"Žiedų valdovas: Karaliaus sugrįžimas" (The Lord of the Rings: The Return of the King) yra pirmasis fantastikos filmas "Oskarų" istorijoje, gavęs šį prestižiškiausią kino apdovanojimą. Tai paskutinė režisieriaus Peterio Jacksono (Piterio Džeksono) trilogijos, kurios dalys buvo parodytos per trejus metus, juosta.

"Man tokia didelė garbė, kad Akademija ir jos nariai šiemet pripažino fantastiką", - sakė P.Jacksonas.

"Fantastika yra žodis, prasidedantis raide "F", kuriam, tikiuosi, penkių sekundžių vėlavimas nepakenks", - šaipėsi jis iš penkiomis sekundėmis vėliau rodytos transliacijos. Prodiuseriai taip pasielgė norėdami turėti galimybę reikalui esant iš įrašo pašalinti bet kokias nešvankybes.

"Žiedų valdovas: Karaliaus sugrįžimas" gavo visus "Oskarus", kuriems buvo nominuotas. Ankstesnės dvi šios trilogijos dalys buvo gavusios šešis Akademijos apdovanojimus.

Geriausios aktorės "Oskaras" atiteko Pietų Afrikos Respublikoje gimusiai Charlize Theron (Čarliz Teron), kuri dramoje "Monstras" (Monster) meistriškai užmaskavusi savo nuostabų grožį suvaidino tikrai gyvenusią žudikę maniakę.

Aktorė išgarsėjo suvaidinusi juostoje "Sidro namų taisyklės" (The Cider House Rules), tačiau ekrane įamžinusi su prievarta susidūrusią pusiausvyros netekusią serijinę žudikę Vurnos, Ch. Theron labai rizikavo. Šiaip ar taip rizika atsipirko su kaupu - jau pirmą kartą nominuota ji buvo apdovanota "Oskaru".

"Pabaisos" filmavimo metu Ch. Theron turėjo iškęsti varginantį grimavimo procesą. Kiekvieną dieną aktorei buvo uždedama latekso kaukė, kad jos veidas būtų kuo labiau panašesnis į saulės nugairintą Vurnos veidą. Ch. Theron taip pat turėjo nešioti dantų protezus.

Tačiau Ch. Theron "Oskaru" buvo apdovanota ne tiek už sunkų fizinį darbą, kiek už keistą, tačiau gailestį sukeliantį moters portretą.

Seanas Pennas (Šonas Penas) už nužudytos mergaitės tėvo vaidmenį dramoje "Mistinė upė" (Mystic River) gavo geriausio aktoriaus "Oskarą".

S. Pennas buvo vienas ryškiausių pretendentų į šių metų "Oskarą", nors atsirado ir abejojančių, jog nepriklausomas ir garsėjantis savo tiesmukumu aktorius gali pralaimėti grynai dėl asmeninių savybių ir poelgių, tokių kaip kelionė į Iraką prieš pat karą ar "Auksinio gaublio" ceremonijos ignoravimas.

Tačiau S. Penno vaidyba "Mistinėje upėje" bei ne mažiau vertingas pasirodymas "21-ame grame" buvo per daug įspūdingi, jog balsuotojai jo neįvertintų.

S. Pennas, kurio audringa santuoka su popdievaite Madonna baigėsi skyrybomis, yra laikomas vienu subtiliausių Holivudo aktorių. Jam ypač sekasi puikiai ir labai kruopščiai kurti dažnai agresyvių ir psichologinių problemų turinčius individus, jis suteikia savo vaizduojamiems personažams ypatingą jausmingumą, būdingą tik visuomenės pakraščiuose atsidūrusiems asmenims.

Aktorius yra išmėginęs jėgas ir kaip režisierius. Jo "Įsipareigojime" (The Pledge) ir "Šlykščiame sargybinyje" (The Crossing Guard) vaidino ir geriausias S. Penno draugas Jackas Nicholsonas (Džekas Nikolsonas).

Skelbiame šių metų "Oskarų" apdovanojimų laimėtojų sąrašą:

Geriausias filmas: "Žiedų valdovas: karaliaus sugrįžimas".

Geriausias aktorius: Seanas Pennas už "Mistinė upė".

Geriausia aktorė: Charlize Theron už "Pabaisą".

Geriausias režisierius: Peteris Jacksonas už "Žiedų valdovas: karaliaus sugrįžimas".

Geriausio antraeilio vaidmens atlikėjas: Timas Robbinsas už "Mistinė upė".

Geriausia meninė režisūra: "Žiedų valdovas: karaliaus sugrįžimas": Grantas Majoras (Grantas Meidžoras), Danas Hennah (Denas Hena) ir Alanas Lee (Alanas Li);

Geriausias animacinis filmas: "Finding Nemo" ("Žuviukas Nemo").

Geriausias kostiumų dizainas: "Žiedų valdovas: karaliaus sugrįžimas": Ngila Dickson (Ngila Dikson) ir Richardas Tayloras (Ričardas Teiloras);

Geriausia antraeilio vaidmens atlikėja: Rene Zellweger (Renė Zelvėger) už "Šaltasis Kalnas.

Geriausias trumpo metražo veiksmo filmas: "Du kariai" ("Two Soldiers"): Aaronas Schneideris (Aronas Sneideris) ir Andrew J. Sacksas (Endrius J. Seksas).

Geriausias trumpo metražo animacinis filmas: "Harvis Krampetas" ("Harvie Krumpet"): Adamas Elliotas.

Geriausi vaizdo efektai: "Žiedų valdovas: karaliaus sugrįžimas": Jimas Rygielas (Džimas Ridžielas), Joe Letteris (Džo Leteris), Randallas Williamas Cookas (Randolas Viljamas Kukas), Alex Funke (Aleksas Fankas).

Geriausias grimas: "Žiedų valdovas: karaliaus sugrįžimas": Christopheris Boyesas (Kristoferis Bojesas), Michaelas Semanickas (Maiklas Semanikas), Michaelas Hedges (Maiklas Hedžas), Hammondas Peekas (Heimondas Pykas).

Geriausias garso suderinimas: "Žiedų valdovas: karaliaus sugrįžimas": Christopheris Boyesas, Michaelas Semanickas, Michaelas Hedgesas, Hammondas Peekas.

Geriausias garso redagavimas: "Komandoras: tolimoji pasaulio pusė": Richardas Kingas (Ričardas Kingas).

Geriausias trumpo metražo dokumentinis filmas: "Černobylio širdis" ("Chernobyl Heart").

Geriausias dokumentinis filmas: "Karo rūkas" ("The Fog of War").

Geriausia originali muzika filmui: "Žiedų valdovas: karaliaus sugrįžimas": Howardas Shore'as (Hovardas Šoras).

Geriausias filmo montažas: "Žiedų valdovas: karaliaus sugrįžimas": Jamie Selkirkas (Džeimis Selkirkas).

Geriausia originali daina: "Į Vakarus" ("Into the West") iš "Žiedų valdovas: karaliaus sugrįžimas": muzika ir žodžiai Fran Walsh (Fren Volš), Howardas Shore'as, Annie Lennox (Ani Lenoks).

Geriausias filmas užsienio kalba: "Barbarų įsiveržimai" ("The Barbarian Invasions").

Geriausia kinematografija: "Komandoras: tolimoji pasaulio pusė": Russellas Boydas (Raselas Boidas).

Geriausias scenarijus: "Žiedų valdovas: karaliaus sugrįžimas": Fran Walsh (Fren Volš), Philippa Boyens (Filipa Bojens) ir Peteris Jacksonas (Piteris Džeksonas).

Geriausias originalus scenarijus: "Vertimo sunkumai" ("Lost in Translation"): Sofia Coppola (Sofija Kopola).

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją