Apie ką mes čia...

Penkiolikai metų dingęs iš slaptųjų tarnybų akiračio, Ksanderis „Trigubas X“ Keidžas gražiausiuose pasaulio kampeliuose mėgaujasi kiekviena jam duota gyvenimo akimirka. Tačiau jo poilsiui ateina galas, kai nežinoma užpuolikų grupuotė pagrobia prietaisą, galintį sukelti tikrą chaosą pasaulyje. Ir juos sustabdyti gali tik jis – žmogus, kurio dėka 2002 metais buvo išvengta Trečiojo pasaulinio karo.

Kūrinio vidus

Prieš šio filmo peržiūrą kine rekomenduočiau pasižiūrėti pirmuosius du „Trigubo X“ serijos filmus, kad būtų galima geriau įvertinti naują juostą, kuri iš pirmo žvilgsnio žada visą tai, kuo galėjo pasigirti 2002 ir 2005 metų filmai. Ir nors tada, prieš penkiolika metų, pirmoji juosta, kurią režisavo Robas Cohenas, atrodė išties įspūdingai ir netgi sakyčiau įtraukiančiai, tai dabar ji suaugusio žmogaus akimis atrodo tikrai juokingai. Jau nekalbu apie antrąją dalį, kuri panaši į „Trigubo X“ parodiją, o ne tęsinį. Bet, suprantama, tiems laikams tokio pobūdžio filmai buvo gera pramoga, nes jų nebuvo tiek ir daug. Tačiau dabar, kai mes turime išties nemažai kietų ir kvapą gniaužančių veiksmo trilerių kaip „Reidas“, „Džonas Vikas“, „Misija neįmanoma: šmėklos protokolas“, „Pašėlęs Maksas: įtūžio kelias“ ar net su kiekviena nauja dalimi vis aukštesnį kietumo lygį įgaunanti „Greitų ir įsiutusių“ filmų serija, žiūrovus yra sunku nustebinti. Žinoma, D.J. Caruso, gavęs solidų 85 milijonų biudžetą, pabandė tą padaryti ir, galiu pasakyti, jam tai gavosi išties gerai.

Svarbiausia, prieš šio filmo seansą išjungti smegenis ir nesitikėti intelektualių dialogų bei logikos, pamiršti apie fizikos dėsnius ir tiesiog mėgautis ekrane rodomu veiksmu. Ir pradėsiu būtent nuo veiksmo, kuris sudaro, galima sakyti, beveik visą šios juostos rodymo laiką. Veiksmas susideda iš daugybės etapų.

Pirmasis iš jų – susišaudymai, kurie atrodo kaip gero kompiuterinio žaidimo scenos. Susišaudymų scenų filme yra nemažai, tačiau išskirčiau tris pagrindines, kurios gal ne atima žado, bet priverčia su malonumu stebėti kiekvieną ginkluotų pajėgų susidūrimą. Tokiomis scenomis tampa pačioje pradžioje nežinomos grupuotės įsiveržimas į CŽV būstinę, santykių aiškinimasis slaptoje saloje ir pačiame filmo gale parodyta kareivių ir Ksanderio Keidžo komandos akistata.

Antruoju veiksmo etapu, kuris ne ką mažiau priverčia aikčioti, tampa dvikovos. Akivaizdu, jog filme nebus tokių herojų muštynių kaip kokiame „Reide“, bet negaliu nepasakyti, jog šioje juostoje veikėjų muštynės atrodo irgi kietai. Išties labai daug scenų, kuriose pagrindiniams personažams tenka aiškintis santykius kumščių pagalba.

Trečiasis ir man labiausiai patikęs veiksmo etapas šiame filme – kaskadiniai triukai ir parkuras. Kaip ir pirmoje juostoje, kuri pasirodė 2002 metais, taip ir šioje, didelis dėmesys skiriamas ekstremaliam sportui. Filme netrūksta kvapą gniaužiančių triukų, kuriuos atlieka pagrindiniai veikėjai. Ir viskas prasideda jau pačioje filmo pradžioje, kai pristatomi juostos antagonistai ir pats Ksanderis Keidžas. Be to, parkuras, automobilių gaudynės, lėktuvų scenos ir net lenktynės motociklais vandeniu iškelia šią „Trigubo X“ frančizę į visiškai naują lygį. Juosta veiksmo plane akimirksniu perspjauna ankstesnes dalis, o tai dažniausiai nebūdinga tęsiniams.

Atmetus veiksmą ir susitelkus į istoriją, tai ji, kaip jau galima suprasti, yra labai banali, nelogiška ir kartais net juoką kelianti, tačiau žymiai patrauklesnė už pirmtaką. Filmas nesistengia būti protingas ir tai yra gerai, nes būtų graudu, jeigu kūrėjai norėtų išspausti iš jo kažką intelektualaus. Tiesa, kas liečia patį pasakojimą, jis yra lengvas, nenuobodus, skirtas atsipalaidavimui. Tai yra pagrindinis tokių filmų privalumas, kai po sunkios darbo dienos norisi tiesiog atsipalaiduoti ir paspoksoti į gerai sukaltas veiksmo scenas, gražias moteris ir automobilius.

Herojai filme, kurie irgi sudaro nemenką pamatą bendram pasakojimui apie pasaulio gelbėjimą, yra ganėtinai charizmatiški. Tiek Ksanderis Keidžas, kuris nors ir atrodo pasenęs, bet dar turi parako, tiek ir pagrindinis antagonistas Ksiangas – neįkainojamas šio filmo privalumas. Moteriškoji gvardija irgi gerai parinkta. Serena ir Bekė puikiai įsipaišo į galingų vyrų kompaniją, tačiau asmeniniu mano favoritu moteriškoje kompanijoje tampa Adele Vulf. Tatuiruota, trumpaplaukė, stulbinančios figūros snaiperė, kuri turi nemažesnius kiaušinius tarp kojų nei pats Ksanderis. Kiti veikėjai kaip Talonas, Tenisonas, Niksas ir pats Gibonsas irgi įtikina, bet jie, deja, gavo pernelyg mažai ekraninio laiko.

Pasibaigus filmui netgi nustebau, nes tai nėra blogas filmas, kokio tikėjausi pamatęs pirmuosius anonsus. Tai visai kokybiškas ir žiūrimas veiksmo trileris, kuris, be abejonės, pralenkia pirmuosius du „Trigubo X“ filmus. Bet, žinoma, tokias kino juostas būtina žiūrėti tik kine, kad įspūdis neišgaruotų praėjus penkioms minutėms nuo filmo pabaigos.

Techninė juostos pusė

Kai filmo produkcijai skiriami 85 milijonai dolerių, galima išties daug ką nuveikti. Ir tą įrodo šios juostos išorė. Ne vien susišaudymai, galingi sprogimai ir automobilių avarijos sužavi šiame filme, bet ir specialieji efektai, kurių čia išties nemažai ir kurie atrodo itin tikroviškai. Be abejo, prie geresnio vizualinio vaizdo prisideda ir kokybiškas 3D, kuris leidžia žiūrovams bent akimirkai pasijusti visos šios istorijos dalyviais.

Kameros darbas greitas, efektingas ir įtraukiantis. Greitos veiksmo scenos, kurių filme labai daug, buvo nufilmuotos preciziškai, kad žiūrovas galėtų kuo vaizdžiau pamatyti svarbiausius momentus ir detales. Taip pat didelį įspūdį padaro panoraminiai vaizdai, puikiai nufilmuotos susišaudymo scenos ir, žinoma, visi kaskadiniai triukai – pradedant šuoliais nuo skardžių ir užbaigiant motociklų salto.

Garso takelis filme neblogas, bet epiškesnėse scenose, kurių, tiesa, čia netgi labai daug, jis pernelyg monotoniškas, nesukeliantis papildomos įtampos, kurios kartais taip norėjosi. Bet, visumoje, kiekviena muzikinė kompozicija visai neblogai priderinta prie vienos ar kitos scenos.

Vaizdo montažas standartinis tokiems filmams. Yra įtampa, yra eiliškumas, yra vienos akimirkos žvilgsnis į kelių herojų pasirodymą ekrane. Svarbiausia – nenuobodu. Garso montažas puikus, ypatingai jis gerai pasireiškia finalinėse susišaudymo scenose.

Aktorių kolektyvinis darbas

Vinas Dieselis, pradedant nuo 2009 metų, į kino ekranus po ganėtinai didelių pastangų sugrąžina visus savo žymiausius herojus. Iš pradžių tai buvo Dominikas Toretas, vėliau Ričardas B. Ridikas, o dabar ir pats Ksanderis Keidžas. Pasakysiu atvirai – vaidyba šiame filme iš jo pusės tikrai prasta, bet pats personažas pateiktas smagiai, kaip ir 2002 metais. Jis tinka tokiems vaidmenims, todėl per daug kritikuoti nesinori. Tokiems filmams Oskarinės vaidybos tikrai nereikia.

Užtat kas nustebino, tai vienas geidžiamiausių šiuo metu kinų aktorių – Donnie‘is Yenas. Aktorius visai neseniai jau pasirodė kitame Holivudiniame projekte „Šelmis-1: Žvaigždžių karų istorija“, su kuriuo jis tapo dar labiau mėgiamas JAV. Šiame filme jis pademonstravo visus savo kovos meistro sugebėjimus. Ir tai jau ne „Ip Man“, bet tikras žvėris. Būtent dėl jo norisi dar kartą peržiūrėti šį filmą.

Iš moteriškosios pusės, kaip jau rašiau, didžiausią įspūdį paliko Adelės Vulf atlikėja Ruby Rose. Tobulo grožio moteris, kuri visos šios juostos metu tiesiog žibėjo kietumu ir seksualumu. Prie smagesnių moteriškų pasirodymų priskirčiau Ninos Dobrev suvaidintą Bekę. Ir nors tai banalus ir daug klišių savyje surinkęs, bet labai smagus herojus. Gaila, tačiau gražuolė Deepika Padukone atrodė labai blankiai prie savo kolegių.

Antraplaniuose vaidmenyse galima matyti „Sostų karų“ žvaigždę Rory‘į McCanną ir kovos menų meistrą Tony Jaa, atlikusį Talono vaidmenį. Be jų juostoje galima trumpam pamatyti Samuelį L. Jacksoną, Toni Collette ir... Yra du herojai, kurie vos tik akimirkai pasirodo ekrane, bet užtat kaip gerai jie įsipaišo į rodomą veiksmą. Ypatingai tas, kuriam filmo gale paskambina. To tikrai nesitikėjau, todėl buvau labai nustebęs, kaip ir dauguma salėje sėdinčių žiūrovų.

Verdiktas

„Trigubas X: Ksanderio Keidžo sugrįžimas“ – vienareikšmiškai geriausias trilogijos filmas, kuriam netrūksta ypatingai gerai sukalto veiksmo, įspūdingų kaskadinių triukų, kietų susišaudymų ir muštynių bei galingo Vino Dieselio sugrįžimo prie vieno iš savo labiausiai atpažįstamų personažų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)