Be lietuviško filmo, viso programoje atrinkti tik 7 filmai iš JAV, Kanados, Prancūzijos ir Čilės. Filmai pretenduos į prizus 4 konkursinės programose „Sterling award“ (pilnametražiniai ir trumpametražiniai) , „DOCS Rx“ ir „už geriausią muziką dokumentiniame kine“.

Bendrai į konkursines programas pateko tik labai nedidelis kiekis filmų iš 1700 pristatytų atrankai. Pvz. „Sterling award“ pilnametražinių filmų kategorijoje - tik 10 filmų, „už geriausią muziką dokumentiniame kine“ - tik 5 filmai. Organizatorių motyvai atrinkti tokį nedidelį filmų skaičių argumentuojami tuo, jog tai padidina tiek pasaulio žiniasklaidos, tiek auditorijos dėmesį šiems filmas, daro juos išskirtiniais Amerikos kino rinkoje. Tai leidžia daugiau pastangų ir resursų skirti kuo geresnei kiekvieno filmo reklamai bei pristatymui.

“Silverdocs” festivalį rengia ir organizuoja viena iš garbingiausių Amerikos kino institucijų - Amerikos kino institutas ir Discovery Network (didžiausias transliuotojas pasaulyje). “Silverdocs” yra ir labiausiai žiniasklaidos dėmesį užkariavęs dokumentinio kino festivalis JAV ir pasižymi neįprastu politikos, sporto, muzikos “žvaigždžių” dėmesiu. Pvz. tarp praėjusių metų svečių buvo: Madeline Albright, Lance Armstrong, Lynda Carter, Geraldine Chaplin, Sheryl Crow. Jau paskelbti ir kai kurie šių metų svečiai ir dalyviai - tai Martin Scorsese, Jim Jarmusch, buvęs vice prezidentas Al Gor, geriausios muzikos dokumentiniame kine žiuri narys legendinis muzikantas Peter Gabriel ir kt.

Šio festivalio svarbą bei įtaką rodo ir tai, jog šis festivalis laikomas tam tikru „Oskarų pranašu“, nes jo nugalėtojai ar nominantai po įvertimų Silverdocs‘e taip pat buvo nominuoti ir Oskarams geriausių dokumentinių filmų kategorijoje. Šiemet festivalis ypatingą dėmesį ir akcentą skiria būtent programai Docs Rx , kurioje yra ir filmas „Prieš Parskrendant į Žemę“. Jos koordinatore pakviesta daugkartinė EMMY nugalėtoja Nina Gilden Seavey ir yra planuojama, pasitelkus žymius Amerikos ir pasaulio įtakingus politikus, verslininkus, žurnalistus, menininkus, skatinti diskusijas ir globalias iniciatyvas, kurias inspiruoja šie filmai - pirmiausia sąsajoje su sveikatos apsauga ir problemomis.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją