Mažiau dėmesio bus skiriama blizgučiams ir žavesiui, o šimtai vakarėlių ir kitų renginių taip pat nebebus tokie pretenzingi, kaip ankstesniais metais, sakė festivalio vienas iš pagrindinių festivalio organizatorių Cameronas Bailey.

"Ekonomikos krizė, kuri prasidėjo pernai maždaug šiuo metu, bus atspindėta šiame kino festivalyje. Sunkmetis mus paveikė, kaip ir beveik visas meno organizacijas", - jis aiškino naujienų agentūrai AFP, skųsdamasis, kad festivalis sulaukė mažiau rėmėjų lėšų.

"Šių metų programoje bus pristatyta daugiau apokaliptinių vizijų - tiek jau senokai neteko matyti", - pastebėjo C.Bailay.

Jis atkreipė dėmesį į tokius filmus kaip "Kelias" (The Road), sukurtas pagal Cormaco McCarthy romaną, už kurį rašytojas pelnė Pulitzerio (Pulicerio) premiją. Šios kino juostos pagrindiniai veikėjai, kurių vaidmenis sukūrę Viggo Mortensenas ir Charlize Theron, vieną rytą atsibudę suvokia, kad pasaulis atsidūrė ant pražūties slenksčio.

Dar viena Toronto festivalyje pristatoma kita apokaliptinė kino juosta "Paskutinės pasaulio dienos" (Les Derniers Jours du Monde), kurią režisavo prancūzai broliai Arnaud ir Jeanas Marie Larrieu, pasakoja apie žmones, besimėgaujančius gyvenimu paskutinėmis akimirkomis prieš pasaulio pabaigą.

Režisieriaus Chriso Smitho dokumentiniame filme "Griūtis" (Collapse) pasakojama apie žurnalistą Michaelą Ruppertą, kuris pranašavo pastarąjį finansų sistemos krachą, kai jį tuo metu dar neigė Volstritas.

2008 metais artėjusią JAV prezidento George'o W.Busho kadencijos pabaigą Toronte atspindėjo keletas komedijų, gerokai nutolusių nuo rimtesnių filmų apie karą Irake ir terorizmą, rodytų šiame festivalyje ankstesniais metais.

Tačiau juokas greitai nutilo, netikėtai žlugus JAV nekilnojamojo turto kreditų rinkai ir prasidėjus pasaulinei finansų krizei.

Investicinio banko "Lehman Brothers" krachas įvyko baigiantis praeitų metų festivaliui.

"Ekonomikoje įvyko tikra krizė, - sakė C.Bailey. - Buvo ne vien prarasti pinigai, bet ir žlugo pasitikėjimas rinka, o mes stebėjome, kaip kai kurie sėkmingi verslininkai sėda į kalėjimą."

Festivalio organizatorius skundėsi dėl "dalykų, į kuriuos investavome savo gyvenimus, nepatikimumo. Paaiškėjo, kad jie nėra tokie tvirti, kaip tikėjomės."
Nuosmukio temos nagrinėjamos daugelyje šiemet Toronto festivalyje pristatomų filmų, tokių kaip Jasono Reitmano "Aukštai ore" (Up in the Air), kuriame George'as Clooney vaidina konsultantą, šalinantį kompanijų darbuotojus.

Režisieriaus Derricko Borte'o komedijoje "Džonsai" (The Joneses), aktoriai Demi Moore ir Davidas Duchovny vaidina fiktyvius sutuoktinius, dirbančius vienai rinkodaros kompanijai, o Steveno Soderbergho filme "Informatorius" (The Informant) aktorius Mattas Damonas sukūrė vienos korporacijos skundiko vaidmenį.

Tokiuose filmuose mėginama "pažvelgti į Amerikos korporacijas apėmusį puvinį" ir perteikti "labai stiprius ir gilius pareiškimus apie rinkos vertybes, kurios gali persmelkti ir iškreipti žmonių santykius", sakė C.Bailey.

Kitaip negu Kanų ar Berlyno kino festivaliuose, Toronte neskiriami žiuri apdovanojimai. Tačiau kino gerbėjai, kurie pernai nupirko daugiau nei 470 tūkst. bilietų į festivalio peržiūras, balsavo už geriausią meninį filmą ir publikos apdovanojimą skyrė režisieriaus Danny Boyle'o (Denio Boilio) kino juostą "Lūšnynų milijonierius" (Slumdog Millionaire), vėliau pelniusiam devynis "Oskarus".

Šiemet Toronto kino festivalyje, kuris vyks iki rugsėjo 19 dienos, bus parodyta 271 pilnametražis filmas ir 64 trumpi filmai iš 64 šalių, taip pat įvyks 95 pasaulinės premjeros.

Ketvirtadienį, pirmąją festivalio dieną, bus rodomas Jono Amielo (Džono Eimilo) filmas "Sukūrimas" (Creation), pasakojantis apie evoliucijos teorijos kūrėjo Charleso Darwino, kurio žmona buvo uoli krikščionė, darbą "Rūšių atsiradimas" (On the Origin of Species).

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją