Būtent todėl šįkart nusprendžiau laukiamiausių metų filmų sąrašą padalyti į dvi dalis – būsimus kino ir įvairiausių platformų itin laukiamus hitus. Jau kurį laiką „Netflix“, „Apple TV+“ ar „Amazon Prime“ pristatomi projektai niekuo nenusileidžia prabangiems kino teatrų reginiams, o ir jų biudžetai dažnai net lenkia efektingus kino blokbasterius.

Tad nedaugžodžiaujant, einam prie esmės. Ir iš karto pasakysiu, jog sąraše bus tik tie filmai, kurių asmeniškai labai laukiu dėl vienos paprastos priežasties. Kokios? Aš tiesiog iš jų tikiuosi kokybiškos ir įtraukiančios pramogos, o ne slegiančio ir snobams pritaikyto festivalinio produkto.

2023 METŲ LAUKIAMŲ KINE FILMŲ TOP 5:

„Openheimeris“ (angl. „Oppenheimer“), rež. Christopheris Nolanas

Kiekvienas režisieriaus Christopherio Nolano filmas kino industrijoje tampa labai dideliu įvykiu. Ir visiškai nesvarbu, kokio tai bus žanro ar temos projektas, nes visas dėmesys visuomet yra sutelktas į šio kino kūrėjo vardą bei jo milžinišką autoritetą.

Ir aš manau, kad šįkart mes gausime vieną iš įdomesnių jo karjeros darbų, nes iki šiol jis specializavosi trileriuose bei fantastikoje, o dabar nusprendė išbandyti savo jėgas perkeliant į didžiuosius kino ekranus tikrais įvykiais paremtą istoriją apie žmogų, kuris buvo atsakingas už atominės bombos atsiradimą.

Filmo biudžetas siekia stulbinančius 100 milijonų dolerių, o jame pasirodžiusių aktorių sąrašas tiesiog priverčia išsižioti. Akivaizdu, kad šiame naujame „Pradžios“ (angl. „Inception“) režisieriaus filme panoro pasirodyti pusė Holivudo.

Filmo premjera: 2023-07-21

„Barbė“ (angl. „Barbie“), rež. Greta Gerwig

Tą pačią dieną, kai kino teatrus pasieks naujas Christopherio Nolano filmas, pasirodys dar ir kitas ne ką mažiau įdomus projektas, kurio režisiere tapo nuostabių filmų „Boružėlė“ (angl. „Lady Bird“) ir „Mažosios moterys“ (angl. „Little Women“) kūrėja Greta Gerwig.

Būtent šios režisierės pavardė kelia didžiausią pasitikėjimą šiuo projektu, kuris žada būti pakankamai rimtu ir giliu žvilgsniu į tuščius vartojiškos visuomenės individus. Tad dėl hiperbolizuoto ir metaforomis papuošto Barbės pasaulio, žiūrovai turės puikią galimybę pažvelgti į save iš šono.

Žinoma, aktoriai irgi kelia ažiotažą, nes filme pamatysime ne tik nuostabiąją Margot Robbie su žaviu Ryanu Goslingu, bet dar ir aibę kitų visiems puikiai pažįstamų kino veidų.

Filmo premjera: 2023-07-21

„Kopa. 2 dalis“ (angl. „Dune. Part 2“), rež. Denis Villeneuve

Pirmoji 2021 metais pasirodžiusi Franko Herberto romanų ciklo „Kopa“ (angl. „Dune“) dalis buvo vienu iš ryškiausių pastarųjų kelerių metų kino reginių, todėl su nekantrumu laukiu ir antrojo filmo, kuris žada dar labiau įtraukti į šią įspūdingą bei itin turiningą visatą.

Po pirmos dalies pasirodymo liko dar ir nemažai neatsakytų klausimų, todėl tikiuosi, kad nauji įvykiai bei veikėjai tik dar labiau praplės šį pasakojimą, kuris ir taip yra itin sunkiai adaptuojamas. Tačiau, kaip bebūtų, Denisui Villeneuve‘ui pavyko išties deramai ekranizuoti šį literatūrinį kūrinį.

Prie projekto prisijungė dar ir keli tokie nauji talentai kaip Florence Pugh, Austinas Butleris, Lea Seydoux ir Christopheris Walkenas.

Filmo premjera: 2023-11-03

„Indiana Džounsas ir likimo ciferblatas“ (angl. „Indiana Jones and the Dial of Destiny“), rež. James Mangold

Nuotykių žanras kine pastaruoju metu išgyvena visai neblogą laikotarpį, bet kažkokio itin galingo, įdomaus bei ateityje galinčio tapti kultiniu filmo mes taip neišvydome. Būtent todėl dedu daug vilčių į penktą ir, tikėtina, finalinį „Indiana Džounso“ serijos filmą, kuriame ir vėl išvysime legendinį Harrisoną Fordą bei jo ikonišką personažą.

Ir nors ketvirtasis 2008 metais pasirodęs filmas nelabai sužavėjo ištikimus serijos gerbėjus, bet jis buvo tikrai neblogu savo žanro atstovu, o ir jame buvo jaučiama klasikinių filmų dvasia. Tačiau atsižvelgus į tai, kad penktosios serijos režisieriumi tapo naujokas Jamesas Mangoldas, kuris jau ne vieną kartą yra pasižymėjęs su puikiais ir dėmesio vertais filmais, yra viltis, kad gausime išties ypatingą reginį.

Taip pat neužmirškime ir apie stulbinantį aktorių kolektyvą su Harrisonu Fordu priešaky. Be šios kino legendos, filme bus galima pamatyti Madsą Mikkelseną, Antonio Banderasą, Phoebe Waller-Bridge, Boydą Holbrooką, Toby Jonesą ir net serijos senbuvį Johną Rhysą-Daviesą.

Filmo premjera: 2023-06-30

„Neįmanoma misija: Mirtinas atpildas. 1 dalis“ (angl. „Mission: Impossible – Dead Reskoning. Part One“), rež. Christopher McQuarrie

Labai retas atvejis, kai ilgametės kokios nors filmo serijos su kiekvienu nauju filmu sugebėtų stebinti vis gerėjančia tęsinių kokybe. Ir „Neįmanoma misija“ kaip tik ir yra viena iš tokių serijų.

Kodėl? Viskas labai paprasta. Ši serija gyvuoja dėka nutrūktgalviško Tomo Cruise‘o, kuris su kiekvienu nauju filmu sugeba pakelti kartelę taip aukštai, jog kitoms panašaus pobūdžio juostoms beveik neįmanoma viso to pasiekti. O kalbu aš apie stulbinančius kaskadinius triukus, dinamišką veiksmą ir ne bukai atrodančias istorijas, kurios yra įtemptos ir nepaleidžia žiūrovų dėmesio nuo pradžios iki pat finalo.

Kartu šios serijos filmai suteikia įspūdingą pramogą kino salėje, todėl tiesiog neįmanoma jų ten praleisti, nes visgi namuose tokio galingo efekto nebus, net jeigu ir turite papuošę savo kambarį gera technika.

Filmo premjera: 2023-07-14

2023 METŲ LAUKIAMŲ PLATFORMOSE FILMŲ TOP 5:

„Gėlių mėnulio žudikai“ (angl. „Killers of the Flower Moon“), rež. Martin Scorsese

Šis filmas beveik dešimtmetį bandė pasiekti kino ekranus, bet visi bandymai buvo nesėkmingi, nors už jo vairo buvo atsistojęs legendinis Martinas Scorsese, o vieną iš pagrindinių vaidmenų turėjo atlikti pats publikos numylėtinis Leonardo‘as DiCaprio. Tačiau režisierius nenuleido rankų ir galiausiai gavo žalią šviesą šio savo svajonių projekto įgyvendinimui.

Tiesa, pavyko to pasiekti ne pas kokią nors didelę kino studiją, o platformoje „Apple TV+“. Tai, beje, nebe pirmas kartas, kai režisierius bendradarbiauja su srautinių transliacijų kompanija. 2019 metais jis „Netflix“ buvo išleidęs savo ilgai brandintą hitą „Airis“ (angl. „The Irishman“).

Dėl ko aš laukiu šio filmo be to, kad jį režisavo Martinas Scorsese ir jame vaidina pats Leonardo‘as DiCaprio? Dėl temos ir tikrais įvykiais paremtos kraupios istorijos, kuri savo pateikimu turėtų priminti jau kultiniu tapusį kriminalinį serialą „Tikrasis detektyvas“ (angl. „True Detective“).

Daugiau nieko kaip ir neturiu žinoti apie šį projektą, kad galėčiau išsaugoti intrigą iki pat jo pasirodymo platformoje.

Bus pasiekiamas: „Apple TV+“

„Napoleonas“ (angl. „Napoleon“), rež. Ridley Scott

Tenka pripažinti, jog istoriniai epai jau nugyveno savo amžių ir niekam jie nėra reikalingi. Todėl man buvo be galo liūdna, kai Ridley‘io Scotto 2021 metų filmas „Paskutinė dvikova“ (angl. „The Last Duel“) patyrė milžinišką finansinį fiasko, kuris galėjo paliesti ir būsimą filmą apie Prancūzijos imperatorių Napoleoną Bonapartą.

Tačiau režisierius sugebėjo gudriai parduoti teises į šį filmą milžinei „Apple TV+“, kuri dar ir garantavo neblogą produkcijos biudžetą.

Žinoma, filmų apie Napoleoną ir jo karus buvo sukurta pakankamai daug, bet naujas žvilgsnis į šį genialų karvedį per tikrą istorinio kino žanro specialisto Ridley‘io Scotto matomą prizmę skamba tikrai intriguojančiai.

Taip pat filmas traukia ir dėl labai gero aktorių pasirinkimo, nes pagrindinį vaidmenį čia atlieka „Oskaro“ laureatas ir žmogus, kuris labai kruopščiai renkasi scenarijus Jaquinas Phoenixas. Jau nekalbant apie tokius talentus kaip Vanessa Kirby, Ludivine Sagnier ir Benas Milesas.

Bus pasiekiamas: „Apple TV+“

„Žudikas“ (angl. „The Killer“), rež. David Fincher

Paskutinis Davido Fincherio režisuotas filmas – dešimčiai „Oskarų“ nominuota tikrais įvykiais paremta biografinė drama „Mankas“ (angl. „Mank“), kuri išvydo dienos šviesą 2020 metais. Ir nors filmas, mano nuomone, buvo tikrai puikus bei vertas žiūrovų dėmesio, visgi tai nebuvo visiškai „finčeriškas“ projektas.

Neužmirškime, kad šis kino kūrėjas pirmiausia žavėjo brutaliais ir įtraukiančiais kriminaliniais trileriais, o tik vėliau dramomis. Tad džiaugiuosi, kad Davidas Fincheris pagaliau sugrįžo prie žanro, kuris kadaise iš jo padarė tikrą žvaigždę.

Apie šį filmą nėra nieko per daug žinoma be to, jog tai bus labai psichologinis ir įtempto siužeto trileris, kuriame pagrindinį vaidmenį atliks senokai kino ekranuose nematytas Michaelis Fassbenderis. Ir, manau, to užtenka, nes kaip ne kaip, mūsų laukia išties ypatingas ir tikėtina, labai žiūroviškas filmas.

Bus pasiekiamas: „Netflix“

„Beverli Hilso policininkas 4: Akselis Foulis“ (angl. „Beverly Hills Cop: Axel Foley“), rež. Mark Molloy

Manau, daug kas iš mūsų, kas augo 90-aisiais, su malonumu žiūrėdavo tuos kultinius ir kažkiek net hiperbolizuotus amerikiečių filmus apie policininkus. Ir vienu iš populiariausių, aišku, buvo serija apie Akselio Foulio bylas, kurias jis išspręsdavo ganėtinai originaliu bei nestandartiniu būdu.

Tiesa, paskutinį kartą su šiuo veikėju galėjome susitikti beveik prieš tris dešimtmečius – 1994 metais, kai kino ekranus, o vėliau VHS kasečių nuomos salonus buvo pasiekusi trečia ir iki šiol paskutinė dalis. Todėl laukti tęsinio yra net kažkiek baugu, nes, kaip mes žinome, dažniausiai jie ne tik nepasiteisina, bet dar ir sugadina savo egzistavimu visą seriją.

Vienintelė paguoda – pagrindinis vaidmuo ir vėl atiteko Eddie‘iui Murphy‘iui, kuris pastaraisiais metais labai įnirtingai bando atgaivinti savo ne tokią jau nusisekusią pastaraisiais dešimtmečiais aktoriaus karjerą.

Tačiau filmo laukiu, nes nostalgija yra nostalgija ir galbūt ne viskas bus taip blogai, kaip atrodo.
Bus pasiekiamas: „Netflix“

„Maestro“ (angl. „Maestro“), rež. Bradley Cooper

Aktorius Bradley‘is Cooperis 2018 metais maloniai visus nustebino pristatydamas žymios dramos „Taip gimė žvaigždė“ (angl. „A Star is Born“) itin kokybišką perdirbinį, kuriam pavyko ne tik tapti labai sėkmingu hitu finansiškai, bet dar ir pelnyti pripažinimą iš žiūrovų bei kino profesionalų, taip pat net gauti aštuonias „Oskaro“ nominacijas.

Todėl kai tik sužinojau, kad jis ruošia dar vieną režisūrinį projektą, iš karto jį įtraukiau į labiausiai laukiamų filmų sąrašą, nes pati šios būsimos juostos tema atrodo tikrai intriguojančiai.

Be to, šis filmas irgi gali pasigirti nuostabiu aktorių kolektyvu, todėl tikėtina, jog jame pasirodę talentai varžysis kitais metais dėl išsvajotų „Oskarų“. Tad be Bradley‘io Cooperio filme bus galima pamatyti ir tokius visiems puikiai žinomus aktorius kaip Carey Mulligan, Maya Hawke, Mattas Bomeris ir Sarah Silverman.

Bus pasiekiamas: „Netflix“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją