Pasak jo, tyrimas pradėtas gavus Kelno čigonų bendruomenės pareiškimą.

L. Riefenstahl atstovas pažymėjo, jog režisierė jau pareiškė apgailestaujanti dėl pareiškimo, dėl kurio pradėtas prokuratūros tyrimas, ir jį atsiėmė. Atsižvelgdama į savo advokatų patarimą, ji susilaikysianti nuo bet kokių viešų pareiškimų. Ketvirtadienį režisierei L. Riefenstahl sukako 100 metų.

Anot Kelno čigonų bendruomenės skundo, 2002 metų balandžio 27 dieną žurnale "Frankfurter Rundschau" išspausdintame interviu L. Riefenstahl, "prieštaraudama tiesai", teigusi, jog "pasibaigus karui pamatė visus čigonus, vaidinusius jos filme "Žemuma". Nė vienam nieko nebuvo atsitikę!". Tai esąs "begėdiškas melas", piktinasi Kelno miesto čigonai.

Jų tvirtinimu, 5-ojo dešimtmečio pradžioje L. Riefenstahl, pasak vienos buvusios "Žemumos" statistės čigonės ir holokausto liudininkų, filmo kūrimui iš Maksglano ir Marcano koncentracijos stovyklų "pasiskolino" apie 120 čigonų, iš kurių dauguma vėliau buvo nužudyti nacionalsocialistų koncentracijos stovyklose arba mirė dėl nepakeliamų darbo ir gyvenimo sąlygų. Čigonų bendruomenės teigimu, Frankfurto prokuratūra davė nurodymą apklausti režisierę.

Beje, buvusi filmo statistė vos prieš savaitę pasiekė, kad teismas uždraustų L.Riefenstahl kartoti teiginius, esą visi "Žemumos" aktoriai čigonai per Antrąjį pasaulinį karą liko gyvi ir sveiki. Kelno čigonų bendruomenė dar reikalauja, kad režisierė bent simboliškai atsiprašytų ir ištaisytų padarytą žalą.

Jau sužinojusi apie naujus kaltinimus, L. Riefenstahl prieš dvi savaites pareiškė apgailestaujanti dėl persekiojimų ir kančių, kurias čigonai patyrė nacionalsocializmo laikotarpiu. Ji "šiandien suprantanti, kad daugelis iš jų žuvo koncentracijos stovyklose".

Šimtametė garsėja kaip viena prieštaringiausių praėjusio amžiaus asmenybių menininkių. Jos žinomiausiais filmais yra laikomi "Valios triumfas" apie nacionalsocialistų 1934 metų suvažiavimą ir "Olimpiada - Tautų šventė - Grožio šventė" apie 1936 metų Berlyno olimpines žaidynes. L. Riefenstahl abu kūrinius laiko dokumentiniais filmais, o jos kritikai teigia, kad jie, nepaisant estetikos ir meninių savybių, yra nacistinės propagandos filmai.

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją