Po premjeros tarptautinė komanda atsakinėjo į žurnalistų klausimus. „Reikėjo rasti pavadinimą, kuris galėtų būti neverčiamas. Santa – tai, po kuo nereikia dėti titrų“, – sakė filmo režisierius ir scenarijaus autorius, rašytojas Marius Ivaškevičius.

Sandrai Daukšaitei-Petrulėnei filme teko itin sudėtingas vienišos motinos Ingos vaidmuo. „Nesu profesionali aktorė, bet Mariaus dėka atsiradau profesionaliame kine. Sunku buvo nuo pat pradžių, bet iš karto atsirado nerimas ir baimė, nes nežinojau kaip reikės viską padaryti. bet su komandos pagalba kažkas pavyko. Žiūrovas pamatys ir įvertins. Nieko nebuvo lengvo, bet nieko nebuvo ir neįmanomo. kai yra didžiulis noras, daug dalykų tampa įmanoma“, – savo patirtį atskleidė aktorė.
Filmo "Santa" spaudos konferencija

Paklaustas, kokias užduotis kėlė filmui ir ar pavyko jas įgyvendinti, režisierius buvo kuklus ir kino vertinimo darbą nutarė palikti kritikams, tačiau išskyrė, kodėl filmas yra kitoks lietuviškoje kino rinkoje.

„Natūrali reakcija į šitą filmą turėtų būti tyla. Plojimai šiandien buvo per greiti. Šitas filmas turi šiek tiek tvoti per galvą žiūrovui“, - po peržiūros naujienų portalui DELFI sakė M. Ivaškevičius.

Nors iš reklaminės filmo kampanijos galima susidaryti įspūdį, kad tai nuotaikinga šventinė juosta visai šeimai. Tačiau pažiūrėjus juostą, ne vienam nuotaika gali netgi subjurti. „Tai filmas apgaulė. Viena strečdalis filmo ir eina lengva eisena. Filmo viduryje man norėjosi pakeisti žanrą. Kartais norisi apgaudinėti žiūrovą. Man pačiam patinka būti apgautam teatre ar kine“,  - kalbėjo režisierius.

„Visų pirma jis išskirtinis, nes yra šiauriausias lietuviškas filmas. Jokia kūrybinė komanda dar nebuvo nužengusi už poliarinio rato. Tai pirmas lietuviškas filmas, filmuotas trijose valstybėse. Niekada Lietuvos kine dar nedirbo tokia pasaulio muzikos žvaigždė kaip Chinawoman. Man buvo iššūkis sujungti tokius skirtingus žmones su skirtingu mentalitetu ir patirtimi į vieną komandą“, – sakė M. Ivaškevičius.

„Mes susigrąžinome eilinio žiūrovo pasitikėjimą. Kuris girdėdamas, kad tai lietuviškas filmas, galvodavo, kad tai bus lėta ir nuobodu. Dabar jis turėtų sugrįžti į kino teatrus“, – vylėsi „Santos“ režisierius.

Filme vaidmenis taip pat kūrė Beata Tiškevič-Hasanova, suomių kino žvaigždė Tommi Korpela, M. Ivaškevičiaus dukra Maja Ivaškevičiūtė bei Ovidijus Petravičius.

Filmas Suomijoje per televiziją bus parodytas 2015 metais. Prieš tai, per šių metų Kalėdas jis bus pristatytas Suomijos kino teatruose.

Apie filmą:

Filmo „Santa“ veiksmas vyksta šių laikų Lietuvoje ir Suomijoje. Vieniša mama lietuvė Inga (akt. Sandra Daukšaitė), lyg  nujausdama artėjančią nelaimę, nusprendžia išpildyti sūnaus Vinco (akt.
Ovidijus Petravičius) svajonę. Kartu jie atvyksta į Laplandiją susipažinti su Kalėdų Seneliu. Juo dirbantis Jussi (akt. Tommi Korpela,)pamatęs Ingą, įsimyli.

Užsimezgęs romanas nepaiso sienų ir blaško įsimylėjėlius tarp dviejų pasaulių - Lietuvos ir Suomijos. Bet šiai  meilei verta įveikti daugiau nei teritorines sienas: užklupusi nelaimė  suaugusius priverčia mobilizuoti visas savo jėgas kovai su ja. Vincą bei jo motiną pamilęs Jussi atranda kelią į mažo berniuko pasaulį ir  pradeda stebuklinės istorijos pasakojimą. Jis nukelia Vincą į militarizuotą pasaką, kurioje Kalėdų senelių divizija stoja į kovą už šviesą ir gėrį. Tuo tarpu Vinco mama stengiasi įveikti realaus pasaulio  grėsmes.

Nors pati istorija yra dramatiška, o kartais netgi tragiška, joje apstu ironiškos mūsų kasdienybės pavyzdžių, aistringų meilės scenų, šypseną keliančių meistriškai Mariaus Ivaškevičiaus kurtų dialogų.

„Santa“ – pirmasis Mariaus Ivaškevičiaus ilgametražis filmas. Filmo premjera - 2014 m. sausio 31 d. visuose Lietuvos kino teatruose.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (62)