Nežinau, kokiu pagrindu ponia Sadauskienė taip išsiliejo spaudoje,
matyt skaudu buvo prarasti licenziją dėl prastai vykdomų atrankų ,,Ford
models" agentūrai. Agentūros "Supermodels" veikla yra labiausia
išviesinta iš visų Lietuvos modelių agentūrų, naujienose galima matyti
darbo rezultatus, kur, kada, kiek ir kokios panelės vyksta i kitas
šalis, bei kokiuose reklamos projektuose dalyvauja. Šis pasisakymas yra
bandymas sukompromituoti agentūros veiklą, bei tiesioginis įžeidimas
man, todėl visą medžiagą mes nusiuntėme įvertinti savo teisininkams", - portalui KLUBAS.lt teigė U.Kiguolis, redakcijai taip pat atsiuntęs agentūros ,,Ford Models Ind." laiško kopiją, kurioje agentūros viceprezidentė Doreen Small patvirtino, jog licencija rengti ,,Ford Models Supermodel of the World" renginius Lietuvoje šiemet yra išduota ,,Supermodels" agentūrai. Laiške taip pat teigiama, jog konkurso finalas bus surengtas 2011 metų sausį Niujorke.

Po papildyto Ugniaus Kiguolio komentaro, apie teisininkų pagalbą užsiminė ir Jolanta Sadauskienė. U. Kiguolio pareiškimą, jog agentūra ,,Modilina” atrankas į konkursą vykdė prastai, todėl neteko licenzijos, J. Sadauskienė vadina žeidžiančia ir nepagrįsta. ,,Licenzijos į tokius konkursus niekada nėra duodamos – visų pirma. Jos yra tiesiog perkamos”, - sakė J. Sadauskienė. Kad atrankos nebuvo vykdomos prastai, iliustruoja ir lietuvių manekenių pasiekimai šiame konkurse, primena J. Sadauskienė. 2001-aisiais Majamyje vykusiame konkurse pirmosios vietos nugalėtoja tapo Asta Buziliauskaitė, 2002 metais Dominikos respublikoje į top dešimtuką pateko Viktorija Kancelsytė, o 2007-aisiais trečios vietos nugalėtoja tapo Vilita Bitvinskytė.

Modelių agentūros vadovė dar pridūrė, jog apie konkurso "Ford Supermodel of the World" stabdymą informavo ne tik tiesioginiai šio renginio organizatoriai, bet ir daugelis kitų pasaulio agentūrų bei mados pasaulyje įtakingų asmenų: Karen Diamond, Andrea Wiedler ,,Wiener models”, Zineta Blank ,,Visage” ir kt.