„Mes neprentenduojame išaugti į didelį kino festivalį, bet šiemet prasiplėtė ir mūsų geografija, ir dviem filmais padidejo ir programa“, - sakė festivalio koordinatorė Jurga Stakėnaitė.

Kino režisierius Alainas Resnais praėjusiais metais Kanų kino festivalyje apdovanotas už viso gyvenimo kūrybą. Šis faktas paskatino „Žiemos ekranų“ rengėjus pristatyti jo retrospektyvą. Joje - ir prieš pusę šimtmečio sukurta debiutinė pilno metro juosta „Hirosima, mano meile“ ir naujausias režisieriaus filmas „Piktžolės“. Lietuvoje buvo demonstruota ne tik „Hirosima...“, bet ir „Praėjusiais metais Marienbade“, bei „Sena daina“. „Tai puiki proga vėl išvysti šiuos filmus didžiajame ekrane. Ypač žiūrovams įsiminė „Sena daina“. Joje skamba net trisdešimties prancūziškų dainų motyvai“, - sakė J.Stakėnaitė.

Festivalio rengėjai, kaip visada, pristato ir debiutantus. Šiais metais jie keturi. Belgų kilmės režisierius Philippas van Leeuwas, žinomas dokumentinių filmų kūrėjas, sukūrė pirmąjį meninį filmą „Diena, kai Dievas išvyko“. Tai istorija apie 1994 metais Ruandoje vykusį genocidą. Belgų šeimoje dirbusi tutsė Žaklina priversta bėgti ir slėptis, antraip bus nužudyta. Ar jai pavyks išsigelbėti šalyje, iš kurios išvyko net tik visi užsieniečiai, bet ir Dievas?

Jauna režisierė Mona Achache Prancūzijoje debiutavo su filmu „Ežys“, sukurtu pagal populiarų, šiuo metu ir į lietuvių kalbą verčiamą romaną. Komiškos dramos „Prancūzė“ autorius Souadas el Bouhatis pasakoja istoriją apie jauną Prancūzijoje gimusią marokietę, kuri buvo priversta grįžti į tėvynę. Ketvirtas debiutas – režisieriaus Pascalio Alexo Vincento filmas „Duoki man ranką“. Tai iš Prancūzijos į Ispaniją keliaujančių brolių dvynių istorija.

Tituliuočiausias festivalio filmas – net 7 „Cezariais“ apdovanota „Serapina“. Martino Provosto filmas pasakoja savamokslės dailininkės išgarsėjimo istoriją.

„Žiemos ekranų“ svečias – filmo „Hadevičė“ režisierius Brunas Dumontas. Flamandų poetės, buvusios vienuolės Hadevičės istoriją apie kūnišką meilę Viešpačiui režisierius asmeniškai žiūrovams pristatys kino teatre „Pasaka“.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją