Apie ką mes čia...

Gotamo miestui iškyla nauja grėsmė. Jį ir jo gyventojus užpuola piktavalio Džokerio tarnai, kurie pasiryžę iki paskutinio kraujo lašo nepasiduoti ir įvykdyti savo vado įsakymą. Vienintelė viltis – Betmenas. Tačiau ir jam šįkart pasipriešinti kvanktelėjusiam klounui bus labai sunku. Negi tai Gotamo galas, jeigu net pats žinomiausias didvyris yra bejėgis prieš Džokerio sukeltą chaosą.

Kūrinio vidus

Kai pasirodė pirmasis studijos „Warner Bros“ projektas, skirtas „Lego“ kaladėlėms, buvau maloniai nustebintas juostos kokybe ir, žinoma, jos pateikimu, kuriame slypėjo labai daug svarbių gyvenimiškų poteksčių, kurias galėjo pastebėti tik suaugęs žmogus. Todėl nors ir iš pirmo žvilgsnio filmas atrodė lyg būtų skirtas jaunesniam žiūrovui, tačiau jo tikslinė auditorija – paaugliai ir suaugę žmonės. Žinoma, būtent dėl to ir laukiau antrojo šios filmų serijos filmo, o tiksliau šalutinio projekto, kuris skirtas vienam iš žinomiausių ir kultinių superherojų – Betmenui.

Būdamas didžiuliu „DC“ komiksų, o taip pat ir animacinių filmukų bei pilnametražių filmų apie šį puikų didvyrį gerbėju, galiu teigti, jog naująjį režisieriaus Chriso McKay filmą žiūrėjau iš gerbėjo pusės, todėl peržiūra tapo asmeniniu išbandymu, nes dar nė karto neteko matyti šio superherojaus iš tokios ganėtinai komiškos ir parodijos nestokojančios perspektyvos, kaip čia. Ir taip, 2014 metų „Lego filmas“, kuriame buvo Betmenas, nesiskaito, nes jis ten buvo tik kaip antraplanis, visiškai neatsiskleidęs, herojus.

Filmo scenarijus parašytas gerai, nes ir istorija smagi, ir veikėjai įdomūs, bet kas svarbiausia – daug dėmesio gauna pats Betmenas ir jo aplinka. Tai yra svarbu, nes šio filmo tikslas ne vien sukelti nostalgiją suaugusiems žmonėms, bet taip pat ir supažindinti jaunesnius žiūrovus su šiuo superdidvyriu. Todėl visos juostos metu galime pastebėti Betmeno istoriją ir įvairiausius jo pateikimus. Kūrėjai, kuriems priklauso teisės į šį herojų, priminė mums visiems, kokiu Betmenas buvo septintajame dešimtyje, kai Adamas Westas jį vaidino populiariame seriale, kokiu jis tapo Timo Burtono filmuose bei kaip pasikeitė, sulaukęs Christopherio Nolano dėmesio. Netgi filme yra nemažai momentų, kuriuose minima ir Zacko Snyderio vizija. Ir tokiomis akimirkomis žiūrovai dar labiau suartinami su šiuo herojumi. Bet šauniausia, jog viskas pateikiama su tam tikra pašaipa, ironija, bet kartu protingai išreiškiant mintis. Vienas malonumas stebėti Tamsos riterio metamorfozes.

Šnekant apie pačią Gotamo istoriją, kuri irgi yra tokia pat įdomi, kaip ir pats Betmeno portretas, galiu pasakyti, jog kūrėjams pavyko į filmą įnešti netgi daugiau detalių, nei tą padarė žymūs režisieriai savo pilnametražiuose filmuose. O sakau tai todėl, jog Betmeno visata, o tiksliau „DC“ komiksų pasaulis, yra labai platus, nes jame galime sutikti daug įdomių veikėjų. Ir tokiais veikėjais, kurie sudomina, yra blogiečiai. Kūrėjams pavyko bent trumpam pristatyti ne tik svarbiausius Gotamo miesto antagonistus kaip Džokeris, Nuodingoji gebenė, Mįslius, Kaliausė, Pingvinas, ponas Frizas, Beinas ir Harli Kvin, bet taip pat supažindinti su kitais įdomiais, bet ne tokiais populiariais nusikaltėliais. Bet ir be blogiečių yra nemažai kitų personažų, kurie taip pat atrodo patrauklūs akims.

Be herojų, dideliu pliusu taip pat tampa rimta filmo pusė ir, žinoma, pamokslai. Kaip be jų šiais laikais? Beveik kiekviename animaciniame filme galima rasti kažką pamokančio, todėl ši juosta netapo išimtimi iš taisyklių. Ir tai gerai, nes temos, kurios gvildenamos šiame filme, yra labai rimtos. O kalba eina apie vienatvę, šeimos ir draugų svarbą bei baimę peržengti savo įsitikinimus, kad patirtum kažką naujo ir tuo pačiu, užnugaryje palikus praeitį, žengti į priekį. Bežiūrint šį filmą galima rimtai susimąstyti apie savo gyvenime padarytus žingsnius ir ar jie yra teisingi. Bet čia jau jeigu labai gilinsimės į filmo siužetinės linijos motyvus, kurie akivaizdžiai buvo palikti filmo režisieriaus ir scenarijus.

„Lego Betmenas“ žiūrisi labai žvaliai, jame netrūksta veiksmo, įtampos, kaip netrūksta ir jautrių akimirkų, o taip pat ir labai gerai apgalvoto humoro, susidedančio iš herojų dialogų. Būtent dialogų dėka šis filmas leidžia gerai pasijuokti tiek iš pačių veikėjų, tiek ir iš bendro pasakojimo. Svarbu tik suprasti visus užslėptus juokelius, kurių šiame filme pilna.

Techninė juostos pusė

Techniškai šis filmas nenusileidžia 2014 metų filmui, o dėka konvertavimo į trimatę erdvę, žymiai lenkia savo pirmtaką. Gražiai nupiešta visuma, tiek herojai, tiek ir aplinka, kurioje jie egzistuoja. Malonus vaizdas akims, o daugiau nieko ir nereikia.

Kameros darbas irgi smagus, apčiuopiantis svarbiausius momentus, ir karts nuo karto primenantis amerikietiškus kalnelius. Taip pat skundų nesulaukia vaizdo montažas, nes istorija pateikiama itin sklandžiai ir vientisai, o garso montažas leidžia pasijusti lyg žiūrėtum labai kietą blokbaster'į.

Didžiausios ovacijos, atsižvelgiant į techninę filmo pusę, atitenka garso takeliui, kuriame galime išgirsti daugelį puikių ir itin žinomų dainų kaip grupės Cutting Crew hitas „(I Just) Died In Your Arms“, Michaelo Jacksono dainą „Man in the Mirror“, Ricko Ashley'io kultinė daina „Never Gonna Give You Up“ ir, žinoma, klasikiniais „Betmeno“ serialo motyvais sukurtą dainą „Who‘s the (Bat)Man“, kurią atliko Patrickas Stumpas.

Aktorių kolektyvinis darbas

Filmuką žiūrėjau lietuvių kalba, nes angliško varianto kol kas nerodė joks mūsų šalies kino teatras, tačiau nesigailiu, nors vėliau tikrai nueisiu pasižiūrėti filmo su originaliu įgarsinimu, nes kartais vertėjams ir įgarsintojams nepavyksta tiesiogiai išversti juokelių, kuriuos įmanoma suprasti tik originalo kalba. Tačiau įgarsinimas išties kokybiškas: tiek Betmenas, tiek Džokeris – puikūs. Net nustebau, jog balsai buvo taip gerai priderinti prie šių herojų. Man, kaip Betmeno gerbėjui, tai buvo labai svarbu, todėl dėkoju įgarsintojams, kad šįkart nepasišiukšlino ir padirbėjo iš peties.

Verdiktas

„Lego Betmenas“ – šalutinis „Lego“ animacinis projektas apie Gotamo miesto gynėją Betmeną ir jo naujus nuotykius, kuris dėka kokybiško ir gerai apgalvoto humoro skleidžia ne vien tik pozityvias emocijas, bet siužetinės linijos eigoje taip pat gvildena ir ganėtinai rimtas temas. Todėl ši, tokia pat smagi ir gerąja to žodžio prasme nurauta animacinė juosta, kaip ir jos 2014 metais pasirodęs pirmtakas, tinka ne tik jauniems, bet ir suaugusiems žiūrovams, kurių laukia itin plati pažintis su Tamsiuoju riteriu.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)